Nivelrikko sormissa ilmenee kipuna ja turvotuksena – Ota liike lääkkeeksi ja lievitä käsien särkyä! Lue lääkärin neuvot nivelsairauden hoitoon

Liike on lääkettä sormien ja käden nivelrikkoon, sillä nivelet jäykistyvät käyttämättöminä. Liike helpottaa myös nivelrikkokipua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nivelrikko alkaa siten, että nivelten pintaa peittävä sileä rusto alkaa rappeutua. Elimistö reagoi tähän kasvattamalla lisää luuta ruston viereen ja alle.

Liike on lääkettä sormien ja käden nivelrikkoon, sillä nivelet jäykistyvät käyttämättöminä. Liike helpottaa myös nivelrikkokipua.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Nivelrikko sormissa todentuu, kun lääkäri tekee diagnoosin oireiden, nivelten tarkastelun, tunnustelun ja toiminnan tutkimisen sekä röntgenkuvien perusteella. Sormien nivelrikon tunnistettavin oire on kipu. Levon jälkeen nivelet ovat jäykät ja oireilua voi ilmetä myös nivelten turvotuksena.

Sormien nivelrikkoa ei voida parantaa, vaan tavoitteena ovat kivun lievittäminen, toiminnan säilyttäminen ja nivelrikon pahenemisen estäminen. Näin kysymyksiimme sormien nivelrikosta ja kivunlievityksestä vastaa LT, käsikirurgian erikoislääkäri Hanna-Stiina Taskinen, Tyks Orto Kirurgisesta sairaalasta.

1. Kun nivelrikko sormissa aiheuttaa kipua, onko liike lääke, vaikka se sattuu?

Liike on lääke niin kauan, kuin se tapahtuu kivuttomalla liikelaajuudella. Kipu on merkki nivelen ärtymisestä. Kun nivel ärtyy, sen ympäristö turpoaa. Kun käsi turpoaa, kuormitusta on ollut liikaa.

Yksittäinen kiputuntemus ei ole vaarallinen, eikä se vaurioita niveliä. Kuormittuneen käden jatkuva käyttö pahentaa kipua ja kipu rajoittaa toimintakykyä.

Jos kipua pitää lääkitä, parasetamoli on oikea valinta. Myös paikallisesti käytettäviä tulehduskipugeelejä voi kokeilla kivun hoitoon.

2. Auttaako laihduttaminen sormien nivelrikkoon?

Ylipaino rasittaa kantavia niveliä. Nivelrikko sormissa on tästä syystä erilainen kuin polven nivelrikko. Toisin kuin polvet, sormet eivät kanna kehon painoa, mutta myös ne saattavat hyötyä laihduttamisesta. Käsinivelrikkopotilasta ei kuitenkaan kehoteta laihduttamaan.

Ylipaino muuttaa elimistön aineenvaihduntaa, ja muutokset saattavat vaikuttaa haitallisesti käsien niveliin. Rasvakudoksesta vapautuu verenkiertoon erilaisia tulehduksenvälittäjäaineita, jotka ylläpitävät elimistön matala-asteista tulehdusta. Sama tulehdus löytyy sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen ja muistisairauksien taustalta.

3. Riittävätkö arkiaskareet jumpaksi, jos on nivelrikko sormissa?

Sormiin saa voimaa esimerkiksi pientä kumipalloa puristelemalla. Jumpan tarkoituksena on ylläpitää toimintakykyä, jota tarvitaan arjessa.

Sormijumppa jää, ellei se tunnu mielekkäältä. Arkiaskareet ja harrastukset ylläpitävät toimintakykyä monesti huomaamatta. Esimerkiksi neulominen voi olla mieleinen tapa ylläpitää käden toimintakykyä.

Apuvälineet helpottavat arkiaskareita. Ne muun muassa ohjaavat kuormitusta pois nivelrikkoisilta niveliltä ja siirtävät sen suuremmille nivelille. Toiminta- ja fysioterapeutit osaavat kertoa nivelrikkoa sairastavalle sopivista apuvälineistä.

Lue myös: Nivelrikko oireilee kipuna – Voiko nivelrikon etenemistä hidastaa? Lue 10 kysymystä nivelsairauden hoidosta

4. Kun nivelrikko kädessä on diagnosoitu­, pitääkö kättä käyttää vai säästää?

Nivelrikko on rappeumasairaus, jossa ruston kestävyys heikkenee, rusto ohenee ja pikkuhiljaa katoaa. Tuhoutuneen ruston tilalle ei kasva uutta rustoa. Kättä tulee käyttää, sillä käyttö ylläpitää käden toimintakykyä. Nivelet jäykistyvät käyttämättöminä.

Liike vaikuttaa jäljellä olevan ruston aineenvaihduntaan ja mahdollistaa sen ravinnonsaannin. Nivelrusto saa ravintonsa nivelnesteestä. Kun ihminen liikkuu, niveleen syntyy pumppaava liike, joka laittaa nivelnesteen liikkeelle. Liike myös auttaa ylläpitämään liikeratoja.

5. Miksi käsien nivel­rikossa pitää jumpata koko yläraajaa?

Nivelrikko sormissa on usein kivulias. Ihminen välttää luonnostaan kipeän nivelen käyttöä. Se johtaa helposti epäergonomiseen asentoon, joka kertautuu muualle kehoon ja aiheuttaa kipuja. Kun ihminen välttää kipeyty­neen käden osan käyttöä, kyynärpään ja olkapään kuormitus kasvaa. Kuormituksen kasvu saattaa saada aikaan kipua.

Käden liike lähtee lavasta. Sormien ja käden nivelrikon kipu vaikuttaa koko yläraajaan. Virheelliset liikemallit opitaan nopeasti. Fysioterapeutit ohjaavat oikeita liikemalleja, jotka vahvistavat tasapuolisesti eri lihasryhmiä.

Lue myös: Nivelet ja liikunta: Nivelrikon oireet lieventyvät liikkumalla – Mikä on parasta liikuntaa nivelille?

6. Koska kylmä on hyvä kipulääke nivelrikkoon?

Kylmä on usein kipulääkettä tehokkaampi hoito. Se laskee tulehdukseen liittyvää turvotusta ja lievittää siihen liittyvää kipua ja kuumotusta.

Kylmäpakkaus tekee hyvää, kylmäsuihkeet välttämättä eivät. Kylmäspray tuntuu ihon pinnalla pistävänä tunteena ja voi ärsyttää ihoa. Kylmäpakkaustakaan ei kannata laittaa suoraan iholle, vaan laittaa sen ja ihon väliin esimerkiksi ohut pyyhe.

Huippukylmä on lyhytkestoinen apu. Nivelrikossa turvotus ei ole hetkittäinen kiusa, ja siksi huippukylmä ei ole siihen paras hoito.

7. Miten lämpö lääkitsee nivelrikkoa?

Kankeita sormia on perinteisesti hellitty villasormikkailla, mikä on ihan oikein. Lämpö auttaa jäykkiin niveliin. Lämmin kauratyyny tai ihoon hierottava lämpögeeli parantavat verenkiertoa.

Lämpö ei tee hyvää turvonneille nivelille, ja siksi turvonneiden nivelten kanssa ei kannata saunoa.

Fysioterapeuttien antama parafiinihoito on lämpöhoitoa, mutta sitä ei enää käytetä yhtä yleisesti kuin ennen. Jos se helpottaa jäykkyyttä, sitä kannattaa käyttää. Parafiinihoidossa kädet kastetaan muutamia kertoja 50–55-asteisiin parafiiniin, joka jähmettyessään muodostaa iholle kalvon. Kalvo peitetään suojapussilla ja -rukkasella, joka tehostaa lämmön vaikutusta.

8. Onko artroosikäsine turha?

Turvotuksen poistaminen kuuluu nivelrikon hoitoon. Artroosikäsine perustuu kompressioon ja kompressio laskee turvotusta. Sairaalassa käytettäviin painetekstiileihin verrattuna käsineen kompressio on kuitenkin kevyt.

Jos käsine laskee turvotusta, se ajaa asiansa. Ensisijaisesti turvotusta hoidetaan liikkeellä, kuten koukistelemalla sormia ja puristelemalla palloa.

Kohoasento laskee tehokkaasti turvotusta. Kättä ei tarvitse pitää pään päällä, vaan kiinnittää huomiota esimerkiksi käsien asentoon kävellessä. Jos kädet roikkuvat vapaana sivuilla, niihin kertyy nestettä. Kun kädet koukistaa kyynärpäistä kilpakävelystä tuttuun asentoon ja rytmittää niillä kävelyä, turvotus hellittää.

9. Miten erilaisia tukia käytetään?

Tuet rajoittavat kipeytyneen nivelen liikettä. Yleisimpiä tukia ovat erilaiset peukalon tyviniveltä tukevat lastat tai elastiset tuet. Näitä voidaan käyttää päiväaikaan, mikäli työtehtävät sen sallivat. Useamman nivelen tukia suositellaan öiseen käyttöön, jotta nivel saa palautua rauhassa päivän rasituksista. Yölasta pitää ranteen neutraaliasennossa, eikä ranne väänny nukkujan tai tyynyn alle ääriasentoon.

Rannetukea voi käyttää myös nivelrikon alkuvaiheessa ja akuutin kivun hoitoon. Siitä kannattaa kuitenkin ainakin osin luopua melko pian, sillä se heikentää lihasvoimaa. Tällöin lihasten oma kyky tukea niveliä heikkenee.

10. Onko ravintolisistä hyötyä, jos on ­nivelrikko sormissa?

Glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti ovat nivelruston rakennusaineita, jotka saattavat hillitä ruston kulumista ja edistävät uuden ruston muodostumista.

Glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia sisältävien ravintolisien hyödyistä ei ole selvää lääketieteellistä näyttöä, joten niitä ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön. Lyhyen käytön aikana potilas voi kokea, että nivelrikko sormissa ei aiheuta enää niin voimakasta kipua ja oireet lievittyvät.

Lue myös: Nivelrikkoon apua lempeästä liikunnasta – Anna-Liisa: ”Opin kuuntelemaan kehoani uudella tavalla – en ole enää pitkään aikaan käyttänyt särkylääkkeitä”

Anna-Liisa Jahnukainen on opetellut nauttimaan säästä kuin säästä. Asioiden hyväksyminen sellaisina kuin ne ovat helpottaa elämää.
Anna-Liisa Jahnukainen on opetellut nauttimaan säästä kuin säästä. Asioiden hyväksyminen sellaisina kuin ne ovat helpottaa elämää. © Sini-Marja Niska © Sini-Marja Niska

Artikkelia on muokattu 13.10.2023 klo 11:15

X