Ilman sokeria elämä parani – Näin Leeni tunsi ruokavalion muutokset kehossaan jo parissa viikossa

Leeni Viio oivalsi opiskeluaikana, että jatkuva sokerin syöminen tuhosi hänen terveyttään. Ruokavalion muutos alkoi parantaa hänen oloaan jo parissa viikossa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Leeni Viio on opetellut uusia rentoutumiskeinoja rauhoittaakseen stressiä. Talviuinti tekee myös mielelle hyvää. © Pauliina Salonen

Leeni Viio oivalsi opiskeluaikana, että jatkuva sokerin syöminen tuhosi hänen terveyttään. Ruokavalion muutos alkoi parantaa hänen oloaan jo parissa viikossa.
Teksti: Hanna Vilo

Nuorena Leeni Viio, 37, söi karkkeja joka päivä. Vasta jatkuvat vatsavaivat saivat hänet havahtumaan, että jotain oli vialla. Silloin hän alkoi ensimmäisen kerran miettiä sokerin vaikutusta terveyteen – ja olisiko elämä ilman sokeria mahdollista.

”Minun oli saatava jotain makeaa joka päivä”

”Kun olin lapsi, meillä kotona syötiin perusterveellistä kotiruokaa. Kävin kuitenkin tuhlaamassa viikkorahat makeisiin, kuten monet muutkin ikäiseni. Sokeria ei siihen aikaan pidetty erityisen epäterveellisenä.

Yläasteikäisenä jäin ensimmäisen kerran koukkuun sokeriin. Minun oli saatava jotain makeaa joka päivä. Pitkien koulupäivien jälkeen tunsin oloni väsyneeksi ja lievitin sitä ostamalla videovuokraamosta pussillisen irtokarkkeja. Söin sen joko yksin tai yhdessä kavereiden kanssa.

Isosta karkkipussista tuli aina jälkeenpäin huono olo, mutta seuraavana päivänä kävin kuitenkin aina hakemassa uuden pussin. Niin jatkui monta vuotta.

Kun muutin asumaan yksin, havahduin ensimmäistä kertaa siihen, että karkkeihin menee paljon rahaa ja yritin vähentää niiden ostamista.”

”Lääkäri käski minun vain opetella elämään vaivojen kanssa”

”Toisena opiskeluvuotena yliopistossa aloin kärsiä epämääräisistä vatsakivuista ja turvotuksesta. Menin lääkäriin ja minulle tehtiin erilaisia tutkimuksia. Muun muassa keliakian ja laktoosi-intoleranssin mahdollisuus suljettiin pois. Mitään elimellistä syytä vaivoille ei löytynyt. Lääkäri käski minun vain opetella elämään vaivojen kanssa.

Itse tiesin, että en enää voinut jatkaa samalla tavalla. Oloni oli kurja ja tiesin, että ruokavalioni oli pielessä. Aloin ottaa selvää vatsan ja suoliston toiminnasta ja luin ravitsemuksesta eri lähteistä.

Lähdin karsimaan ruokavaliostani vatsaa ärsyttäviä ruokia, kuten sokeria, valkoista­ viljaa, gluteenia ja pitkälle prosessoituja elintarvikkeita­. Niiden tilalle etsin ruoka-­aineita, joissa on enemmän ­ravintoaineita.

Lisäsin ruokavaliooni paljon erilaisia kasviksia, kuten lehtivihanneksia, ituja ja hapankaalia. Aloin myös käyttää erilaisia gluteenittomia viljoja, kuten kvinoaa, amaranttia ja tattaria.”

Lue myös: Sokerihiiri Marjut kauhistui vaakalukemaa ja aloitti liikunnan kuusikymppisenä – painoa lähti toistakymmentä kiloa: ”Ruokaremontissa ratkaisevaa olivat nämä personal trainerin sanat”

Uusi elämäntapa ilman sokeria

”Ruokavalion muutos alkoi tuntua kehossani jo parissa viikossa. Sokerin aiheuttamat verensokerin romahdukset jäivät pois, ja tunsin oloni pirteämmäksi.

Elämänmuutokseni oli kuitenkin vasta alussa. Olin niin innostunut parantuneesta olostani, että halusin löytää lisää tietoa ja soveltaa sitä arkeeni.

Aloin tehdä itse enemmän ruokaa. Tutkin ruokien pakkausselosteet tarkkaan ja jätin ne kaupan hyllylle, jos ne sisälsivät lisättyä sokeria. Sen takia aloin muun muassa ostaa kaikki lihat marinoimattomina ja vaihdoin maustetut jugurtit maustamattomiin.

Yliopisto-opiskelijana kärsin myös unettomuudesta ja stressistä. Opettelin uusia rentoutumiskeinoja, kuten hermostoa rauhoittavia hengitysharjoituksia. Kun stressi väheni, huomasin, että vatsani rauhoittui ja aloin myös nukkua paremmin. Aloin tuntea oloni levolliseksi.”

Uusi ura ravintoterapeuttina

”Aluksi opiskelin ravitsemusasioita vain itseäni varten. Kun oloni parani, oivalsin, että haluan tehdä työtä näiden asioiden parissa. Opiskelin ensin ravintovalmentajaksi ja myöhemmin ravintoterapeutiksi. Pari vuotta sitten kokosin tietoni yhteen ja kirjoitin kirjan Eroon makeanhimosta.

Olen edelleen samalla muutosmatkalla, jonka aloitin yli kymmenen vuotta sitten. Reagoin edelleen helposti vatsallani stressiin. Jos vatsa alkaa oireilla, tiedän, että jokin asia ei sovi minulle. Silloin teen korjausliikkeen nopeasti. Pääosin voin kuitenkin todella hyvin.”

Lue myös: Sokerihimo tuli salakavalasti – Näin Veera pääsi irti sokerikoukusta: ”Olen saanut unta, terveyttä, ajatuksen selkeyttä ja herkullisia uusia makuelämyksiä”

X