Totta vai tarua: Miten välttää painonnousu grillauskaudella?

Pääruoan lisukkeeksi kannattaa grillata kasviksia, vinkkaa ravitsemusterapeutti Henna Rannikko Ravitsemusklinikalta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Makkara ja monet muut sianlihatuotteet sisältävät paljon rasvaa, mikä tarkoittaa, että ne ovat hyvin energiapitoisia. Kuva: istockphoto

Pääruoan lisukkeeksi kannattaa grillata kasviksia, vinkkaa ravitsemusterapeutti Henna Rannikko Ravitsemusklinikalta.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Makkara kannattaa vaihtaa kanaan

Totta. Makkara ja monet muut sianlihatuotteet sisältävät paljon rasvaa, mikä tarkoittaa, että ne ovat hyvin energiapitoisia. Runsaasti syötynä ne nostavat helposti painoa. Painontarkkailijan kannattaa valita grillattavaksi mieluummin kanaa, kalaa tai vähärasvaista punaista lihaa.

Lisukkeeksi on hyvä grillata erilaisia kasviksia. Kaikki grillissä valmistettu maistuu yleensä hyvältä, joten erilaisten kasvisten grillausta kannattaa kokeilla rohkeasti. Grillattuja kasviksia saa syödä paljon pelkäämättä painonnousua.

Jälkiruuaksi voi yhtä hyvin grillata lettuja kuin persikoita

Tarua. Lettujen lisukkeet ovat usein hyvin energiapitoisia. Yksi lettuannos, johon kuuluu desilitra kermavaahtoa ja kolme ruokalusikallista hilloa, sisältää yli 500 kilokaloria. Se on aika tuhti jälkiruoka. Kaksi grillattua persikkaa taas sisältää noin sata kilokaloria.

Syömisen ei kuitenkaan kuulu olla jatkuvaa nipottamista. Painontarkkailija voi kokeilla letun lisukkeena marjoja tai grillattua persikkaa tai ananasta, jolloin annoksessa on noin puolet vähemmän energiaa.

Lasi viiniä kyytipoikana ei vielä lisäkiloja tuo

Tarua. Viini ja olut maistuvat hyvin grilliruuan kanssa, mutta painonhallinnan kannalta niiden säännöllinen nauttiminen voi tuoda ikäviä yllätyksiä. Jos kesä–elokuussa juo joka päivä esimerkiksi 12 senttilitraa viiniä toisen pääaterian kanssa, laskennallisesti paino voi nousta noin kilon kesän aikana. Kaksi pientä lasia viiniä päivässä voi nostaa painoa jo kaksi kiloa.

Alkoholi myös lisää nälkähormoni greliinin tuotantoa, mikä lisää ruokahalua entisestään.

X