Australialaistutkimus todistaa: Kuolleilla koralliriutoilla onkin elämää

Lohdullisia uutisia kaikille niille, joita tiedot korallien vaalenemisesta ja massakuolemista ahdistavat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koralliriutoilla onkin havaittu elämää, vaikka toisin on oletettu.

Lohdullisia uutisia kaikille niille, joita tiedot korallien vaalenemisesta ja massakuolemista ahdistavat.
Teksti: Jani Kaaro

Kuolleet koralliriutat eivät nimittäin ole tyystin vailla elämää, se vain on koralliriutoilla piilossa. Tämä pieni elämä voi tarjota hyvän pohjan koralliriuttojen uusiutumiselle.

Australialaisen Queenslandin yliopiston tutkijat selvittivät kuolleiden korallien eläimistöä rakentamalla kuollutta korallia muistuttavia 3D-printattuja kehikoita. Kehikot laskettiin riutalle ja nostettiin tasaisin väliajoin tarkasteltavaksi. Kehikon koloihin ja mutkiin piiloutuneet eläimet laskettiin ja määritettiin.

Koralliriutoilla monimuotoinen elämä piilossa

Tulokset osoittivat sen, että vaikka kuolleet riutat näyttävät elottomilta, korallien rankoihin piiloutuu monimuotoista elämää  – pikkukaloja, rapuja, katkoja, matoja ja kotiloita.

Löytö tarkoittaa, että kuolleiden riuttojen pohjalla on olemassa toimiva ekosysteemi ja ravintoketju, jonka päälle korallit voivat uusiutua kun olosuhteet ovat sopivat.

Tutkijoiden mukaan pikkueläimistä koostuva ekosysteemi on jopa monimuotoisempi kuin elävä koralliriutta niiden yläpuolella.

Koralliriutat kiinnostavat tutkijoita.

© The University of Queensland

3D-kehikot avainasemassa koralliriuttojen elämän seuraamisessa

Tutkijoiden mukaan koralliriuttojen pohjaekosysteemi ei ole saanut ansaitsemaansa huomiota, koska sen tutkimiseen ei ole ollut olemassa pätevää menetelmää. He toivovat, että heidän kehittämänsä 3D-kehikot korjaavat tämän puutteen ja koralliriuttojen näkymätöntäkin elämää opitaan ymmärtämään paremmin.

Lue myös: Tiesitkö? Merisiilin hampaat ovat aina superterävät – tämä nokkela merenelävä osaa teroittaa hampaansa itse

Lue myös: Australian Iso valliriutta on vedenalainen paratiisi, josta on viime vuosina kuultu huolestuttavia uutisia: pahimmissa uhkakuvissa sen on pelätty kuolevan kokonaan

Valliriutta

© iStockphoto

X