Hermopinne voi iskeä kehon eri osiin – Näin tunnistat monin tavoin oireilevan hermokivun ja helpotat oloa! Lue erikoislääkärin ohjeet

Epäiletkö hermopinnettä? Hermopinne aiheuttaa kivun, joka voi olla polttava ja säteilevä. Hermopinteen oireisiin kuuluvat myös puutuminen ja voimattomuus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hermopinne kyynärpäässä voi olla peräisin yksipuolisesta ranteen tai kyynärnivelen rasituksesta.

Epäiletkö hermopinnettä? Hermopinne aiheuttaa kivun, joka voi olla polttava ja säteilevä. Hermopinteen oireisiin kuuluvat myös puutuminen ja voimattomuus.
(Päivitetty: )
Teksti:
Annika Haavisto-Kurki

Hermopinne on tila, jossa ääreishermo on joutunut puristukseen, usein tukirangan tai raajojen kulumisen vuoksi. Hermopinne syntyy ahtaaseen kohtaan, ja se esiintyykin tyypillisesti kaula- ja lannerangassa sekä ranteissa. Hermopinteen voi tunnistaa, kun oireet ovat kipua, puutumista ja tuntohäiriöitä.

Selvitimme vaivan aiheuttajia, ilmeneviä oireita ja tarvittavaa hoitoa. Näin vastaa asiantuntijamme neurologian erikoislääkäri Aimo Karinen Pihlajalinnasta.

1. Kun hermopinne ilmenee, millaiset oireet se aiheuttaa?

Jos hermopinne on ranteessa, kyynärnivelessä tai kaularangassa, oireet tuntuvat sormissa, kämmenissä, ranteissa, käsivarsilla, olkapäissä tai niskassa. Tavallisimmin yläraajapinteet esiintyvät nivelissä, joissa on suuri liikelaajuus, kuten kyynärnivelissä ja ranteissa. Aiheuttaja on usein yksipuolinen ranteen tai kyynärnivelen rasitus, esimerkiksi tenniskyynärpää.

Laajemmat oireet, jotka tuntuvat olkapäässä, niskassa ja koko kädessä, voivat johtua myös selkäytimestä lähtevistä, niin kutsutuista hermojuurista.

Kaularangan hermopinteen aiheuttaja voi olla esimerkiksi niskan venähdys tai kaatuminen, jolloin kimmoisaa välilevyä suojaava kalvo repeää ja välilevy pullistuu. Jos kyse on välilevyn pullistumasta, joka suuntautuu suoraan eteen, se voi heijastaa tai painaa jopa selkäydintä, jolloin oireet voivat levitä niskasta aina jalkoihin.

Tavallisimmin alaraajoihin säteilevät kipu- ja puutumisoireet johtuvat nuorilla lannerangan nikamavälien L4/5 ja sitä seuraavan alimman välilevyn pullistumasta. Vanhemmilla ihmisillä oireet johtuvat usein myös lannerangan yleisestä rappeutumisesta.

Lannerangan hermopinne syntyy usein yksipuolisen asentorasituksen, kuten vääränlaisen ponnistavan liikkeen seurauksena.  Tällainen on esimerkiksi raskas nosto suorin polvin.

2. Miten hermopinteen oireet erottaa muusta kivusta ja säteilystä?

Hermokivun erottaa muusta kivusta sen polttavan, intensiivisen ja usein säteilevän luonteen vuoksi. Hermopinteen aiheuttamiin oireisiin kuuluvat myös puutuminen ja voimattomuus.

3. Mitkä ovat kaularangan hermopinteen oireet?

Kaularangan hermopinne oireilee kovana kipuna niskassa, olkapäässä tai hartiassa. Kipu säteilee usein jompaankumpaan käteen.

Kaularangan hermopinteen oireet:

  • niskakipu
  • olkavarteen säteilevä kipu
  • peukalon puutuminen
  • särky lapojen välissä
  • käden puutuminen tai särky öisin

Jos yskäisy pahentaa kipua, on kyse todennäköisesti kaularangan välilevyn pullistumasta. Käden kohottaminen suoraan ylös saattaa lievittää kaularangasta lähtevää hermopinnekipua.

4. Miten hermopinne kyynärpäässä oireilee?

Kyynärhermon pinnekipu tuntuu kyynärnivelessä ja säteilee sormissa nimettömään ja pikkurilliin, jotka puutuvat. Näin tapahtuu esimerkiksi silloin, kun ihminen nukkuu kyynärnivel vahvasti taivutettuna. Kipu lakkaa ja tunto sormiin palautuu kyynärnivelen oikaisemisella.

Jos kyynärnivelessä tuntuu jatkuvaa kipua, se johtuu usein yksipuolisesta ja toistuvasta kyynärnivelen ylikuormituksesta. Ellei kyynärnivelen rasitusta lopeta, hermoon syntyy paikallinen vaurio ja oireet alkavat kroonistua.

5. Miten hermopinne kädessä ja ranteessa oireilee?

Käden hermopinne ilmenee ranteen hermokanavassa. Se tuntuu kovana kipuna ranteessa ja säteilee peukaloon, etusormeen ja keskisormeen puutumisena. Öisin saattaa tuntua, että kipu nousee ranteesta olkavarteen ja hauikseen.

Hoitona on ranteen täysi rauhoittaminen, mahdollisesti myös kevyt tukilasta alkuvaiheessa. Tämä niin sanottu rannekanavaoireyhtymä kroonistuu helposti ja saattaa silloin vaatia leikkauksen hermon vapauttamiseksi pinteestä.

Kun hermopinne kädessä ja ranteessa oireilee, tukilasta auttaa.
Kun hermopinne kädessä ja ranteessa oireilee, tukilasta auttaa. © iStock © iStock

6. Miten syntyy hermopinne pakarassa?

Kipu pakarassa johtuu lannerangan 4/5 -nikaman tai lannerangan alimman L5/S1 -nivelen puristuksesta. Kyseinen nikamaväli on jäykkä, mutta siihen kohdistuu vartalon suurin paino. Sen vuoksi nikama pyrkii työntymään eteenpäin ja aiheuttaa nikamavälin oireita tai mahdollisen välilevypullistuman. Näin tapahtuu usein esimerkiksi virheellisessä rasituksessa tai raskauden aikana.

7. Miten ilmenee hermopinne jalassa?

Lannerangan neljännen ja viidennen nikaman välilevyn pullistuma aiheuttaa tavallisimmin selkäkivun, joka säteilee suoliluukantista reiden ja pohkeen ulkosyrjää pitkin jalkapöytään ja ukkovarpaaseen. Tällöin varpaan ja nilkan ylös taivuttaminen on vaikeaa.

Lannerangan alimman välin ristiselkäkipu säteilee reiden ja säären takaosaa kantapäähän ja aina pikkuvarpaaseen asti.

8. Miten hermopinne nivusissa oireilee?

Myös nivusten kipu johtuu usein lannenikaman neljännen ja viidennen välin ahtaudesta tai lannerangan alimman nivelen puristuksesta.

Kyse voi olla myös Piriformis-oirekuvasta. Siinä lannehermo puristuu pikkulantiossa jalkaa sivulle liikuttavan, loitontavan lihaksen tai lihaskalvon aiheuttamasta hermoärsytyksestä, jolloin kipu heijastuu nivuseen ja jalkaan. Tällainen kipu tulee usein yöllä ja sen voi aiheuttaa liian pehmeä patja.

9. Milloin hermopinteiden vuoksi pitää mennä lääkäriin?

Rankaan liittyvät hermopinteet pyrkivät paranemaan itsestään. Hoitona toimivat lepo, rentoutus, kipulääke ja mahdollisesti lisäksi liikehoito ja fysioterapia.

Jos oireet jatkuvat yli kuusi viikkoa, on paikallaan hakeutua lääkäriin.

Vammautumiseen liittyvissä akuuteissa oireissa tulee ottaa heti yhteyttä päivystykseen.  Samoin, jo oireiden ohessa ilmenee virtsan tai ulosteen pidätysvaikeuksia.

Lue myös: Hermokipu iski ilman varoitusta – Inka sai avun piinaavaan selkäkipuun kiropraktikolta

10. Miten hermopinteitä tutkitaan?

Lääkäri kuuntelee tarkasti oireet ja tekee neurologisen tutkimuksen. Neurologi pystyy paikallistamaan pinteen pitkälti oireiden ja tutkimuksensa pohjalta.

Tarvittaessa tehdään magneettikuvaus tai  hermojen johtoratatutkimus, tilanteen mukaan.

11. Kun hermopinne iskee, millainen hoito helpottaa oloa?

Lievissä oireissa kannattaa suosia lepoa ja välttää rasitusta. Lisäksi voi kohdistaa kipualueelle lämpöä ja kevyttä rentouttavaa liikettä. Tarvittaessa voi hakeutua omalääkärille tai suoraan fysioterapiaan.

Laajoissa yläraajoihin, niskaan tai hartioihin painottuvissa oireissa kannattaa ottaa yhteyttä hyvään omalääkäriin tai suoraan neurologiin.

Alaraajojen iskias-tyyppisissä oireissa kannattaa ottaa yhteyttä ortopediin tai neurologiin. Alaraajoihin liittyviä välilevyoireita hoitaa ortopedi. Kaularangan vaativat operaatiot tekee neurokirurgi.

Lue myös: Iskikö iskias? Katso vinkit – Nämä kuusi liikettä lepyttävät iskiashermon

Kun iskias vihoittelee, jumppaa näillä ohjeilla.
Iskiaskipu tarkoittaa alaselästä jalkaterään kulkevan iskiashermon pinne- tai ärsytystilan aiheuttamaa kipua. © Tommi Tuomi / Otavamedia © Tommi Tuomi / Otavamedia

12. Voiko hermopinne kroonistua?

Jos hermopinne on huonosti hoidettu tai jäänyt hoitamatta, niin sillä on taipumus uusiutua tai kroonistua.

Uusiutumisen ehkäiseminen perustuu maalaisjärkeen. Apuna toimivat: painon pudottaminen, viisas liikkuminen, harkitut nostot, muokkaava perusliikunta ja lämpöhoito. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, ettei sängyn patja ole nukkuessa liian pehmeä.

Artikkelia on muokattu 15.5.2023 klo 12:30 ja 1.12.2023 klo 13:12

Lue myös: Hermokipu hellitti lihastasapainon parantuessa – Näin Anni pääsi vihdoin eroon selkävaivoista ja kipusimulaattorista

”Olen nyt aika tavalla päässyt eroon lääkityksistä, ja pystyn olemaan töissä normaalisti. Jos tuntuu, että oireet alkavat palata, käväisen hoidossa.”
”Olen nyt aika tavalla päässyt eroon lääkityksistä, ja pystyn olemaan töissä normaalisti. Jos tuntuu, että oireet alkavat palata, käväisen hoidossa.” © Jussi Vierimaa © Jussi Vierimaa
X