Mies alkaa väsyä

Ikääntymisen tuomiin muutoksiin pitää löytää oman elämän kannalta sopivia ratkaisuja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuva: Colourbox

Ikääntymisen tuomiin muutoksiin pitää löytää oman elämän kannalta sopivia ratkaisuja.
(Päivitetty: )
Teksti:
Kari Kiianmaa

Kysymys

Olen naimisissa itseäni aika paljon vanhemman miehen kanssa. Aivan viime aikoihin elämämme on sujunut hyvin, myös seksi, mutta nyt olen alkanut huomata, että mieheni ei pysy enää vauhdissa mukana. Hän on väsynyt eikä jaksa lähteä kanssani matkoille tai edes teatteriin. Voinko mennä ystävieni kanssa?

Vastaus

Hyvä parisuhde ei välttämättä ole sellainen, jossa kaikki tehdään yhdessä. Yhteisiä mukavia hetkiä ja asioita tarvitaan, mutta usein tarvitaan myös yksilöllisiä harrastuksia ja omia ystäviä. Liian sisäänpäin lämpiävä suhde voi myös tukahtua. Oma kumppani ei voi antaa kaikkea onnea.

Suuri ikäero tuo yleensä eteen myös kertomiasi haasteita. Ikääntymisen tuomiin muutoksiin pitää löytää oman elämän kannalta sopivia ratkaisuja. Omat ystävät, harrastukset ja matkat ovat hyviä ja kannustettavia asioita. Voitte toki pohtia, miten saatte myös hyviä kahdenkeskisiä aikoja elämäänne. Muutoksiin on helpompi sopeutua, jos niistä voi puhua etukäteen. Mikäli toinen ei ole suostuvainen muutoksiin, on mietittävä, mikä on itselle niin tärkeää, että siitä ei voi luopua.

Kari Kiianmaa, psykologi, kouluttaja

Seura 50/2012

X