Tenniskyynärpää ilmenee yleensä vahvemmassa kädessä – Lue lääkärin hoito-ohjeet! Erityisesti puristusote aiheuttaa kipua ja puristusvoiman heikkoutta

Tenniskyynärpää johtuu todennäköisesti liiallisesta rasituksesta, joka kohdistuu kyynärpään ulkosyrjään. Se voi parantua täysin myös ihan itsekseen. Lue käsikirurgian erikoislääkärin neuvot!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tenniskyynärpää (epikondyliitti) on sormia ja rannetta ojentavien lihasten kiinnityskohdan kiputila kyynärpään ulkosivulla.

Tenniskyynärpää johtuu todennäköisesti liiallisesta rasituksesta, joka kohdistuu kyynärpään ulkosyrjään. Se voi parantua täysin myös ihan itsekseen. Lue käsikirurgian erikoislääkärin neuvot!
Teksti:
Jaana Kalliokoski

Tenniskyynärpää ei ole vaarallinen vaiva, ja mitä todennäköisemmin se paranee viimeistään vuoden sisällä. Käsikirurgian erikoislääkäri Tero Kotkansalo Pihlajalinnasta painottaa, että tärkeintä on pyrkiä käyttämään kättä mahdollisimman paljon kivun antamissa rajoissa.

1. Mikä on tenniskyynärpää eli epikondyliitti?

Tenniskyynärpää on kyynärpään ulkosyrjän kiputila, erityisesti rannetta ojentavan jänteen kiinnityskohdan rappeutuma. Syytä siihen ei tarkkaan tiedetä, mutta yhdeksi syyksi ajatellaan olevan liiallinen rasitus suhteessa siihen, miten kudos kestää rasitusta.

Kevyempikin rasitus voi aiheuttaa tenniskyynärpään oireita, jos kudokset eivät kestä rasitusta.

2. Mitkä oireet tenniskyynärpää aiheuttaa, ja miten kiputilan voi tunnistaa?

Diagnoosi on selkeä: tenniskyynärpäähän liittyy kyynärvarren ulkosyrjän kiputila. Erityisesti puristusote aiheuttaa kipua ja puristusvoiman heikkoutta. Kipu ilmenee tyypillisesti silloin, kun kyynärpää on suorana, ja vain lievänä, kun se on koukussa.

3. Mistä toimistotyöntekijällä oireet johtuvat? Millä keinoin oireet voisi arkityössä taklata?

Tenniskyynärpää liittyy oleellisesti ikään, eli se on tyypillinen 40–60-vuotiailla, joilla lihasvoima heikkenee ja voi ilmaantua muitakin jännesairauksia. Jos ihminen ei pidä huolta fyysisestä kunnosta ja lihaskunnosta, tenniskyynärpää voi ilmaantua jo pienelläkin rasituksella, eli esimerkiksi toimistotyöntekijälle.

Tärkeää on siis pitää huolta lihaskunnosta. Ihmistä ei ole tehty toimistotyöhön, ja alamme rapistua, jos emme tee fyysisesti mitään. Myös tupakointi kannattaa lopettaa, sillä se lisää tenniskyynärpään riskiä.

Lue myös: Hermopinne voi iskeä kehon eri osiin – Näin tunnistat monin tavoin oireilevan hermokivun ja helpotat oloa! Lue erikoislääkärin ohjeet

Hermopinne kyynärpäässä voi olla peräisin yksipuolisesta ranteen tai kyynärnivelen rasituksesta.
Hermopinne kyynärpäässä voi olla peräisin yksipuolisesta ranteen tai kyynärnivelen rasituksesta. © iStock

4. Miten tenniskyynärpäästä voi päästä eroon? Millainen hoito-ohje helpottaa kipuja?

Tenniskyynärpäätä on tutkittu paljon, ehkä eniten käsikirurgian alueelta. Lopputulema on se, että mikään hoito ei ole toista parempi.

On tärkeä ymmärtää, että tenniskyynärpää ei ole vaarallinen vaiva, eikä sen aiheuttama kipukaan ole vaarallista. Kipu on yleensä hyödyllinen tunne ja varoittaa kudosvauriosta, mutta tässä tapauksessa se ei vaurioita mitään.

Hoidossa pitää ylläpitää raajan toimintakykyä, eli liikuttaa ja käyttää kättä kivun rajoissa. Akuutissa vaiheessa eli ensimmäisten viikkoja aikana voi olla tarpeen vähän lepuuttaa kättä, mutta pitkittyneessä tilanteessa on tärkeä pyrkiä asteittain lisäämään käden rasitusta lihasvoimaharjoittelulla.

Jos on raskas fyysinen työ, samanaikaisesti kuntouttava harjoittelu ei välttämättä onnistu. Sen sijaan toimistotyöntekijä voi yrittää rasittaa kättä enemmän. Työergonomiaan kannattaa kiinnittää huomiota: kaikenlainen kurkottelu tai käden pitäminen kaukana vartalosta voi altistaa tai ylläpitää kipua. Kannattaa tutkia käden kokonaisrasitusta työn ja vapaa-ajan välillä ja miettiä, mihin asioisin voisi puuttua.

5. Entä jos tenniskyynärpää jää hoitamatta?

Se, ettei tenniskyynärpäätä hoideta, ei ole huono vaihtoehto. Tärkeintä on tietää, mistä on kysymys ja ymmärtää, että vaiva ei ole vaarallinen. Vaivan pituus vaihtelee viikoista kuukausiin, mutta 90 prosenttia tenniskyynärpäästä kärsivistä toipuu ensimmäisen vuoden aikana.

Olisi hyvä, että työtehtäviä pystyisi sopeuttamaan tilapäisesti. Osatyökyvyttömyys on parempi vaihtoehto kuin täydellinen työkyvyttömyys. Vaikka tenniskyynärpäästä kärsivä tuntisikin jossain vaiheessa epätoivoa, kannattaa uskoa, että siitä vielä toipuu.

6. Millaiset venytykset helpottavat tenniskyynärpään oireita?

Jos kokee, että venytyksistä on hyötyä, niitä kannattaa tehdä. Jos ne tuntuvat turhilta, ne voi jättää tekemättä. Kaikenlainen liike on joka tapauksessa hyväksi parantumisen kannalta.

Lue myös: Jännetupen tulehdus on usein rasitusperäinen vaiva, joka voi ilmetä kehon eri osissa – Näin hoidat kipeytynyttä aluetta! Lue lääkärin ohjeet

Jännetupin tulehdus ranteessa
Tulehtuneen jänteen liike tekee kipeää, ja liikuttaessa voi myös tuntua narinaa tai napsuntaa. © iStock

7. Miten kinesioteippaus auttaa, kun kyynärpää kipuilee?

Kinesioteippaus on turvallinen hoito, eikä siitä ei ole mitään haittaa. Fysioterapeutit osaavat paremmin suositella teippausta, ja sitä voi kokeilla.

8. Voiko kipeää tenniskyynärpäätä hieroa?

Kuuluu samaan kategoriaan kuin kaksi edellistä toimenpidettä: jos kokee että hieromisesta on apua, silloin se on hyväksi.

9. Tenniskyynärpäätuki – mitä hyviä ja huonoja puolia tuen käytössä piilee?

Tenniskyynärpäätuki voi olla avuksi pahimman kivun aikana. Kiristävä panta kiedotaan kyynärvarren ympäri, ja sen tarkoituksena on puristaa kevyesti kyynärvartta. Tuki vähentää rasitusta nivelnastan seudulla ja luo ikään kuin uuden jänteen kiinnityspisteen eri kohtaan, kuin missä kipu on.

Parhaimmillaan tenniskyynärpäätuki voi vähentää kipua aiheuttavaa rasitusta, ja jos sen kanssa pystyy toimimaan paremmin, se on eduksi. Toisaalta jos turvautuu tukeen pitkäksi aikaa eikä kivun pelon vuoksi uskalla käyttää rajaa, toipuminen hidastuu.

Lue myös: Kiukutteleeko ranne tai kyynärpää? Katso helpot ohjeet kotijumppaan

Kiukutteleeko ranne tai kyynärpää?
Ranteen ja kyynärpään kiputilat johtuvat staattisesta jännityksestä toimistotyössä tai yhtä lailla toistorasituksessa, jossa tarvitaan puristusotetta ja voimaa. © Pekka Nieminen / Otavamedia

10. Pitkittynyt tenniskyynärpää – voiko oireista tulla toistuva kierre?

Periaatteessa voi, mutta sen kroonistuminen on harvinaista. Tekijöitä, jotka altistavat tenniskyynärpäälle, ei tarkkaan tunneta. Tuki- ja liikuntaelinvammoissa ihmisen kyky tulla toimeen niiden kanssa vaikuttaa parantumiseen. Ihmisen mielellä on merkittävä tekijä parantumisessa: jos uskot, että paranet, todennäköisesti myös paranet.

11. Milloin kortisoni on paras apu oireisiin?

Kortisonia ei suositella tenniskyynärpäähän, mikä on harvoja asioita, jotka tiedetään vaivan hoidossa. Kortisoni saattaa auttaa ensimmäisen kolmen kuukauden aikana, mutta vaivan uusiutumisriski on suurempi kuin ilman kortisonia, eli pitkällä aikavälillä kortisoni on enemmän haitaksi kuin hyödyksi.

Lue myös: Miksi kortisoni nostaa usein painoa? Asiantuntija neuvoo, miten kortisonin haittoja ehkäistään

12. Millaisissa tapauksissa leikkaus on tarpeen?

Käypä hoito -suositus ei suosittele myöskään leikkaushoitoa. Varsinkaan ensimmäisen vuoden aikana tenniskyynärpäätä ei kannata leikata, koska tänä aikana vaiva todennäköisesti paranee.

Olen tehnyt 25 vuotta käsikirurgin töitä ja tänä aikana leikannut vain 2–3 potilasta, jotka kärsivät tenniskyynärpäästä, ja he ovat kyllä toipuneet siitä.

Leikkauksia on kahdenlaisia. Osa tehdään kyynärpään tähystyksellä ja osa avoleikkauksella. Molemmissa tapauksissa lihaksen kiinnityskohta irrotetaan luusta ja annetaan vetäytyä, jolloin se arpeutuu uuteen asentoon. Toipuminen leikkauksesta kestää useita viikkoja.

Magneettitutkimusten mukaan ilman leikkaustakin lihaksen kiinnityskohdassa on ensin pieni repeytymä, joka irtoaa itsekseen luusta. Repeytymä kuuluu taudin kuvaan, eikä sitä ole kiire kiinnittää leikkauksessa.

X