Gullspångin ihme -dokumentti on tutkimusmatka, jossa sukupolvien salaisuuksista paljastuu yllätys toisensa jälkeen

Gullspångin ihme palkittiin vuonna 2023 parhaan dokumenttielokuvan Guldbagge-palkinnolla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Gullspångin ihme -dokumentissa sisarusten jälleennäkeminen muuttuu karmivaksi draamaksi.

Gullspångin ihme palkittiin vuonna 2023 parhaan dokumenttielokuvan Guldbagge-palkinnolla.
Teksti:
Arto Pajukallio

Gullspångin ihme, ruotsalaisen Maria Fredrikssonin palkittu dokumentti, alkaa leikitellen. Se kuvaa samaa kohtausta uusiksi ohjaajan ohjein.

Onko kyseessä näpsäkkä aloitus tutkimusmatkalle monen sukupolven salaisuuksiin, niin kuin dokumentti on antavinaan ymmärtää? Yhtä lailla Fredriksson nimittäin muistuttaa näyttelemisen ja lavastamisen perusolemuksesta kuin kommentoiden sitä tarinaa, jota ohjaajaan yhteyttä ottaneet ikäsisarukset hänelle kertovat ja joka etenee yllätyksiä tuoden kameroiden käydessä.

Paljastuu, että toisella naisella oli kaksoissisar, joka annettiin 1940-luvun Norjassa oitis adoptioon, etteivät kaksoset joutuisi natsimiehittäjien tiedemiesten kokeisiin. Kadonneen sisaren 30 vuoden takaista itsemurhaksi uskottua kuolemaa aletaan epäillä murhaksikin.

Nykypäivässä tarinaan ilmaantuu uusia henkilöitä, uusi sisarkin, ja taas yllätyskäänteitä. Ensin tavatut sisarukset tulkitsevat tapahtumia hengellisinä ihmeinä, kun taas dokumentin ohjaaja haluaa välillä lyödä hanskat tiskiin.

Ei ihme, jos jotkut henkilöt järkyttyvät ja katsoja hämmentyy.

Gullspångin ihme, sunnuntai 31.3. klo 21.40, Teema & Fem

Lue myös: Lapsi numero 182 -dokumentti kertoo koskettavasti lastenkodeissa ja sijaislapsena kasvaneen elokuvantekijän lapsuudesta

X