Iskikö iskias? Katso vinkit - Nämä kuusi liikettä lepyttävät iskiashermon

Iskiaskipu tarkoittaa alaselän hermoärsytyksestä johtuvaa kipua. Sitä voi lievittää kotikonstein. Silti on tärkeää selvittää mistä kipu johtuu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Iskiaskipu tarkoittaa alaselästä jalkaterään kulkevan iskiashermon pinne- tai ärsytystilan aiheuttamaa kipua.

Iskiaskipu tarkoittaa alaselän hermoärsytyksestä johtuvaa kipua. Sitä voi lievittää kotikonstein. Silti on tärkeää selvittää mistä kipu johtuu.
(Päivitetty: )
Teksti: Anne Puranen

Iskias on ikävä selkäkipu, joka voi heijastaa kipua myös alaraajoihin. Kun iskiashermo on äreä, nämä Anne Purasen jumppaohjeet ja  tuovat helpotusta iskiasoireisiin. Näin onnistuu iskiaksen hoito kotona.

1. Syväkyykky roikkuen

Ota hieman lantiota leveämpi haara-asento ja jostakin tukevasta kiinni käsillä. Laskeudu taaksepäin tuesta roikkuen, selkää pyöristäen syväkyykkyyn. Anna selän rentoutua hetken ja nouse ylös.

Toista 10 kertaa.

Mitä hyötyä?

Harjoite vähentää rangan tasolla hermoon kohdistuvaa painetta.

Syväkyykky roikkuen

Laskeudu taaksepäin tuesta roikkuen, selkää pyöristäen syväkyykkyyn. Tommi Tuomi / Otavamedia

2. Pakaravenytys pöydällä

Asetu aivan lähelle ruokapöytää. Vie toinen jalka koukussa pöydälle koko ulkoreisi ja pakara pöytää vasten. Nojaa koukkujalan päälle. Anna selän pyöristyä ja pakaran venyä.

Toista 2 x 30 sekuntia molemmin puolin.

Mitä hyötyä?

Harjoite venyttää pakaraa ja selkää.

Pakaravenytys pöydällä tuo avun iskias kipuun

Nojaa koukkujalan päälle. Anna selän pyöristyä ja pakaran venyä. Tommi Tuomi / Otavamedia

3. Lonkan sisäkierto

Asetu istumaan lattialle, nojaa käsillä taakse, avaa jalat reilusti haralleen. Vie molempia polvia oikealle, anna vasemman pakaran rentoutua ja polven painua kohti maata. Pidä muutama sekunti ja vaihda puolta.

Toista 5 kertaa molemmin puolin.

Mitä hyötyä?

Harjoite venyttää syviä pakaralihaksia.

Lonkan sisäkierto

Vie molempia polvia oikealle ja polven painua kohti maata. Tommi Tuomi / Otavamedia

4. Rangan kierto

Asetu kylkimakuulla toinen käsi pään alle tyynyksi ja toinen takaraivolle. Jalat ovat koukussa päällekkäin. Vie ylävartaloa rauhallisesti selinmakuulle, alavartalon pysyessä suunnilleen kyljellään. Palaa rauhallisesti kylkiasentoon.

Toista 10 kertaa molemmin puolin.

Mitä hyötyä?

Harjoite parantaa koko rangan liikkuvuutta.

Rangan kierto

Tommi Tuomi / Otavamedia

Rangan kierto

Vie ylävartaloa rauhallisesti selinmakuulle, alavartalon pysyessä suunnilleen kyljellään. Tommi Tuomi / Otavamedia

5. Dynaaminen venytys

Asetu selinmakuulle, nosta toinen jalka ilmaan. Laita kuminauha lenkiksi jalkaterän ympärille. Ojenna koukkujalkaa rauhallisesti kuminauhaa vasten suoraksi ja niin pitkälle kuin tuntuu miellyttävää venytystä takareiden ja pohkeen alueella. Palauta saman tien jalka koukkuun. Kipua ei saa tuntua selässä tai jalassa.

Toista 10 kertaa molemmilla jaloilla.

Mitä hyötyä?

Harjoite mobilisoi pakaran, takareiden ja pohkeen kudoksia.

Dynaaminen venytys

Tommi Tuomi / Otavamedia

Dynaaminen venytys

Ojenna koukkujalkaa rauhallisesti kuminauhaa vasten suoraksi Tommi Tuomi / Otavamedia

6. Traktio eli rangan venytys

Asetu selinmakuulle, vie jalat tuolille lonkissa ja polvissa 90 asteen kulma. Anna selän rentoutua ja voit vain olla tässä asennossa. Jos haluat lisää venytystä alaselkään, paina nyrkeillä tai peukalohangoilla nivusista lantiota kohti tuolia. Eli työnnä käsillä pituutta rankaan. Pidä pari sekuntia ja rentoudu.

Lepää asennossa 10 minuuttia.

Mitä hyötyä?

Harjoite rentouttaa selkää ja keventää hermoon kohdistuvaa painetta.

Traktio eli rangan venytys

Anna selän rentoutua ja voit vain olla tässä asennossa. Tommi Tuomi / Otavamedia

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 8/19.

Lue myös: Näin vältät fasettilukot – Katso helpot jumppaohjeet ja ehkäise pistävä kipu selkä- ja rintarangan liikkuvuutta parantamalla

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

Mikä on iskias?

Iskiaskipu tarkoittaa alaselästä jalkaterään kulkevan iskiashermon pinne- tai ärsytystilan aiheuttamaa kipua. Kipu voi olla alaselässä ja sieltä edelleen säteillä hermon kulun mukaisesti pakaraan, ulkoreiteen, takareiteen, sääreen ja edelleen jopa varpaisiin saakka.

Alaraajan pistely, puutuminen ja lihasvoiman aleneminen ovat hälytysmerkkejä, joihin täytyy reagoida. Vakavissa hermopinteissä, joita on onneksi erittäin harvoin, voi esiintyä myös virtsanpidätyskyvyn heikkenemistä tai vaikeuksia tyhjentää rakkoa. Tällöin tulee hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon. Pitkään jatkunut pinnetila voi vaurioittaa hermoa. Sen vuoksi pinteen aiheuttaja ja vakavuus tulee aina selvittää esimerkiksi neurokirurgin, fysiatrin tai ortopedin vastaanotolla.

Piriformiksen kireys voi ärsyttää iskiashermoa

Iskiashermoa ärsyttää välilevyn pullistuma ja hermon kulkureitin kaventuminen rangan kulumisen seurauksena ikääntyessä. Iskiashermo puikkelehtii pakaralihasten välistä alaraajaan. Pakaralihasten, kuten piriformiksen kireys voi ärsyttää iskiashermoa. Huono ergonomia, pitkä istuminen ja liikunnan vähyys ovat myös tyypillisiä iskiaskivun aiheuttajia.

Tämän jutun harjoitteet on tarkoitettu lievittämään kipuoireita lievemmissä iskiashermon ärsytystiloissa, kuten pienen välilevyn pullistuman tai liikunnan puutteen aiheuttamana. Kokeile harjoitteita ensin lempeästi. Mikäli ne provosoivat oireitasi, ne eivät sovi sinulle. Hae tällöin yksilölliset harjoitteesi fysioterapeutilta.

Lue myös: Välilevyn rappeuma vaivaa – Voiko selkärangan vanhenemista jarruttaa?

 

X