Afta on suun kipeä haavauma – Näin erotat aftat huuliherpeksestä, tunnista ja hoida ne näillä lääkärin neuvoilla!

Suun limakalvoille ilmestyvä afta on kipeä haavauma, joka saattaa joskus hankaloittaa puhumista ja syömistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos suun haavauma ei parane itsekseen parissa viikossa tai se hankaloittaa syömistä ja puhumista, on syytä hakeutua lääkäriin.

Suun limakalvoille ilmestyvä afta on kipeä haavauma, joka saattaa joskus hankaloittaa puhumista ja syömistä.
Teksti:
Jaana Kalliokoski

Afta on suun pieni haavauma, mikä on varsin yleinen vaiva. Aftat kiusaavat jopa joka viidettä suomalaista aika ajoin. Oral Hammaslääkäreiden erikoishammaslääkäri Erika Laukkanen kertoo, miten aftoja voi hoitaa kotikonstein.

1. Mikä afta oikein on? Entä mistä suun haavauma johtuu?

Aftat ovat suun haavaumia, yleensä yksittäisiä halkaisijaltaan 2–4 millimetriä, mutta niitä voi myös olla useita samaan aikaan eri puolilla suuta. Afta voi myös olla varsin iso (yli 1 cm). Afta ilmaantuu suun limakalvoille, tavallisimmin poskien ja huulien sisäpinnoille sekä suun pohjalle.

Aftojen syytä ei tiedetä. Niiden syyksi on epäilty viruksia ja bakteereita, mutta tätä ei ole voitu osoittaa. Aftat esiintyvät usein suvuittain eli niihin voi olla geneettinen alttius. Osalla ihmisistä on havaittu aftoihin altistavia tekijöitä, kuten stressi, flunssa, jokin ruoka-aineallergia, kuukautiskierron tietty vaihe tai jopa hammastahnassa vaahtoutumisen aiheuttava natriumlauryylisulfaatti.

Aftat voivat joskus liittyä myös yleissairauksiin, mutta tällöin taudin kuva on erilainen: niitä on usein, ja ne ovat erityisen isoja ja kipeitä tai niihin liittyy muitakin oireita.

2. Afta suussa – mistä oireista sen tunnistaa?

Aftan tunnistaa sen ulkonäöstä. Se on muodoltaan pyöreä tai soikea, tarkkarajainen, matala haavauma, jonka reunat punoittavat ja keskellä on vaaleampi kellertävä alue.

Afta on myös paikallisesti kipeä, jolloin suu voi tuntua herkältä syödessä, puhuessa tai hampaita harjatessa. Aftaan ei kuitenkaan liity yleiskunnon heikkenemistä, kuumetta, turvonneita imusolmukkeita tai nivelkipuja.

Jos aftoja on tullakseen, ne alkavat usein ilmaantua 10–20 vuoden iässä. On tyypillistä, että ne harvenevat iän myötä.

3. Millainen kotihoito auttaa, kun afta oireilee? Miten nopeasti hoito voi tehota?

Aftoihin ei ole olemassa varsinaista hoitoa, vaan ne paranevat yleensä itsestään. Tavallinen afta menee muutamassa päivässä ohi samalla kun kipu helpottuu. Viimeistään parin viikon kohdalla se on yleensä parantunut. Suuremmat aftat paranevat pieniä hitaammin.

Aftoja voidaan hoitaa kortisonilla, mutta suussa on se ongelma, että lääke ei pysy aftassa. Pahimmassa vaiheessa suuta voi huuhdella klooriheksidiiniliuoksella, jota saa apteekista ilman reseptiä.

Usein aftan ilmestymistä edeltää kutiava tunne alueella, johon afta 6–24 tunnin kuluessa ilmaantuu.
Usein aftan ilmestymistä edeltää kutiava tunne alueella, johon afta 6–24 tunnin kuluessa ilmaantuu. © iStock

4. Kun afta on kielessä tai suussa, voiko silloin syödä normaalisti?

Voi ja pitääkin syödä, mutta jos huomaa, että jokin ruoka-aine ärsyttää, sitä kannattaa välttää. Jos afta on sellaisessa kohdassa, että suun liikuttelu sattuu, kannattaa syödä jotain helposti nieltävää.  

Jos huomaa hammastahnan ärsyttävän, sen voi vaihtaa limakalvoystävälliseen vaihtoehtoon, jossa ei ole tahnan vaahtoa aikaansaavaa natriumlauryylisulfaattia.

5. Afta nielussa – mistä sen tunnistaa ja mikä hoito auttaa?

Aftoja voi ilmaantua suulaen takaosaan, eli nieluun. Se on paikallisesti kipeä. Jos koko kurkku tuntuu karhealta ja kipeältä, syy on yleensä virusinfektiossa.

6. Afta ikenessä tai kitalaessa – voiko haavaumia tulla niihinkin?

Kitalaelle eli suun etuosaan tai ikeniin ei yleensä ilmaannu aftoja. Sen sijaan aftoja voi tulla suun takaosaan, joka on liikkuvaa limakalvoa. Kun haavauma on tyypillisen näköinen ja alkaa hävitä muutamassa päivässä, kyseessä on yleensä afta.

Lue myös: Tiesithän, että suun terveys lisää hyvinvointiasi? Näin hammaslääkäri vastaa 12 kysymykseen hampaiden hoidosta

Hammaslääkärit suosittelevat sähköhammasharjaa nykyään kaikenikäisille, jo lapsillekin.
Hammaslääkärit suosittelevat sähköhammasharjaa nykyään kaikenikäisille, jo lapsillekin. © istock

7. Afta huulessa – tarttuuko se herkästi, entä millainen hoito auttaa?

Huulen limakalvot ovat tyypillisiä paikkoja, joihin afta ilmaantuu, ja se on inhottavan tuntuinen. Puhuminen voi olla vaikeaa, sillä afta hankaa hampaisiin. Tästä ei kannata huolestua, sillä se menee itsekseen ohi. Aftat eivät tartu.

Lue myös: Kipeä suu ja suupolte – Mikä avuksi, kun ruoka polttaa suuta ja huulia? Näin hammaslääkäri neuvoo

8. Afta vai herpes – miten ne voi erottaa ja tunnistaa?

Jos kärsii huuliherpeksestä, huulilla alkaa tuntua pistelyä ja kosketusherkkyyttä jo ennen kuin herpes ilmestyy. Lisäksi huuliherpes tulee usein aina samalle alueelle. Aftaan ei liity mitään tällaista, ja aftat voivat ilmaantua minne tahansa suun limakalvon alueille.

Siinä missä herpesrakkula on epätarkkarajainen ja isokin, afta on säännöllisen pyöreä tai soikea. Herpeksen rakkulavaiheessa voi myös olla useita rakkuloita.

Lue myös: Miten herpes tarttuu ja miten sitä hoidetaan? Entä miten huuliherpes oireilee? Näin vastaa lääkäri 10 kysymykseen

Herpes huulessa
Huuliherpes eli yskänrokko on viruksen aiheuttama tarttuva tauti. © iStockphoto

9. Milloin on syytä hakeutua lääkäriin?

Jos afta on kovin iso ja kivulias tai aftoja on useita samanaikaisesti ja ne haittaavat merkittävästi syömistä, kannattaa hakeutua hammaslääkärin tai lääkäriin, joka voi määrätä siihen puuduttava geeliä. Lisäksi, jos tulee kuumetta ja yleisvointi on huono sen lisäksi, että suussa on jotain kipeätä, pitää mennä lääkäriin.

Lääkäriin kannattaa mennä myös, jos aftat ovat erityisen suuria ja toistuvat usein. Tällaisissa tapauksissa tutkitaan aina, ettei taustalla ole mitään sairautta.

10. Mitkä lääkkeet helpottavat aftan oireita ja häätävät vaivan?

Aftoihin ei ole hyvin toimivaa, parantavaa lääkehoitoa. Paikalliskortisonilla niitä voi hoitaa, mutta ongelma on, että lääkeaine huuhtoutuu kovin nopeasti pois. Apteekeissa myydään valmisteita, jotka muodostavat suojaavan kalvon aftan päälle ja voivat näin helpottaa aftaan liittyvää kipua.

11. Voiko aftojen aikana käyttää hammastahnaa? Entä suuvesiä?

Voi käyttää, ja hyvä suuhygienia onkin tärkeää. Aftoihin voi kokeilla apteekista saatavaa klooriheksidiniä sisältävää desinfioivaa suuvettä tai geeliä. Jos suuvesi sisältää alkoholia, voi olla, että sekin kirvelee aftassa, eli sellaista ei kannata käyttää.

Lue myös: Et kai tuhlaa rahojasi tähän humpuukiin? Suuvedet ovat tehottomia – paitsi yksi, jonka riskeistä hammaslääkäri varoittaa

X