Sokerihimo tuli salakavalasti – Näin Veera pääsi irti sokerikoukusta: ”Olen saanut unta, terveyttä, ajatuksen selkeyttä ja herkullisia uusia makuelämyksiä”

Sokeri oli yrittäjä Veera Rusaselle kuin alkoholi alkoholistille. Suklaalevyn jälkeenkin teki mieli makeaa. Sitten Veera päätti, että näin ei voi elää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Veera Rusanen halusi eroon sokerista ja lopetti kertaheitolla sokerinsyönnin. Vuosien jälkeen hän syö sokeria silloin tällöin käydessään kylässä. ”Tärkeämpää on vähentäminen kuin totaalikieltäytyminen.”

Sokeri oli yrittäjä Veera Rusaselle kuin alkoholi alkoholistille. Suklaalevyn jälkeenkin teki mieli makeaa. Sitten Veera päätti, että näin ei voi elää.
Teksti: Eveliina Lauhio

Ensin Fazerin Sininen -suklaalevy ja sen perään purkillinen Ben & Jerry’s -jäätelöä. Kyseessä ei ollut Veera Rusasen, 43, herkkupäivä, vaan tavallisen työpäivän jälkeinen ilta.

Suklaalevy solahti kurkusta alas vauhdikkaasti, sillä Veera haukkasi sitä kuin näkkileipää. Hän piti tavallisia suklaalevyjä naurettavan pieninä ja haaveili laivalla myytävistä jättiläisversioista.

Sokerin syöminen ei rajoittunut pelkkään herkutteluun. Lounaan Veera korvasi usein pussikorvapuusteilla.

Veera tiedosti, että hän käytti sokeria liikaa. Mieli kuitenkin kuiskutteli jatkamaan makeaa elämää.

”Aloin keksiä syitä, miksi juuri tänään sain korvata lounaan pullalla tai ahmia kerralla monta jäätelötötteröä. Ajattelin, että jos olin syönyt päivällä salaattia, voin illalla herkutella.”

Sisimmissään Veera tiesi, että kyseessä oli addiktio. Hän oli sokerikoukussa. Sokeri toimi hänelle samalla tavalla kuin alkoholi alkoholistille – sitä oli saatava lisää.

Lue myös: Sokeri on susi lampaan vaatteissa – Näin se huijaa aivojamme ja estää hyvän vireystilan syntymisen

Pullasta tuli pakkomielle

Sokerihimo oli tullut Veeran elämään salakavalasti. Kolmen lapsen äiti oli pitänyt aina makeista herkuista, mutta vähitellen määrät kasvoivat. Lopulta sokeri alkoi hallita elämää.

”Tajusin, että ajatukseni pyörivät sokerin ympärillä. Herkuttelu ei ollut minulle enää nautinto, vaan pakkomielle.”

Silloin, kun Veera ei syönyt sokeria, hän ajatteli sitä. Hän kehitti päässään kauhukuvia siitä, kuinka hirveää elämä olisi ilman jäätelöä ja suklaata.

Muuten syöminen ei ollut Veeralle ongelma. Hän söi tavallista kotiruokaa kohtuullisia määriä ja muisti pitää huolta riittävästä vihannesten ja hedelmien saannista.

”Pystyin sallimaan liian sokerin syönnin myös siksi, etten ole oikeastaan koskaan ollut ylipainoinen.”

Vähitellen Veera myönsi itselleen, että sokerin syönti on hänelle ongelma, vaikkei ylipainoa ollutkaan kertynyt. MS-tautia sairastava nainen alkoi olla huolissaan siitä, miten ylenmääräinen sokerin käyttö vaikuttaisi kroonisen sairauden kulkuun.

Aluksi Veera yritti vähentää sokerinkäyttöään syömällä sokeria vain herkkupäivänä lauantaina. Tapa ei toiminut.

”Herkutteluni vaikutti käytökseltä, joka voisi liittyä syömishäiriöön. Suunnittelin koko viikon, mitä leivon ja syön lauantaina. Saatoin muiden herkkujen lisäksi lusikoida suuhuni purkillisen vadelmahilloa.”

The Queen of Delicious -ruokablogissaan Veera Rusanen jakaa ohjeita valkoista sokeria vältteleville.

The Queen of Delicious -ruokablogissaan Veera Rusanen jakaa ohjeita valkoista sokeria vältteleville. © Sampo Korhonen/Otavamedia

Eroon sokerista – Veera luopui kaikesta sokerista kerralla

Kaksi vuotta Veera mietti sokerista luopumista ja kokeili erilaisia tapoja vähentää makeaa. Veera oli lukenut kirjoja ja blogeja siitä, miten sokerista pääsee eroon. Joku neuvo saattoi toimia hetken. Lopulta hän palasi aina ahmimaan herkkuja.

Syyskuussa vuonna 2015 Veera teki päätöksen. Hän halusi eroon sokerista ja luopui siitä kokonaan. Se oli käännekohta Veeran elämässä.

”Päätin ehdottoman vakaasti, että taistelen itseni irti sokerikoukusta. En luovuttaisi, vaikka sokerista luopuminen tuntuisi kuinka vaikealta. En korvannut herkutteluani millään. Päätin vain kestää.”

Veeran mielestä päätös oli koko prosessin tärkein etappi.

”Olin kerännyt motivaatiota monta vuotta ja hankkinut tietoa sokerikoukusta. Vasta päätös sai minut toimimaan.”

Kroppani suorastaan aneli sokeria. Olisin vaikka juonut vaahterasiirappia suoraan pullosta.

Veera luopui kaikesta sokerista kerralla. Karkkien, leivonnaisten, keksien ja jäätelön lisäksi karsittavien listalle joutuivat myös hedelmät ja tuoremehut. Veera tiesi kokemuksesta, että pelkästään banaanin syö­minen sai hänen kroppansa huutamaan ­lisää makeaa. Siksi hän halusi eroon sokerista ja päätti olla aluksi ­ehdoton.

Ensimmäiset yksitoista päivää sujuivat melko kivuttomasti. Joka päivä ilman sokeria oli uusi palkitseva onnistumisen hetki. Lievää karkkihampaan kolottamista lukuun ottamatta Veeralle ei tullut pahoja vieroitusoireita.

Kahden viikon jälkeen sokerinhimo iski pahempana kuin koskaan aiemmin.

”Kroppani suorastaan aneli sokeria. Olisin vaikka juonut vaahterasiirappia suoraan pullosta. Päättäväisesti kuitenkin jatkoin dieettiäni, sillä tiesin olevani lähellä onnistumista.”

Veera Rusasen ruokafilosofia on selkeä. ”Pyrin siihen, että kaikessa, mitä syön, on mahdollisimman paljon ravintoaineita.”

Veera Rusasen ruokafilosofia on selkeä. ”Pyrin siihen, että kaikessa, mitä syön, on mahdollisimman paljon ravintoaineita.” © Sampo Korhonen/Otavamedia

Sokeriton ruokavalio toi hyviä muutoksia – ja hyvästit unettomuudelle

Selätettyään kahden viikon jälkeen iskeneen makeanhimon, uusi arki alkoi helpottaa. Veera halusi pysytellä sokerittomassa ruoka­valiossaan, sillä hän havaitsi monenlaisia hyviä muutoksia olossaan.

Paras muutos oli sellainen, johon Veera ei edes osannut kuvitella saavansa apua sokerista luopumalla.

”Olin kärsinyt koko aikuisikäni vakavasta unettomuudesta. Reilun kahden viikon ­sokerilakon jälkeen aloin nukkua kokonaisia öitä.”

Veera huomasi myös muutoksia ulkonäössään. Ihon väri kirkastui ja kuivuudesta johtuva hilseily loppui. Kuudessa kuukaudessa Veera laihtui kahdeksan kiloa.

”Painoni putosi, vaikken yrittänyt laihduttaa. En lisännyt liikuntaa. Karsin ainoastaan sokerin ruokavaliostani.”

Veerasta alkoi tuntua siltä, että luovuttuaan sokerista hän oppi kuuntelemaan kehonsa viestejä tarkemmin.

”Aloin juoda enemmän vettä. Ymmärsin, että usein sokerinhimoni olikin ollut veden puutetta. Kroppani ei tunnistanut janoa, vaan minun alkoi tehdä mieli jotain hyvää.”

Eroon sokerista leivonnassakin

Veera on opetellut korvaamaan valkoisen sokerin muilla makeutta tuovilla asioilla, kuten marjoilla. © Sampo Korhonen/Otavamedia

Viisi vuotta sokeritonta elämää – Vanhaan ei paluuta

Nyt Veeralla on takana viisi vuotta sokeritonta ja myöhemmin vähäsokerista elämäntapaa. Enää hän ei aio palata vanhaan.

Eniten Veeraa on yllättänyt se, miten helppoa muutos lopulta oli.

”Kahden viikon kärvistelemisen jälkeen sokerihimoni hellitti. Välillä mietin, kuinka monta vuotta olisin nukkunut hyvin, jos olisin lopettanut sokerin syönnin jo aiemmin.”

Veera on huomannut yhä enemmän positiivisia muutoksia mielessään ja kehossaan sokerin syönnin radikaalin vähentämisen jälkeen. Selluliitti on vähentynyt, mielialat ovat tasaisempia, ajatus on kirkkaampi ja flunssat iskevät harvemmin. Myös MS- tauti on pysynyt hyvin hallinnassa ilman merkittäviä pahenemisvaiheita.

Yksi iso muutos on ruokasuhteen normalisoituminen. Sen jälkeen, kun Veera pääsi irti sokerikoukustaan, hän on johtanut syömisiään, eikä päinvastoin. Nykyään Veera voi maistaa kylässä pöydän antimia pelkäämättä, että sokerinhimo ottaa vallan.

”Korvapuusti ei enää määrää minua. Koska en ole enää riippuvainen sokerista, minun ei ole pakko syödä kymmentä pullaa tai kokonaista suklaalevyä.”

Kokemus siitä, että hallitsee syömisensä, on tarkoittanut Veeralle myös henkistä kasvua. Se on saanut miettimään suhdetta omaan itseensä uudella tavalla. Nykyään hän on tarkka siitä, ettei puhu itsellensä rumasti.

”En sano itselleni, että minulla ei ole tahdonvoimaa, rytmitajua tai kielipäätä. Tiedän, että pystyn mihin tahansa, kun teen lujan päätöksen. Jos en osaa jotain, voin opetella.”

Itse tehty jäätelö on Veera Rusasen suuri herkku. ”Makeutan jäätelön hunajalla ja vaahterasiirapilla. Valkoista sokeria en tarvitse.”

Itse tehty jäätelö on Veera Rusasen suuri herkku. ”Makeutan jäätelön hunajalla ja vaahterasiirapilla. Valkoista sokeria en tarvitse.” © Sampo Korhonen/Otavamedia

Hedelmiä ja hunajaa

Sokerista luopuminen ei ole tarkoittanut Veeralle herkuttelun loppua. Hän rakastaa edelleen leipomista. Veera pitää The Queen of Delicious -ruokablogia, jossa hän jakaa reseptejään, joissa ei ole valkoista sokeria.

”Käytän makeuttamiseen valkoisen sokerin tilalla muun muassa kookossokeria, hunajaa, vaahterasiirappia ja hedelmiä.”

Kaikkea Veeran syömistä leimaa nykyään rentous. Kun syö pääsääntöisen terveellisesti, voi herkutella hyvällä omatunnolla.

Enää Veera ei ole myöskään aivan ehdoton valkoisen sokerin suhteen. Joskus hän syö tavallisen jäätelön tai nappaa lasten karkkipäivänä irtokarkkipussista makeisia. Hedelmiä hän nauttii päivittäin.

”Nykyään minulle ei tule sokerinhimoa, vaikka herkuttelisin vähän reippaamminkin. Se kertoo minulle siitä, että kroppani on päässyt irti riippuvuudesta.”

Sokerikoukusta irti päästyään Veera päätti jättää pois ruokavaliostaan myös gluteenin, koska gluteeniviljat aiheuttivat hänelle turvotusta ja vatsakipuja.

Nykyään Veera kokee olevansa tasapainossa ruokavalionsa kanssa. Hän ei ole omasta mielestään joutunut luopumaan mistään tärkeästä.

”Olen saamapuolella. Olen saanut unta, terveyttä, ajatuksen selkeyttä ja herkullisia uusia makuelämyksiä. En kaipaa sokeripöhnää.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 3/21.

Lue myös: Sokerikoukusta irti päässyt Taru Eloranta ”En koskaan ajatellut, että minulla olisi sokerinhimo”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X