Nivelvaivat voivat helpottaa, kun syöt enemmän kasviksia – Näin neuvoo ravitsemusterapeutti

Kasvisvoittoinen ruokavalio auttaa pitämään suoliston seinämät kunnossa, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Marja Ruuti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun nivelvaivat tekevät kiusaa, kasvispainotteinen ruokavalio voi tuoda helpotusta oloon.

Kasvisvoittoinen ruokavalio auttaa pitämään suoliston seinämät kunnossa, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Marja Ruuti.
(Päivitetty: )
Teksti: Marja Aalto

Kasvisruoka voi helpottaa nivelvaivoja

Totta. Ruokavalion kasvisvoittoisuus on tärkeää kaikille, mutta ei ihmisen tarvitse olla kokonaan kasvissyöjä.

Suoliston hyvät mikrobit tuottavat kasvikunnan tuotteiden kuiduista lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka pitävät suoliston seinämät kunnossa. Terve suolisto ja kasviksista saatavat antioksidantit torjuvat niin sanottua matala-asteista tulehdusta, joka on muun muassa nivelille haitallista.

Lisäksi C-vitamiini on välttämätön kollageenisynteesille. Jos ruokavaliosta puuttuvat kasvikunnan tuotteet, se heikentää nivelterveyttä.

Lue myös: Suoliston bakteerit – Miksi suoliston kunto on terveyden avain? Lue 12 kysymystä, jotka lisäävät hyvinvointiasi

suoliston bakteerit

Vuorokausipaasto voi rauhoittaa suoliston tulehdusreaktiota ja saa bakteeriston koostumuksen muuttumaan terveydelle edullisempaan suuntaan. © iStockphoto

Kuitenkin vegaanien nivelet ovat vaarassa

Totta/Tarua. Nivelet muodostuvat pitkälti kollageenista, jota elimistö valmistaa proteiinien aminohapoista. Ravinnossa pitää olla riittävästi proteiineja, että kollageenia syntyy tarpeeksi. Siksi vegaanien pitää kiinnittää erityistä huomiota riittävän proteiinimäärän saamiseen. Myös energiaa pitää saada riittävästi, etteivät proteiinit kulu energiaksi.

Muut saavat tarvittaessa lisäapua kollageenivalmisteista, mutta koska ne valmistetaan aina eläinproteiineista, ei vegaaneille ole tarjolla kollageenivalmisteita.

Hedelmiä kannattaa syödä runsaasti, koska nekin ovat nivelille hyväksi

Tarua. Hedelmät ovat sinänsä terveellisiä, mutta niitä ei saa syödä rajattomasti eikä korvata niillä kasviksia. Ne nostavat nopeasti verensokeria, mikä nostaa elimistön hapetusstressiä, jolloin suoliston haitalliset mikrobit lisääntyvät ja tulehdusalttius kasvaa. Muutenkin verensokeri kannattaa pitää tasaisena.

Esimerkiksi ruokailun päälle pieni makea jälkiruoka ei haittaa, mutta jos napostelee pitkin päivää ja syö makeaa tyhjään vatsaan, se nostaa verensokeria huomattavasti.

Lue myös: Nivelet ja ruokavalio – Näin oikea ravinto voi selättää nivelvaivat ja jopa ehkäistä nivelsairauksia

Nivelet ja ruokavalio

Nivelet ja ruokavalio kulkevat käsi kädessä. Oikein ruokavalinnoilla voi jopa ehkäistä nivelsairauksia. © istockphoto

X