Maitohappobakteerit – Milloin ne ovat tarpeen? Miten valita oikea maitohappobakteerivalmiste? Lue mikrobiologin neuvot

Maitohappobakteerit ovat niitä bakteereja, joita kannattaa suosia ruokavaliossa.  Mutta mitä hyötyä niistä oikeasti on, ja kannattaako niitä ottaa ruoasta vai pillereistä? Entä miten valita itselle oikea maitohappobakteerivalmiste? Lue mikrobiologin vinkit.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maitohappobakteerit olisi hyvä nauttia välipalan, mielellään esimerkiksi hapanmaitotuotteen kanssa.

Maitohappobakteerit ovat niitä bakteereja, joita kannattaa suosia ruokavaliossa.  Mutta mitä hyötyä niistä oikeasti on, ja kannattaako niitä ottaa ruoasta vai pillereistä? Entä miten valita itselle oikea maitohappobakteerivalmiste? Lue mikrobiologin vinkit.
(Päivitetty: )
Teksti: Jaana Kalliokoski

Maitohappobakteerit ovat erityisiä bakteerilajeja, jotka tuottavat käymistuotteena maitohappoa. Maitohappobakteereita on myös jauheina ja kapseleina, ja toimiakseen optimaalisesti niitä pitää ruokkia kuiduilla.

Entä mitä ovat bifidobakteerit ja probiootit? Ja milloin on erityisesti syytä turvautua maitohappobakteereiden hyvää tekeviin vaikutuksiin? Asiantuntijana kysymyksiin vastaa mikrobiologi ja MML Annika Mäyrä, joka on tutkinut ja tuotekehittänyt bakteerituotteita yli 30 vuotta. Nykyään hän keskittyy suun ja suoliston bakteereihin ja niiden terveysvaikutuksiin.

Mitä maitohappobakteerit ovat?

Maitohappobakteerit ovat eri bakteerilajien ryhmä, joka tuottaa sokereista, erityisesti laktoosista eli maitosokerista, käymistuotteena maitohappoa. Maitohappobakteereita on lukuisia, kuten esimerkiksi laktobasillit, streptokokit ja laktokokit.

Maitohappobakteereita on perinteisesti käytetty hapanmaitotuotteissa ja juuston valmistuksessa.

Milloin maitohappobakteerit otetaan, aamulla vai illalla? Voiko niitä syödä vaikka päivittäin?

Maitohappobakteeri olisi hyvä nauttia välipalan, mielellään esimerkiksi hapanmaitotuotteen kanssa. Elintarvike on luonnollinen ympäristö maitohappobakteerille ja se toimii hyvin bakteerien suojana matkalla suolistoon. Elintarvike suojaa kuivattua elävää bakteerisolua, joka samalla aktivoituu ja elpyy.

Tällöin sillä on suurempi mahdollisuus päätyä elävänä suolistoon. Jos tabletin tai jauheen nielee vain veden kanssa, bakteerit kärsivät vatsahappojen vaikutuksesta enemmän. Maitohappobakteereita voi nauttia päivittäin tai kuureittain.

Millaisten lääkkeiden yhteydessä on vatsalle hyväksi syödä myös maitohappobakteereja?

Kaikki lääkitys heikentää suoliston hyvien bakteereiden määrää, oli sitten kysymyksessä antibiootit tai kipulääkkeet jatkuvassa käytössä tai esimerkiksi diabeteslääkkeet.

Esimerkiksi antibioottikuuri tappaa tehokkaasti hyviä bakteereita, jotka ovat herkempiä antibiootin vaikutukselle kuin usein ripuleita aiheuttavat huonot bakteerilajit. Myös pitkäaikaisesti käytetyt närästyslääkkeet vaikuttavat suoliston mikrobistoon, sillä ne neutraloivat vatsan happamuutta. Kannattaa käyttää kaikki muut keinot närästyksen hillitsemiseksi.

Mitä bifidobakteerit ovat?

Bifidobakteerit ovat suolistossa viihtyvä bakteeriryhmä, joka usein niputetaan maitohappobakteereihin. Bifidobakteerit ovat aktinobakteereita, jotka eivät tuota maitohappoa.

Esimerkiksi lapsilla bifidobakteerit ovat hyvin tärkeitä, ja heidän suolistossaan on yli 80 prosenttia bifidobakteeria. Kasvun ja iän myötä lapsen suoliston mikrobikanta alkaa monipuolistua ja bifidobakteerien osuus vähentyä.

Aikuisella on suolistossaan vain alle 10 prosenttia bifidobakteeria, ja 50 ikävuoden jälkeen suoliston bifidobakteerikanta vähenee entisestään. Vähäinen bifidobakteerien osuus voi liittyä vastustuskyvyn alentumiseen, mutta sitä voidaan palauttaa lisäämällä ruokavalioon bifidobakteeri-probiootteja ja kuituja.  

Mikä ero on maitohappobakteereilla ja probiooteilla? Milloin tulee valita probioottivalmiste?

Maitohappobakteereita on eri lajeja, ja niitä käytetään laajasti elintarvikkeiden tuotannossa. Tuotantoon valitaan bakteerilajit ja kannat, joilla on tietynlaisia ominaisuuksia riippuen siitä, millaisia makuja ja hapon tuottajia toivotaan. Elintarvikkeissa olevat maitohappobakteerit eivät kuitenkaan välttämättä pääse elävinä suolistoon asti. Siitä huolimatta ne ovat suositeltavia ruokavaliossa.

Sen sijaan probiootit ovat sellaisia maitohappo- tai bifidobakteereita, jotka todistetusti pääsevät suolistoon asti elävinä, koska ne kestävät hyvin vatsa- ja sappihapot. Lisäksi ne viihtyvät hyvin suolistossa.

Probioottien sisällä on paljon eri yksilöitä, jotka poikkeavat toisistaan ja toimivat toisiinsa nähden hieman eri tavoin. Eri tarpeisiin tulisi valita eri mekanismein toimivia probioottikantoja. 

Mitä prebiootit ovat?

Prebiootit ovat probioottien ruokaa suolistossa, käytännössä useimmiten erityisiä kuituja. Prebiootit tukevat probioottien toimintaa ja toimivat niiden energialähteenä. Ilman kuituja probiootit eivät viihdy suolistossa. Myös prebiootteja on erilaisia, ja ne toimivat eri tavalla. Jokin prebioottityyppi ruokkii erityisesti bifidobakteereita, toinen taas laktobasilleja ja niin edelleen.

Muitakin prebiootteja on ravinnossa. Esimerkiksi marjoissa ja tummassa suklaassa olevat fenoliset yhdisteet toimivat prebiootteina, joita esimerkiksi bifidobakteerit pystyvät käyttämään ravintonaan.

Lue myös: Miksi probiootteja kutsutaan pelastajabakteereiksi?

Mihin maitohappobakteerit auttavat? Miten maitohappobakteerit vaikuttavat suolistossa? 

Maitohappobakteerit vaikuttavat suolinukan kuntoon, tuottavat erilaisia yhdisteitä sekä vaikuttavat suolen sisällön happamuuteen, jolloin estetään ei-toivottujen bakteerien lisääntymistä.

Jotkin maitohappo- ja bifidobakteereista vaikuttavat paikallisesti suolen sisällä. Ne kiinnittyvät suolinukkaan, stimuloivat ja parantavat sen kuntoa sekä vaikuttavat suolen läpäisevyyteen. Kun suolinukka on hyvässä kunnossa, ravintoaineet, mineraalit ja vitamiinit sekä kivennäisaineet imeytyvät oikein. Samalla ne rakentavat ikään kuin suojamuurin taudinaiheuttajia vastaan ja ennaltaehkäisevät tautien syntymistä samalla kun parantavat vastustuskykyä.

Maitohappo- ja bifidobakteerit tuottavat erilaisia hyödyllisiä yhdisteitä, esimerkiksi lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka viestivät suolistosta aivoihin, ihoon ja koko immuunisysteemiin. Niiden avulla suolen sisällön happamuus lisääntyy, mikä kontrolloi mikrobiston tasapainoa.

Maitohappo- ja bifidobakteerit tuottavat myös erilaisia välittäjäaineita eli neurotransmittereitä, joiden avulla viestit kulkevat hermoston kautta suoraan aivoihin. Yhteys masennukseen ja joihinkin neurologisiin sairauksiin on jo osoitettu: esimerkiksi Parkinsonin tautia ja autismia sairastavilla suoliston mikrobiston monimuotoisuus on heikentynyt ja hyödyllisten bakteerilajien osuus vähentynyt. Tätä osa-aluetta tutkitaan nyt paljon. 

Maitohappobakteerien hyödyt – ketä ja milloin niiden käyttö hyödyttää? Millaisten pitkäaikaissairauksien hoidossa niistä on hyötyä?

Jos syö normaalia sekaruokaa, jossa on riittävästi erilaisia kuituja, eikä kärsi vatsa- ja suolisto-oireista, suoliston mikrobisto on todennäköisesti hyvässä tasapainossa.

Usein kuitenkin erityisruokavaliota noudattava saa liian vähän kuituja, jolloin vähitellen hyödyllisten bakteerien taso suolistossa vähenee. Esimerkiksi gluteenitonta, vähähiilihydraattista, keto- ja fodmap-ruokavaliota noudattavan kannattaisi käyttää niin probiootteja kuin prebiootteja ja varmistaa näin mikrobiston tasapaino.

Kaikki lääkkeet, esimerkiksi antibiootit, särky- ja närästyslääkkeet, vähentävät suoliston hyvien bakteerien määrää. Lääkitysten tukena kannattaa käyttää probiootteja kuureittain ja tukea siten mikrobiston hyvinvointia.

Myös covid-infektio vaikuttaa suoliston tasapainoon. Esimerkiksi ripuli on yksi covidin oireista. Infektion vaikutus voi olla hyvinkin pitkäaikainen ja mikrobisto voi olla epätasapainossa vielä vuodenkin jälkeen sairastumisesta. Ja myös päinvastoin, jos mikrobisto on alun alkaen epätasapainossa ja kärsii esimerkiksi ärtyneen paksusuolen (IBS) oireista, covid-infektio voi iskeä voimakkaammin ja aiheuttaa pitkäaikaisempia oireita.

Koska maitohappobakteerit ja bifidobakteerit toimivat suolessa monin keinoin, aktivoivat immuunivastetta ja tuottavat aivoille hermovälitteisiä yhdisteitä, niiden käyttö on suositeltavaa esimerkiksi allergioissa, atooppisen ihon ongelmissa, neurologisissa sairauksissa, stressissä, unettomuudessa, diabeteksessä ja suoliston sairauksissa.

Tutkimusten mukaan probiootit tuovat helpotusta myös kevään siitepölyallergioihin immuunivasteen aktivoinnin kautta. Tällöin probioottien käyttö kannattaa aloittaa jo aikaisin talvella. 

Lue myös: Tiesitkö, että ruoka voi estää lääkkeen imeytymisen tai voimistaa sen tehon? – Varo erityisesti näitä!

Maitohappobakteerin haittavaikutukset – millaisina ne ilmenevät?

Mielestäni niillä ei ole mitään haittavaikutuksia. Maitohappobakteerit ovat täysin luonnollisia suolistoon kuuluvia bakteereita, joilla on kaikki hyvät ominaisuudet. Niitä ei voi saada liikaa, sillä elimistö kyllä itsessään karsii ylimäärän ja ohjaa mikrobistoa.

Kun aloittaa probioottien käytön, suolistossa voi ensimmäisinä päivinä olla jotain tuntemuksia uusien bakteerien saapuessa sinne. Tämä tasaantuu yleensä muutamassa päivässä.

Mitä pitää huomioida, kun valitsee maitohappobakteerivalmistetta?

Maitohappobakteerikannat ovat erilaisia, eivätkä kaikki probiootit toimi kaikille. Mikrobiston pitäisi tasapainottua noin kuukaudessa: jos on kuukauden tai kaksi käyttänyt jotain maitohappobakteerituotetta eikä sillä ole vaikutusta oireisiin – edellyttäen, että on myös varmistanut monipuolisen ruokavalion ja kuidun määrän – todennäköisesti kyseinen laji tai bakteeri ei pysty toimimaan henkilön suolessa. Tällöin kannattaa kokeilla jotain muuta bakteerikantaa.

Myös liika sokeri ja hyvin vähäkuituinen ruokavalio voi kumota probioottien tehon siten, että suolistossa olevien tiettyjen ei-toivottujen bakteeriryhmien osuus nousee liian korkeaksi, jolloin ne valtaavat liikaa suolistomikrobistoa. Siksi ruokavalion ja kuidun merkitys on niin suuri. 

Lue myös: Terveellinen ruokavalio antaa virtaa ja pitää mielen kirkkaana – Ravitse kehoasi oikein! Lue neuvot arjen ruokailuihin

Terveellinen ruokavalio auttaa kehoa ja mieltä jaksamaan.
Terveellinen ruokavalio ja tasapainoiset ateriat sopivin välein auttavat jaksamaan arjessa. Suosi terveellistä kotiruokaa! © Niclas Mäkelä/Otavamedia © Niclas Mäkelä/Otavamedia

Jos on ärtynyt suoli, millainen on paras maitohappobakteeri tuolloin nautittavaksi?

Ärtyneen suolen oireyhtymässä hyödyllisten bakteeriryhmien, kuten bifidobakteerien, laktobasillien ja Faecalibakteerium prausnitziin, osuudet ovat lähes poikkeuksetta vähentyneet.

Kahta ensiksi mainittua bakteeriryhmää voidaan buustata probiooteilla, mutta Faecalibakteerium prausnitziitä bakteereita ei pystytä valmistamaan teollisesti probiootteina, vaan ruokavalion kuidut tukevat näiden bakteerien toimintaa.

Nämä bakteerit myös tuottavat erityisesti voihappoa, mikä on suolen kunnon kannalta tärkeää. Kannattaa varmistaa riittävien ja monipuolisten kuitujen saanti sekä kokeilla eri probiootteja aina yksi kuukausi kerrallaan, sillä kaikki probioottikannat eivät toimi jokaisella.

Auttavatko maitohappobakteerit ilmavaivoihin?

Ilmavaivat ovat tyypillisiä ärtyneen paksusuolen oireyhtymän vaivoja niin turvotuksen, ripulin kuin myös ummetuksen ohella. Hyödyllisten bakteerien määrän ja samalla happamuuden lisääntyminen suolistossa auttaa oireisiin. Tällöin apua saa probiooteista ja kuidusta.

Jos suolistossa ei ole riittävästi ravintoa hyville bakteereille, ei niidenkään osuutta saada nostettua. Ei-toivotut bakteerit ovat usein kaasua tuottavia.

Lue myös: Pieru piinaa – Voivatko ilmanvaivat johtua stressistä tai sairaudesta? Näin ravitsemusterapeutti vastaa 10 kysymykseen

Jos ilmavaivoihin liittyy epämukavaa oloa, vatsakipua ja silminnähtävää turvotusta, asia kannattaa tutkia.
Jos ilmavaivoihin liittyy epämukavaa oloa, vatsakipua ja silminnähtävää turvotusta, asia kannattaa tutkia. © iStock © iStock

Voivatko maitohappobakteerit herätellä laiskan suolen ja tuoda avun ummetukseen?

Ummetuksessa hyödyllisten bakteerien taso on laskenut, ja kun sitä pyritään parantamaan kuiduilla ja hyvillä bakteereilla, myös suolessa olosuhteet muuttuvat: muodostuu serotoniinia ja rasvahappoja, jotka aktivoivat suolen toimintaa yhdessä kuitujen kanssa.

Ummetukseen tarkoitetut lääkkeet laiskistavat suolta, vaikka antavatkin pika-avun. On aina parempi, että ummetuksen saisi parannettua luonnollisilla keinoilla. Siinä auttavat maitohappobakteerit ja liukoiset kuidut.

Kun vatsatauti tai ripuli on selätetty, onko silloin syytä syödä kuuri? Miksi?

Ripulissa mikrobiston tasapaino romahtaa ja riippuen ripulin aiheuttajasta, suoliston kunto voi olla pitkään huono. Kannattaakin jo ripulin aikana ottaa probiootteja ja prebiootteja sekä ripulin jälkeen nauttia niitä kuurina kuukauden tai kahden ajan. Näin saadaan palautettua suoliston tasapaino. 

Kun on lähdössä matkalle, miten maitohappobakteereja kannattaa syödä: pitääkö aloittaa jo ennen reissua vai riittääkö reissun aikana? Mitä apua tästä voisi olla?

Kannattaa aloittaa maitohappobakteerien käyttö jo noin pari viikkoa etukäteen ja koko matkan ajan. Tästä on se apu, että hyvässä tasapainossa oleva mikrobisto ehkäisee ei-toivottujen bakteerien hyökkäyksiä ja parantaa vastustuskykyä.

Tosin jotkut ruokamyrkytyksiä ja ripuleita aiheuttavat bakteerilajit ovat niin tehokkaita, että niitä ei voi ehkäistä pelkästään maitohappobakteereilla, vaan kaikki varotoimet ovat tarpeen.

Lue myös: Salmonella voi tarttua eri tavoin – Millaiset oireet salmonellabakteeri aiheuttaa? Mitä hoitoa tartunta vaatii? Näin lääkäri vastaa ja neuvoo

Milloin maitohappobakteeri otetaan antibioottikuurin aikana?

Antibioottikuurit ovat nykyään yleensä aika lyhyitä, noin 4–6 päivää. Antibioottikuurin aikana kuolee myös hyödyllisiä bakteereita, joten maitohappobakteereita on vaikea saada elävänä suoleen asti kuurin aikana. Bakteerit kannattaa ainakin nauttia eri aikaan vuorokaudesta kuin antibiootit. Sen sijaan kuurin aikana kannattaa käyttää prebiootteja, jotka tukevat suolessa sinnittelevien hyvien bakteerien toimintaa.

Ehdottoman tärkeää on jatkaa probioottien ja prebioottien käyttöä antibioottikuurin jälkeen. Näin saadaan palautettua suoliston mikrobisto tasapainoon. On myös huomattu, että antibioottikuurin jälkeen mikrobistossa voi jäädä vallalle tietty bakteeriryhmä sekä mikrobiston epätasapaino, joka liittyy energiametaboliaan eli rasvan kertymiseen. Siksi ei ole mitenkään poikkeuksellista, että antibioottikuurin jälkeen paino alkaa nousta.

Artikkelia on muokattu 30.10.2023 klo 14:40

Lue myös Anna.fi: Kärsitkö ruoansulatuksen ongelmista? Nämä ovat yleisimmät syyt ruoansulatusvaivoihin – ja ratkaisut niihin

X