Sairastuuko turistiripuliin sattumalta?

Jaa artikkeliTilaa Seura
© COLOURBOX
Hyvällä käsihygienialla saa vähennettyä merkittävästi turistiripulin riskiä, kertoo infektiolääkäri Lasse Lönnqvist HYKS Meilahden sairaalasta.

Turistiripulin syynä on lomakohteen erilainen bakteerikanta.

Totta. Yleisin turistiripulin aiheuttaja on tavallinen kolibakteeri, jonka ripulia aiheuttavia kantoja esiintyy useimmissa lomakohteissa enemmän kuin Suomessa. Seuraavaksi yleisimmät turistiripulin aiheuttajat ovat kampylobakteeri ja salmonella. Nekin ovat ulkomailla huomattavasti yleisempiä kuin meillä kotimaassa.

Turistiripuliin sairastuminen on sattuman kauppaa.

Tarua. Turistiripuliin sairastumisen riskiä voi vähentää merkittävästi noudattamalla hyvää käsihygieniaa, eli pesemällä kädet saippualla ja käyttämällä käsihuuhteita. Lisäksi on syytä muistaa ruoka-aineiden nauttimisessa yksinkertainen sääntö: Peel it, boil it, cook it or forget it, eli Kuori, keitä, kypsennä tai unohda se.

Turistiripuli menee ohi muutamassa päivässä.

Totta. Tavallinen turistiripuli paranee 2–3 päivässä itsekseen. Ripulin alkaessa kannattaa nauttia runsaasti nestettä ja levätä. Ruokaa saa syödä, sillä ripulin paranemisen kannalta sille ei ole estettä. Suolen toimintaa hidastavia lääkkeitä ei kannata ottaa, mikäli tautiin liittyy kuumetta. Jos ripuli jatkuu muutamaa päivää pidempään tai nousee korkea kuume, on syytä käydä lääkärin vastaanotolla tutkituttamassa ripulin syy.

Seura 48/2014

X