Kipuilevatko nivelet? Tämä nivelvaivaisen kannattaa tietää ruokavaliosta ja nivelistä

Ruoka kannattaa valmistaa luineen, siitä nivelet pitävät
Totta. Kannattaa todellakin tehdä liharuoka luisesta lihasta, eli valmistaa sekä lihakeitto että kanakeitto luineen päivineen. Samoin kala kannattaa ostaa ruotoineen ja valmistaa niistä liemi. Luista ja ruodoista liukenee ruokaan runsaasti kollageeneja. Jos syö pelkkiä fileitä, näin ei käy. Luuton liha on kuitenkin hyvä proteiinin lähde.
Kasvisruoka voi helpottaa nivelvaivoja
Totta. Ruokavalion kasvisvoittoisuus on tärkeää kaikille, mutta ei ihmisen tarvitse olla kokonaan kasvissyöjä ja syödä pelkkää kasvisruokaa.
Suoliston hyvät mikrobit tuottavat kasvikunnan tuotteiden kuiduista lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka pitävät suoliston seinämät kunnossa. Terve suolisto ja kasviksista saatavat antioksidantit torjuvat niin sanottua matala-asteista tulehdusta, joka on mm. nivelille haitallista. Lisäksi C-vitamiini on välttämätön kollageenisynteesille. Jos ruokavaliosta puuttuvat kasvikunnan tuotteet, heikentää se nivelterveyttä.
Vegaanien nivelet ovat vaarassa
Totta/tarua. Nivelet muodostuvat pitkälti kollageenista, jota elimistö valmistaa proteiinien aminohapoista. Ravinnossa pitää olla riittävästi proteiineja, että kollageenia syntyy tarpeeksi. Siksi vegaanien pitää kiinnittää erityistä huomiota riittävän proteiinimäärän saamiseen. Myös energiaa pitää saada riittävästi, etteivät proteiinit kulu energiaksi.
Muut saavat tarvittaessa lisäapua kollageenivalmisteista, mutta koska ne valmistetaan aina eläinproteiineista, ei vegaaneille ole tarjolla kollageenivalmisteita.

Nivelet ja ruokavalio kulkevat käsi kädessä. Oikein ruokavalinnoilla voi jopa ehkäistä nivelsairauksia. © istockphoto
Hedelmiä kannattaa syödä runsaasti, koska nekin ovat nivelille hyväksi
Tarua. Hedelmät ovat sinänsä terveellisiä, mutta niitä ei saa syödä rajattomasti eikä korvata niillä kasviksia. Ne nostavat nopeasti verensokeria, mikä nostaa elimistön hapetusstressiä, jolloin suoliston haitalliset mikrobit lisääntyvät ja tulehdusalttius kasvaa.
Muutenkin verensokeri kannattaa pitää tasaisena. Esimerkiksi ruokailun päälle pieni makea jälkiruoka ei haittaa, mutta jos napostelee pitkin päivää ja syö makeaa tyhjään vatsaan, se nostaa verensokeria huomattavasti.

Nosta nivelten hyvinvointi ykköseksi, kun nivelvaivat kiusaavat. Ruokavaliolla on väliä. © iStock
Säännöllinen ruokarytmi tukee nivelten terveyttä
Totta. Säännöllinen ateriarytmi auttaa ruoansulatusta toimimaan hyvin ja suolen toimintaa pysymään säännöllisenä. Näin suolistomikrobisto pysyy terveenä ja ravintoaineet imeytyvät hyvin.
On havaittu, että ns. 12 tunnin pätkäpaasto yöllä on hyväksi aineenvaihdunnalle. Ruoan syöminen kannattaa lopettaa viimeistään 2-3 tuntia ennen nukkumaan menoa. Silloin ruoka saa sulaa rauhassa eikä ruoansulatusta häiritä jatkuvalla ruoan puputtamisella
Lue myös: Pidä huolta nivelistä – Ruokavalio vaikuttaa nivelten kuntoon
Nivelet pitävät erityisesti hamppuöljystä
Totta/tarua. Hamppuöljyssä on runsaasti linolihappoa. Noin 4/5:llä suomalaisista linolihappo joko vähentää suoliston hiljaista tulehdusta tai sen vaikutus on neutraali.
Kuitenkin noin 20 prosentilla suomalaisista on sellainen geenivariaatio, että heillä ei synny riittävästi entsyymiä, joka muokkaa linolihapon elimistölle tärkeäksi GLA:ksi, vaan se kertyy vereen ja lisää tulehdustaipumusta. Oman ruokavalion rasvojen sopivuuden itselleen voi tarvittaessa varmistaa veren rasvahappoanalyysillä.
Nivelrikko johtuu geeneistä eikä sille voi itse oikein mitään
Tarua. Alttius saada nivelrikko on kyllä periytyvää, mutta elintavat vaikuttavat geenien ilmenemiseen ratkaisevasti. On turha syytellä geenejä, kun sairastumisriskiin voi vaikuttaa itse liikkumalla ja syömällä terveellisesti. Tupakointi lisää sairastumisriskiä merkittävästi.