Grillihiilet eivät usein tule sieltä mitä paketissa väitetään – Osa voi olla peräisin laittomista hakkuista

Lähes puolet Euroopan Unionin alueella myytävistä grillihiilipusseista sisältävät puuta trooppisilta ja subtrooppisilta alueilta, osoittaa tuore tutkimus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lähes puolet Euroopan Unionin alueella myytävistä grillihiilipusseista sisältävät puuta trooppisilta ja subtrooppisilta alueilta, osoittaa tuore tutkimus.
Teksti: Jani Kaaro

Saksalaistutkimuksessa havaitiin, että osassa pusseista puiden alkuperä on merkitty väärin tai sitä ei ole merkitty ollenkaan. Tämä herättää epäilyksen, että grillihiilet ovat peräisin troopppisten metsien laittomista hakkuista.

Saksalaisen Thünen-instituurin tutkijat hyödynsivät uusinta mikroskopointitekniikkaa selvittäessään grillihiilkaupan hämäriä liikkeitä. Aineistona oli 150 grillihiilpussia, jotka olivat peräisin yhdestätoista EU-maasta.

Grillihiilet kerättiin vuosien 2019–2020 aikana ja näytteitä analysoitiin kaikkiaan 4 500.

Palanut puu jäljitetään mikroskopointitekniikalla

Puun alkuperän jäljittäminen griilihiilestä on haastavaa, koska puu on palanut ja menettänyt suurimman osan ominaispiirteistään. Instituutissa kehitetyllä mikroskopointitekniikalla voidaan kuitenkin rekonstruoida miltä palanut puu on aiemmin näyttänyt, ja sen avulla päästään puun tunnistuksessa sukutasolle. Tuttkimuksessa tämä riitti osoittamaan, etteivät pussin kyljessä lukeneet alkuperäistiedot aina pitäneet paikkansa.

Tulokset osoittivat, että 46 prosenttia hiilistä oli peräisin trooppisella tai subtrooppisella alueella kasvavista puista. Joissakin maissa, kuten Espanjassa, Italiassa ja Belgiassa, trooppisten ja subtrooppisten puiden osuus oli vielä suurempi, jopa 60 prosenttia. Tämä on jo sinällään huolestuttavaa, sillä suurin osa laittomista hakkuista tapahtuu näillä kasvillisuusvyöhykkeillä.

grillihiilet

Mistä grillihiilet ovat peräisin? Vain neljänneksessä sieltä mistä pussissa sanotaan. © Jorma Marstio / Otavamedia

Grillihiilet sertifioitu vain neljänneksen osalta

Vain neljänneksessä pusseista ilmoitettiin puulaji tai puun alkuperä – ja puolessa näistä merkinnät eivät pitäneet paikkaansa.

”Jos pussit eivät sisällä mitä niiden väitetään sisältävän, se on voimakas merkki laittomuudesta”, sanoo tutkimuksessa mukana ollut Johannes Zahnen Saksan WWF:stä Naturen haastattelussa.

Vain neljänneksessä pusseista oli merkintä, jonka mukaan grillihiilet ovat peräisin sertifoiduista, kestävästi kasvatetuista lähteistä.

Nigerian ja Paraguayn laittomat metsähakkuut

Euroopan Unioniin tuotiin viime vuonna 750 000 kiloa grillihiiltä, osa näistä Nigeriasta ja Paraguaysta, jossa laittomat metsänhakkuut ovat yleisiä. Laittomasti hakattujen puiden myyminen hiilenä on houkuttelevaa, sillä puiden alkuperää on vaikea tunnistaa. Kiitos uusien mikroskopointitekniikoiden, laittomuuksien kiertäminen on nyt entistä vaikeampaa.

Markkinoille päässeitä grillihiiliä saa myydä Euroopassa vapaasti, sillä hiilet eivät kuulu EU:n puutavara-asetuksen piiriin. Tämä asetus kieltää laittomasti hakatun puuutavaran myynnin EU:n alueella. Jos hiilet otettaisiin asetuksen piiriin, se antaisi viranomaisille paremmat aseet kaupan valvontaan ja alkuperämerkkinnät olisi otettava vakavasti.

Lue myös: Rumaa ja rikollista rihkamaa – Näin salaa metsästetty norsunluu tulee turistikauppaan

Takavarikoitua norsunluuta

Vietnamilaiselta seurueelta takavarikoitiin kesäkuussa 2014 Hong Kongin lentokentällä 790 kiloa norsunluuta matkalla Angolasta Kambodžaan. © EPA / ALEX HOFFORD

X