Osaatko mökkeillä ja grillata paloturvallisesti? Näin vältät mökkigrillaamisen perusmokat – Katso video grillipalon sammutuksesta!

Mökkikauden alkaessa moni innokas grillimestari kaivaa varastosta esiin grillin ja vuolee makkaratikut takkaa varten. Mökillä paloturvallisuus hoituu helpoiten maalaisjärkeä käyttämällä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alajärven paloaseman ylipalomies Toni Oksa näyttää, miten riehaantunut pallogrilli sammutetaan sammutuspeitteellä.

Mökkikauden alkaessa moni innokas grillimestari kaivaa varastosta esiin grillin ja vuolee makkaratikut takkaa varten. Mökillä paloturvallisuus hoituu helpoiten maalaisjärkeä käyttämällä.
Teksti:
Jukka Vuorio

Vappu aloittaa kesämökkikauden, joten siinä samalla alkaa myös grillauskausi.

Alla olevan video näyttää, kuinka riehaantunut pallogrillipalo ja kattilan rasvapalo sammutetaan oikein. Videon lopuksi näytetään myös, kuinka rasvapalo reagoi, jos sitä yrittää sammuttaa vedellä.

Ennakointi estää onnettomuuksia

Turvallisen mökkeilyn ja grillaamisen lähtökohta on aina hyvä ennakointi, sanoo Alajärven paloaseman vs. palomestari Timo Piippo.

Mökkeillessä se tarkoittaa grillaamisen lisäksi myös kaikkia muita tulisijoja, kuten esimerkiksi takkaa, puuhellaa ja puulämmitteistä kiuasta.

”Jos mökki on puulämmitteinen, ensin varmistetaan ajantasainen nuohous ja hormin kunto. Pelastuslain mukaan nuohota pitää joka kolmas vuosi.”

Tulisijan suuluukun ja kipinäsuojan kunto on hyvä tarkistaa. Tulisijan edusta täytyy suojata.

”Nuohooja kannattaa tilata ajoissa, ­sillä heitä on nykyään kohtuullisen vähän. Kun mökkikausi alkaa, jokainen haluaa tietysti nuohouksen juuri silloin”, Piippo sanoo.

Mistä sitten tietää, voiko mökkiympäristössä karanneen tulen yrittää sammuttaa itse vai pitäisikö soittaa hätänumeroon 112?

Palomestarin mukaan ensimmäisenä tulisi huolehtia omasta turvallisuudesta. Tärkeää on myös pysyä rauhallisena. Riehaantuneen pallogrillin voi tukahduttaa esimerkiksi sammutuspeitteellä ja kattilan rasvapalon kattilan kannella.

”Sammuttaminen täytyy jättää silloin, kun ei enää turvallisesti voi sammuttaa.”

Jos kulotus leviää, kulottajan on pysyttävä jo palaneella alueella.

”Muuten voi tulla isoja vahinkoja. Alkusammutuksen aikaikkuna on suhteellisen lyhyt. Jos tuli pääsee leviämään avoimesti, aikaa on vain muutamia minuutteja.”

Mökkeilystä ja grillaamisesta selviää Piipon mukaan maalaisjärkeä käyttämällä, mutta myös perussammutustaitojen harjoittelusta on hyötyä.

”Suosittelen osallistumaan alkusammutuskoulutuksiin, joko oman työpaikan järjestämiin tai vapaaehtoisjärjestöjen koulutuksiin. Se lisää toimintaval­miutta.”

Lue myös: Kertakäyttögrilli on kesäkokin mainio apuri – Palomiehiä ja pelastuslaitosta sen varomaton käyttö työllistää, kun tulipalo syttyy grillijuhlien jälkeen

Kertakäyttögrillit sytyttävät kymmeniä tulipaloja vuosittain.
Kertakäyttögrillit sytyttävät kymmeniä tulipaloja vuosittain. © Kristiina Kurronen / Otavamedia

Lue myös: Tunnetko lihan oikeaoppisen grillaustekniikan? Kokki Harri Syrjäsen grillivinkeillä vältät tyypilliset virheet

X