Tunnetko lihan oikeaoppisen grillaustekniikan? Kokki Harri Syrjäsen grillivinkeillä vältät tyypilliset virheet

Kokki Harri Syrjänen tietää, miten liha grillataan mureaksi ja maukkaaksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kokki Harri Syrjänen tietää, miten liha grillataan mureaksi ja maukkaaksi.
Teksti: Tyyne Pennanen

Kesällä Harri Syrjänen grillaa, golfaa ja tekee töitä. TV:stä tuttu kokki vaikuttaa nykyisin Instagramissa, jossa hänellä on liki 40 000 seuraajaa. Hän antaa vinkit siihen, miten liha grillataan oikein.

Mitä suosittelet grilliin tänä kesänä?

Rasvainen liha toimii aina. Esimerkiksi entrecôte, flank steak ja picanha ovat hyviä lihoja, eikä niitä tarvitse marinoida. Suolaa ja pippuria voi laittaa pintaan reilusti ja sitten vain penslaa öljyllä.

Miten lihoja kannattaa grillata?

Grillin on oltava kuuma. Hiiligrillissä kannattaa siirtää hiilet toiselle puolelle ja pitää toinen puoli tyhjänä. Ensin grillataan hiilien päällä ja käytetään mahdollisimman paljon kantta, jotta lihaan tarttuisi savun makua.

Kun liha on tummaa, se loppukypsennetään hiilettömällä puolella. Kaasugrillissä loppukypsennys tapahtuu niin, että liekkiä pienennetään kokonaan tai toiselta puolelta, jonne lihan voi siirtää ja jatkaa toisella puolella grillausta.

Lopuksi lihan annetaan vetäytyä astiassa folion tai pyyhkeen alla viidestä kymmeneen minuuttiin.

Millaista helppoa kastiketta suosittelet grillilihan kanssa?

Vaikkapa argentiinalaista chimichurri-kastiketta. Se on yrttinen, ja siinä on sopivasti chiliä ja raikkautta.

Lue myös: Totta vai tarua: Miten välttää painonnousu grillauskaudella?

Mikä on grillaajan yleisin virhe?

Se, ettei malteta odottaa grillin valmistumista. Jos hiillos on liian kuuma, kana palaa karrelle mutta on sisältä raaka. Tyypillinen nokikanaefekti, siis. Kaasugrillissä taas käy helposti niin, että malteta odottaa, että grilli on tarpeeksi kuuma.

Mitä itse grillaat?

Grillaan paljon kasviksia, ja maissi on herkkuani. Grillaan myös artesaanimakkaroita ja hampurilaisia. Mielestäni hampurilainen onnistuu vain hiiligrillissä, koska siinä se saa hyvän savun maun.

Makua ei pysty jäljittelemään, jos on grillattu kunnollisilla hiilillä. En käytä kotimaisia koivuhiiliä vaan ulkomaisia hiiliä.

X