Unet voivat lujittaa ihmissuhteita – Nyt tutkitaan unien jakamisen hyödyntämistä

Länsimaissa unet ovat yksityinen kokemus, johon ei kiinnitetä paljon huomiota. Tutkijat ovat alkaneet selvittää unen jakamisen hyötyjä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Omien unien kertominen lisää empatiaa ja ystävyyttä puhujien kesken. Kuva: istockphoto

Länsimaissa unet ovat yksityinen kokemus, johon ei kiinnitetä paljon huomiota. Tutkijat ovat alkaneet selvittää unen jakamisen hyötyjä.
Teksti: Jani Kaaro

Vaikkei länsimaissa unilla ole isoa roolia, toisissa kulttuureissa unet taas ovat aina olleet hyvin tärkeitä. Näissä yhteisöissä unia ei ole pidetty omana tietona, vaan ne on kerrottu toisille, ja niistä on voitu puhua kaikkien kanssa avoimesti.

Nyt tutkijat ovat alkaneet selvittää, millaisia hyötyjä unien jakamisesta voi olla. Tulokset osoittavat, että unien jakaminen todella kannattaa.

Omien unien kertominen lisää empatiaa ja ystävyyttä puhujien kesken.

Unet ovat ikkuna sieluun

Swansean yliopiston tutkijat rekrytoivat tutkimukseensa ihmisiä pareittain: vapaaehtoisten piti olla ystäviä tai parisuhteessa. Ennen tutkimusta he vastasivat kysymyksiin, jotka mittasivat parien toisiaan kohtaan tuntemaa empatiaa.

Tämän jälkeen toinen vapaaehtoisista kertoi parilleen unensa kahden viikon ajan. Kun parit jakson lopussa tekivät uudelleen empatiatestin, tutkijat havaitsivat, että empatia oli lisääntynyt – etenkin sitä osapuolta kohtaan, joka oli kertonut unensa.

Empatian lisäksi unien kertomisesta oli muutakin hyötyä. Puhuminen auttoi kertojaa näkemään unissaan sekä yksityiskohtia että symbolisia merkityksiä, joita hän ei olisi tullut ajatelleeksi yksin.

Unien jakaminen lisää empatiaa

Tutkijat arvelevat, että unien kertomisen herättämä empatia on sukua empatialle, jota kirjat ja elokuvat meissä aiheuttavat. Unet ovat eräänlaisia näytelmiä, joiden avulla saamme syvemmän kuvan unennäkijän sisäisestä elämästä – asioista, joista unennäkijä itsekään ei välttämättä ole täysin tietoinen.

Tämä voi olla myös syy sille, miksi unien kertominen on monissa kulttuureissa ollut niin tärkeää: ihmisten väliset siteet ovat lujittuneet ja ihmiset ovat ymmärtäneet toisiaan paremmin.

Lue myös: Unitutkijan 12 vinkkiä hyviin yöuniin – Näin parannat unesi laatua

Lue myös: Tiesitkö tämän: Ihminen voi tuntea vihaa nukkuessaankin – Tutkimustulos voi auttaa ymmärtämään painajaisten hermostollista perustaa

Mitä unet kertovat, kiinnostaa näkijöitä alati.

Mitä unet kertovat, kiinnostaa näkijöitä alati.   iStock

X