10 kysymystä: Miehen vaihdevuodet, tunnistatko oireet?

Epämääräinen alakulo, väsymys ja seksuaalinen haluttomuus voivat olla merkki miehen vaihdevuosien alkamisesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miehen vaihdevuodet eivät ole häpeän syy.

Epämääräinen alakulo, väsymys ja seksuaalinen haluttomuus voivat olla merkki miehen vaihdevuosien alkamisesta.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Laaninen

Miesten vaihdevuodet voivat ilmetä epämääräisillä ja moninaisilla oireilla. Lue urologian erikoislääkärin neuvot, miten oireita voi helpottaa.

1. Minkä ikäisenä miesten vaihdevuodet alkavat?

Miehen testosteronin määrä alkaa vähentyä 30 ikävuoden jälkeen noin prosentin vuodessa. Mahdolliset vaihdevuosioireet ilmaantuvat tyypillisesti 50−60-vuoden iässä.

Naisten vaihdevuosista ja niihin liittyvistä fyysistä muutoksista ja oireista on puhuttu pitkään. Nykyään myös miehen vaihdevuosioireet eli niin sanottu andropaussi tunnistetaan hyvin ja siihen on saatavissa apua. Vaihdevuosioireita ei siis kannata häpeillä eikä niiden kanssa tarvitse sinnitellä.

 

2. Miesten vaihdevuosista puhutaan edelleen vähän. Miksi?

Muutokset ovat hitaita, ja toisinaan ne sekoittuvat muihin sairauksiin. Toisaalta miehen vaihdevuosista puhuminen on ollut pitkään tabu tai ainakin asia, jonka esiin ottamisen monet miehet ovat kokeneet vaikeaksi. Tämä johtunee siitä, että oireet liittyvät miehen elämän ydinalueisiin: jaksamiseen, suorittamiseen ja seksuaalisuuteen.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana asiassa on tapahtunut merkittävä positiivinen muutos. Mitä enemmän ja helpommin tietoa on tullut saataville, sitä enemmän ja luonnollisemmin vaihdevuosioireista on alettu puhua.

 

3. Mitä elimistössä tapahtuu miesten vaihdevuosien aikana?

Testosteronin määrä miehen elimistössä vähenee. Tämä voi oireilla esimerkiksi poikkeuksellisena väsymyksenä, mielialan laskuna, aloitekyvyttömyytenä tai seksuaalisena haluttomuutena.

Tyypillisiä fyysisiä oireita ovat myös lihasmassan väheneminen, lihominen, impotenssi ja osteoporoosi eli luukato. Toisinaan vaihdevuosiin voi liittyä myös univaikeuksia, hikoilua, kuumia aaltoja tai lisääntynyt virtsaamistarve.

Tyypillistä miesten vaihdevuosioireille on, että ne kehittyvät hitaasti ja asteittain. Samat oireet voivat liittyä yhtä hyvin vaihdevuosiin kuin moniin pitkäaikaissairauksiin, kuten diabetekseen, kilpirauhasen vajaatoimintaan ja depressioon.

 

4. Mitä eroa on naisten ja miesten vaihdevuosilla?

Naisilla vaihdevuosimuutokset ja -oireet tulevat väistämättä kaikille, kun kuukautiset loppuvat. Fysiologisesti muutokset ovat paljon miehiä nopeampia. Miehistä suuri osa ei saa vaihdevuosioireita.

 

5. Onko testosteronitason lasku väistämätöntä?

On. Niin tapahtuu iän myötä kaikille miehille. Toisaalta vaikka oleellisin tekijä on ikä, testosteronin pitoisuutta voi laskea myös esimerkiksi ylipaino, sillä testosteroni jakautuu rasvakudokseen.

 

6. Miten miesten vaihdevuodet vaikuttavat seksuaalisuuteen?

Vaihdevuosiin voi liittyä erektiohäiriöitä, kuten erektion heikkenemistä ja sukupuolisen halukkuuden vähentymistä. Myös epämääräinen väsymys ja alakulo säteilevät usein parisuhteeseen.

Asioista on tärkeä puhua avoimesti. Jo se voi auttaa, että parisuhteessa ei syyllistetä toista mahdollisista seksielämän hankaluuksista, vaan ne mielletään yhdeksi ikääntymiseen liittyväksi asiaksi, jota voidaan helpottaa ja ratkoa.

 

7. Miten vaihdevuosioireita voidaan hoitaa?

Ensimmäiseksi tulee hoitaa kuntoon elämäntavat ja sulkea pois samankaltaisia oireita aiheuttavat sairaudet.

Elämäntavat tarkoittavat riittävästä liikunnasta huolehtimista, tupakoinnin ja liiallisen alkoholinkäytön lopettamista ja terveellistä ruokavaliota. Yleisen elämänlaadun kannalta huomiota kannattaa kiinnittää myös lihaskunnostaan huolehtimiseen, joka onnistuu esimerkiksi kuntosalilla.

Mahdollinen ylipaino, diabetes sekä sydän- ja verisuonisairaudet on tärkeä saada hallintaan. Jos vielä näistä huolehtimisen jälkeen vaihdevuosioireet jatkuvat häiritsevinä, lääkäri voi määrätä testosteronin korvaushoidon.

 

8. Milloin on syytä hakeutua vaihdevuosien takia lääkäriin?

Vaihdevuosioireita on syytä hoitaa, jos ne huonontavat elämänlaatua ja haittaavat arkea.

Urologi tai andrologian erikoislääkäri arvioi kokonaistilanteen potilaan kanssa. Arvion apuna voidaan käyttää laboratoriokokeita, kuten verikokeita, oirekyselykaavaketta ja kliinistä potilaan tutkimista, kuten kivesten ja eturauhasen sormitunnustelua. Testosteronitaso voidaan selvittää luotettavasti verikokeella.

Koska miehen vaihdevuosien hoitaminen ei tyypillisesti ole niinkään sairauden, vaan elämänlaadun hoitamista, potilaat hakeutuvat usein yksityisen terveydenhuollon piiriin. Monien yksityisten lääkäriasemien laboratoriot tarjoavat ikääntyville miehille suunnattuja tutkimuspaketteja, joiden avulla saadaan samalla kertaa runsaasti miehen terveyteen liittyvää tietoa.

Lue myös: Miehen terveys – huollettu mies ei hyydy, Anna.fi

9. Mitä testosteronin korvaushoito käytännössä tarkoittaa?

Jos andropaussia hoidetaan testosteronivalmisteella, se tapahtuu yleensä pitkinä, vähintään muutaman kuukauden mittaisina, kuureina. Kyse ei ole varsinaisesti lääkkeestä, sillä kyseessä on elimistön oma aine, jonka puutosta pyritään korjaamaan.

Ennen kuin korvaushoitoon päädytään, on tärkeä arvioida sen hyödyt ja mahdolliset haitat sekä sulkea pois eturauhassyövän mahdollisuus.

Hormonaalista hoitoa ei yleensä aloiteta, jos potilaalla on todettu esimerkiksi eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, vaikea uniapnea, korkea hemoglobiini tai alkoholismi. Testosteronivalmisteita on saatavilla tabletteina, lihakseen annettavina pistoksina, laastarina ja iholle annosteltavana geelinä. Hoitoa ei kannata aloittaa liian kevyin perustein, vaan sillä on oltava lääketieteelliset perusteet. Hoidon vaikutuksia suositellaan seurattavan ensimmäisen vuoden ajan kolmen kuukauden välein, jatkossa vuosittain.

 

10. Loppuvatko vaihdevuosioireet, kun mies ikääntyy tarpeeksi?

Testosteronin taso ei nouse itsestään ajan myötä, eli periaatteessa oireet eivät helpota. Useimmat kuitenkin tottuvat tilanteeseen tai ainakin hyväksyvät ne osana elämänkulkua ja ikääntymistä.

Toisaalta esimerkiksi seksuaalinen halu on monimutkainen asia: ei ole tavatonta, että lääkärin vastaanotolle tulee kahdeksankymppinen mies, jonka seksielämä on alkanut uudestaan hyvinkin aktiivisena esimerkiksi vuosien tauon ja vaimon kuoleman jälkeen.

Asiantuntijana urologian erikoislääkäri Timo Laurila Terveystalo Kampista. Lähteenä myös terveyskirjasto.fi

Lue myös:

Mies alkaa väsyä

Vanha isä ei kestä vastaansanomista

X