Amerikan-merkki rinnassa – näin rohkeasti suomalainen kenraali liputtaa vain yhteen ilmansuuntaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Oliko Suomen puolustusvoimien komentajalla amerikkalainen hyppymerkki rintapielessä?

(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Puolustusvoimien komentaja, kenraali Timo Kivinen tapasi tällä viikolla amerikkalaisen ja venäläisen virkaveljensä, jotka tulivat Suomeen puimaan keskenään suurvaltojen sotaväen suhteita.

Afganistanin romahtamisen jälkeen Yhdysvalloilla on tarve päivittää sotilaallinen tilanteensa sekä toimintatapansa niin kilpailijoiden kuin kaverienkin kanssa.

Nyt Washingtonilla ei mene pullistelumielessä kovin vahvasti, sillä amerikkalaisjoukkojen ajolähtö Kabulista näyttää isolta nolaukselta ja PR-tappiolta, mitä se onkin.

On hienoa, että suurvallat valitsevat Helsingin tällaisiin keskinäisiin työkokouksiinsa, varsinkin kun on kyse sotilaiden hommista.

Se, että kenraali Valeri Gerasimov ja kenraali Mark Milley halusivat kohdata täällä, osoittaa, että meitä pidetään jotenkin neutraalina maaperänä.

Vaikka Suomi ei puolueeton tai neutraali olekaan. Virallisesti EU-Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton maa. Mutta jos meikäläisten kenraali-isäntien asuvalintoja katsoo, siltä ei näytäkään.

Pukeutuuko kenraali tarkoituksella länsimerkkeihin?

Kun Kivinen otti vastaan kenraali Mark Milleyn, hänellä oli univormussaan mitaliripojen lisäksi pari harvoin nähtyä erikoismerkkiä. Suomalaisten laskuvarjojääkärien kultaisen hyppymerkin yläpuolelle oli ilmestynyt vastaava amerikkalainen prenikka.

Jos Tolkun Henkilön lähinäkö olisi parempi, sanoisin että toisen rintataskun päällä oli jopa pieni ”Ranger” -lätkä, jolla ei suinkaan tarkoiteta samannimistä NHL-joukkuetta.

Jos merkki on se miltä Puolustusvoimien jakamassa virallisessa vierailupotretissa näyttää, se kertoo että käyttäjä on amerikansissi, erikoisoperaatioihin koulutuksen saanut sotilas.

Timo Kivinen on oikeutettu merkkien käyttämiseen: hän on Yhdysvalloissa käynyt arvostetut Army Airborne ja Army Rangers -kurssit jo vuonna 1983.

Kaikki sikäläiset erikoisjoukkokurssit ovat fyysisesti ja henkisesti erittäin vaikeita läpäistä, ja hyvin harvaa suomalaissotilasta on takavuosina niille edes lähetetty.

Sotaväen etiketin mukaan kenraalit saavat pitää omiensa lisäksi heille henkilökohtaisesti tärkeitä ulkomaisia merkkejä silloin, kun he isännöivät kyseisen maan sotilasjohtoa.

Mutta mitä kenraalitason ihmiset näillä asu- ja asustevalinnoillaan viestittävät?
Aseveljeyttä ja kulttuurista yhteenkuuluvuutta – vai antaako tuttu prenikka vain vieraalle helpon yhteisen puheenaiheen?

Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimov – ja Timo Kivinen jonka univormutakista jenkkimerkit ovat kadonneet… © Puolustusvoimat

Vaikea sanoa. Mutta kun Timo Kivinen tapasi samalla visiitillä olleen Valeri Gerasimovin, silloin hänen takissaan ei vastaavasti näyttänyt olevan yhtään itänaapurin sotilasmerkkiä.

Virallinen selitys on, ettei puolustusvoimien nykyinen komentaja ole CV:nsä perusteella käynyt uransa aikana yhtään venäläistä sotilaskurssia, toisin kuin moni edeltäjänsä.

No, ainakaan Suomen sotaväen pomo ei hieronut venäläisvieraansa naamaan viestiä siitä, että ”meitsi tuntee enemmän amerikkalaisia kuin teitä”.

Jos Kivinen olisi halunnut tehdä tällaista strategista viestintää, hän olisi pitänyt jenkkimerkkejä nimenomaan Gerasimovin, eikä Milleyn seurassa.

Tolkun Henkilölle jäi silti prenikkaepisodista liuta kysymyksiä, jotka jäävät varmaan ikuisesti vaille vastausta.

Huomasiko Milley, että pienen Suomen armeijabossi viestittää ”ollaan samiksia”? Tarvitseeko sitä edes erikseen sanoa?

Entä minne Kivinen heitti ylimääräiset prenikkansa, kun kiiruhti tapaamaan venäläiskollegaa? Kiskoiko hän pinssit irti ja sanoi adjutantille ”pane nuo taskuusi”?

Vai onko puolustusvoimien komentajalla työhuoneellaan kaksi identtistä univormutakkia – toinen vain merkeiltään hieman länsihenkisempi kuin toinen?

Ja onko niitä takkeja jopa useampia – vaikkapa ruotsalaisilta saatujen, vielä painavampien merkkien ja mitalien kantamiseksi?

Timo Kivinen sai syyskuussa Ruotsista kuninkaallisen Pohjantähden ritarikunnan mitalin. © Sara Friberg/Kungahuset.se

Juttua korjattu 23.9. kello 21:58: muutettu sana ”Rangers” yksikkömuotoon ”Ranger”.

X