Tutkimus: Näin punavalo aktivoi verkkokalvon soluja – Valohoidosta hyötyä yli 40-vuotiaille

Tuoreessa tutkimuksessa tutkijat osoittavat, että punavalo aktivoi fotoreseptoreiden toimintaa myös ihmisellä. Tulokset olivat lupaavia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tutkijat osoittavat, että punavalo aktivoi fotoreseptoreiden toimintaa myös ihmisellä. Kuva: UCL

Tuoreessa tutkimuksessa tutkijat osoittavat, että punavalo aktivoi fotoreseptoreiden toimintaa myös ihmisellä. Tulokset olivat lupaavia.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Kaikkien ihmisten näkökyky alkaa heikentyä 40 ikävuoden jälkeen. Entä jos näkökykyä voisikin parantaa vielä tämän jälkeen pelkästään tuijottamalla punaista valoa? Tuoreen tutkimuksen mukaan punavalohoito tepsii ja tämä saattaa hyvinkin olla mahdollista.

Punavalohoito parantaa verkkokalvon toimintaa ja näkökykyä

Lontoon University Collegen tutkijat ovat tutkineet vuosia, millä tavalla syvänpunainen valo, aallonpituudeltaan 670 nanometriä, vaikuttaa verkkokalvon toimintaan. Koe-eläiminä ovat toimineet banaanikärpäset, kimalaiset ja hiiret.

Näissä tutkimuksissa on saatu selviä viitteitä siitä, että punainen valo parantaa verkkokalvon toimintaa ja sen myötä eläinten näkökykyä. Punaisen valon vaikutus perustuu siihen, että se aktivoi verkkokalvon fotoreseptoreissa sijaitsevien mitokondrioiden – eli solujen energiatehtaiden – toimintaa. Näkökyvyn heikentyminen 40 ikävuoden jälkeen puolestaan johtuu nimenomaisesti mitokondrioiden toiminnan heikentymisestä.

Valohoito hyödyttää 40-vuotiaita

Tuoreessa tutkimuksessa tutkijat osoittavat, että punavalo aktivoi fotoreseptoreiden toimintaa myös ihmisellä. Pilottitutkimuksessa oli mukana 24 tervettä vapaaehtoista iältään 28–72-vuotta. He saivat kotiinsa punavalolampun, jonka valoa he tuijottivat kolme minuuttia päivässä kahden viikon ajan. Heidän väri- ja hämäränäkönsä testattiin ennen valohoitoa ja sen jälkeen. Tulokset olivat lupaavia.

Alle 40-vuotiaisiin valohoito ei vaikuttanut mitenkään, mutta yli 40-vuotiaat hyötyivät selvästi. Värinäkö parani yli 40-vuotiailla noin 20 prosentilla, ja myös parannukset hämärä­näössä olivat merkittäviä.

Lue myös: Verenkiertohäiriöt vaurioittivat yrittäjä Kaisa Liskin näköhermostoa: ”En näe oikealla silmällä vielä kunnolla”

Yrittäjä Kaisa Liskin voi jatkossa bongata lounasravintolasta.”Tulemme todennäköisesti varoittamaan asiakkaita, että meillä kuuluu nauru.” Seurana ensi-illassa oli Amanda-tytär.

Yrittäjä Kaisa Liskin voi jatkossa bongata lounasravintolasta.”Tulemme todennäköisesti varoittamaan asiakkaita, että meillä kuuluu nauru.” Seurana ensi-illassa oli Amanda-tytär. Kuva: Pekka Mustonen/Otavamedia

X