Turistiripuli voi aiheuttaa vatsavaivoja jopa kuukausia – Miten suolisto palautuu matkaripulista?

Yleisimmin turisti- eli matkaripulin aiheuttaa ruoasta tai juomasta saatu bakteeri. Sen aiheuttamat oireet loppuvat yleensä kolmesta viiteen vuorokaudessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Matkan aikana alkanut turistiripuli on ikävä seuralainen.

Yleisimmin turisti- eli matkaripulin aiheuttaa ruoasta tai juomasta saatu bakteeri. Sen aiheuttamat oireet loppuvat yleensä kolmesta viiteen vuorokaudessa.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Turistiripuli voi aiheuttaa vatsaoireita viikoiksi, jopa kuukausiksi matkan jälkeen. Silloin syynä ei yleensä ole yksittäisen bakteerin aiheuttama infektio, vaan suoliston mikrobiston epätasapaino. Joskus pitkittyneiden oireiden taustalla on parasiitti-infektio.

Suoliston bakteerikannan sekoittuminen turistiripulin seurauksena voi johtaa infektion jälkeiseen ärtyvä suoli -oireyhtymään. Siinä suolen toiminta vaihtelee, vatsa on kipeä ja se turvottelee.

Hoitona käytetään oireenmukaista lääkehoitoa, esimerkiksi ripulilääkkeitä. Lisäksi pyritään löytämään ruokavalio, joka aiheuttaa vähiten oireita.

Lue myös: Ripulia vai ummetusta? – Näin tunnistat ja hoidat oikeanlaisella itsehoidolla ärtyvän suolen oireyhtymää

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Perttu Arkkila.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Perttu Arkkila.

Turistiripuli ja lääkkeille vastustuskykyiset infektiot

Suolistossa kasvavat, antibiootille vastustuskykyiset bakteerit, erityisesti tietyn tyyppiset kolibakteerit, ovat turistiripulipotilailla kasvava ongelma. Ne eivät aiheuta tartuntahetkellä tautia, mutta voivat tuottaa myöhemmin kantajalleen lääkkeille vastustuskykyisiä infektioita, erityisesti virtsatieinfektioita.

Antibioottien syönti matkan aikana lisää tartunnan riskiä. Antibioottien käyttö on perusteltua, jos kysyjällä on todettu matkan jälkeen jokin yksittäinen suoliston bakteeri- infektio, esimerkiksi salmonella- tai kampylobakteeri-infektio.

Mikäli turistiripuli jatkuu pitkään, suosittelen ottamaan vielä kertaalleen laajan ulosteen bakteeritutkimuksen, määrittämään ulosteen parasiitit ja katsomaan kalprotektiinitestillä, onko suolistossa tulehdusta. Jos nämä testit ovat negatiiviset, hoitona on ärtyvä suoli -oireyhtymän hoito.

Asiantuntijana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 2/21.

Lue myös: Mikä ihme suomalaisten suolistoa oikein vaivaa? Listasimme 7 syytä suolisto-ongelmiin – näin IBD-sairauksia, keliakiaa, suolistosyöpää ja ärtyvän suolen oireyhtymää hoidetaan

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X