Hermokipu hellitti lihastasapainon parantuessa – Näin Anni pääsi vihdoin eroon selkävaivoista ja kipusimulaattorista

Annilla on ollut selkävaivoja ainakin 18-vuotiaasta. Syytä ei koskaan löydetty – selkä vain yhtäkkiä kipeytyi. Selkää yritettiin hoitaa monen ammattilaisen voimin, mutta apu löytyi lopulta terveysmessuilta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Olen nyt aika tavalla päässyt eroon lääkityksistä, ja pystyn olemaan töissä normaalisti. Jos tuntuu, että oireet alkavat palata, käväisen hoidossa.”

Annilla on ollut selkävaivoja ainakin 18-vuotiaasta. Syytä ei koskaan löydetty – selkä vain yhtäkkiä kipeytyi. Selkää yritettiin hoitaa monen ammattilaisen voimin, mutta apu löytyi lopulta terveysmessuilta.
Teksti: Nina Sarell

”Olen käynyt selkäni takia lääkärissä, fysioterapeutilla, neurokirurgilla, fysiatrilla ja ortopedilla. Kun olin 22-vuotias, selästä operoitiin välilevyn pullistuma, josta hermokipu säteili vasempaan jalkaan. Olin sen jälkeen oireeton vain kymmenen kuukautta.

Työskentelin ensihoidossa, kun yhdessä potilassiirrossa selkä rytkähti, ja kipu palasi. Minulle kokeiltiin kaikkiaan kolmeatoista erilaista kipulääkettä.”

”Hermokipu oli lievittynyt”

”Vuoden 2016 juhannuksena selkärankani epiduraalitilaan asennettiin kipustimulaattori, joka blokkasi kipuaistimusta sähköllä pois. Sen kanssa pystyin melko normaaliin elämään. Suunnitelmana oli, että eläisin stimulaattorin kanssa seuraavat kymmenen vuotta ja vähentäisin vähän lääkkeitä.

Seuraavana vuonna bongasin hyvinvointimessuilla Selkäfix-pisteen, jossa tehtiin ilmaista ”selkätsekkiä”. Jäin mielenkiinnosta jonottamaan. Kun tuli minun vuoroni, todettiin, että lantioni oli vinossa. Joskus olin itsekin sanonut lääkäreille, että koin kroppani olevani kierossa, mutta asiaan ei juuri paneuduttu. Oli erikoista, että joku näki sen silmällä heti. Ajattelin, että nämähän vasta seppiä ovat.

Menin pöydälle, ja alaselän ja pakaran aluetta käsiteltiin. Ylös noustessa tuntui siltä, kuin minulle olisi laitettu uudet lonkat. Hermokipu oli lievittynyt.

Varasin ajan Selkäfix-vastaanotolle. Kävin aluksi hoidossa parin päivän välein ja sitten viikoittain. Kahden viikon kuluttua laitoin kipustimulaattorin kiinni. Puolen vuoden päästä purin pitkään käyttämäni opioidilääkityksen.”

Lihastasapaino paremmin huomioon selkäpotilaiden hoidossa

”Kun on kärsinyt pitkään kroonisesta hermokivusta, isoin juttu on se, että saa pään käännettyä kivuttomasti. Kauan pelkäsin, että kipu palaisi. Kuvittelinko vain olevani kivuton?

Olen nyt aika tavalla päässyt eroon lääkityksistä, ja pystyn olemaan töissä normaalisti. Jos tuntuu, että oireet alkavat palata, käväisen hoidossa.

Olen saanut myös Kelalta kuntoutusta, ja tukilihasten treenaaminen on tuonut hyviä tuloksia.

Olen pelannut 20 vuoden ajan salibandya, eikä selän takia ole koskaan tarvinnut lakata liikkumasta, mutta ei se pelkällä liikunnalla ole kyllä korjaantunutkaan, kun taas vinouden korjaamisesta saamani apu on ollut aivan huikea.

Olen itsekin terveysalan ammattilainen, mutta en olisi osannut kuvitella, että homma voisi olla kiinni niin pienestä asiasta kuin lihastasapaino. Pitäisiköhän siihen kiinnittää selkäpotilaiden hoidossa nykyistä enemmän huomiota?”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/20.

Lue myös: Saako kipeää selkää hieroa? Milloin selkäkivun takia pitää mennä lääkäriin? – Näin asiantuntija vastaa 12 kysymykseen selkävaivoista

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X