Kipeä selkä vihloo, miten kivun saa pois? Mistä tunnistaa vaarallisen selkäkivun? Näin neuvoo fysiatrian erikoislääkäri

Kun selkäkipu iskee, ensiapua saa yleensä lempeästä liikkeestä ja tulehduskipulääkkeestä. Jos kipu kuitenkin pitkittyy ja pahenee, on syytä lähteä lääkäriin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© iStock

Kun selkäkipu iskee, ensiapua saa yleensä lempeästä liikkeestä ja tulehduskipulääkkeestä. Jos kipu kuitenkin pitkittyy ja pahenee, on syytä lähteä lääkäriin.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Kipeä selkä on yleinen vaiva. Usein selkäkiput tuntuu alaselässä ja tavallisimmin sen syy on lihasperäinen. Mikä helpottaa selkäkipua? Näin vastaa 10 kysymykseen selkäkivusta fysiatrian professori ja Kuopion yliopistollisen sairaalan johtaja Olavi Airaksinen.

1. Mitä itsehoitolääkkeitä­ selkäkivun hoitoon kannattaa käyttää?

Selkäkipua kannattaa hoitaa tulehduskipulääkkeellä, jos sitä voi käyttää. Tulehduskipulääke lievittää kipuja yleensä tehokkaammin kuin parasetamoli.

On kuitenkin paljon ihmisiä, jotka eivät voi tulehdus­kipulääkkeitä käyttää. Heihin kuuluvat muun muassa monet herkkävatsaiset, iäkkäät, sekä munuais- tai verenkierto­sairauksista kärsivät. Heidän kannattaa käyttää paraseta­molia. Myös tulehduskipuvoide voi hieman rauhoittaa kipua.

Lue myös: Näin vältät fasettilukot – Katso helpot jumppaohjeet ja ehkäise pistävä kipu selkä- ja rintarangan liikkuvuutta parantamalla

Fasettilukot ovat kipeä vaiva

Fasettilukko voi tulla ­mihin tahansa selkärangassa. Fasettilukko rintarangassa voi aiheuttaa pistävää kipua liikkuessa ja ­sisään hengittäessä. © Tommi Tuomi/Otavamedia

2. Kannattaako ­kipeän selän hoitoon käyttää kylmää vai lämmintä

Parin ensimmäisen päivän­ ­aikana kipua kannattaa lievittää kylmähoidolla. Kylmä ­turruttaa kipeät hermopäät, vähentää turvotusta­ ja lievittää tulehdusta. Kipualueen voi kylmentää­ kylmäpak­kauksella, kylmä­­voiteella tai vaikka pyyhkeen­ sisälle ­käärityllä pakastevihannespussilla.

Kun kipu on kestänyt pari päivää, on hyvä siirtyä lämpöhoitoon. Lämpö auttaa rentoutumaan, kiihdyttää veren­kiertoa ja parantaa kudosten elastisuutta. Kipualueelle voi laittaa esimerkiksi lämpöpakkauksen, mikrossa lämmitettävän lämpötyynyn tai lämpövoidetta.

3. Millaista liikuntaa ­kannattaa harrastaa­, kun selkäkipu on päällä?

Akuutissa vaiheessa kannattaa miettiä, mitä on mukava harrastaa. Yleensä vesilii­kunta, kuten uinti ja vesi­juoksu, sopivat hyvin selkäkipuisille, sillä vesi lievittää luonnostaan kipuja. ­Muita ­hyviä lajeja ovat voimistelu, venyttely, kävely ja rauhallinen lenkkeily. Lenkkeilijän kannattaa tarkistaa, että jalkineissa on hyvä jousto.

4. Millaista liikuntaa kannattaa harrastaa, jos haluaa ehkäistä selkävaivoja?

Yleensä kaikki liikunta on hyväksi selkäkipujen ehkäisyssä. Extreme-lajeja ja selkeästi kipuja tuottavia lajeja kannattaa kuitenkin välttää. Jos liikuntasuoritus tuottaa kipua, lihakset eivät kehity kunnolla, ja silloin harjoittelu on turhaa.

Hyviä selkää vahvistavia lajeja ovat esimerkiksi hiihto, ripeä kävely, hölkkä ja juoksu. Selkä vahvistuu hyvin, kun liikunta on säännöllistä, monipuolista ja oikeasuhtaista.

Lue myös: Timmi vatsa tukee selkää – Kuusi hyvää liikettä vatsalihasten vahvistamiseksi

5. Milloin selkäkipujen takia täytyy lähteä lääkäriin?

Useimmiten selkäkivut menevät itsestään ohi. Jos kipu on kuitenkin erittäin kovaa, oireet pahenevat nopeasti, raajoissa esiintyy halvausoireita, ulosteen pidättämisessä on ongelmia tai normaali virtsaaminen ei onnistu, kannattaa lähteä lääkäriin. Varsinkin halvaus-, rakko- ja suolisto-oireiden kanssa niin on syytä tehdä hyvin nopeasti. Muuten vaarana on, että kipu alkaa kroonistua ja halvausoireet voivat jättää pysyviä muutoksia.

Apua kannattaa myös hakea, jos itsehoitolääkkeet eivät tunnu tarpeeksi tehokkailta tai jos kivut tuntuvat koko ajan vain pitkittyvän.

6. Alaselkäkipu­ ­ilmaantui äkillisesti puutarhatöiden jälkeen. Miten sitä kannattaa hoitaa?

Jos alaselkäkipu on voimakasta, kyseessä on todennäköisesti noidannuoli eli lumbago. Se syntyy usein pienen mutta varomattoman liikkeen seurauksena, kuten eteenpäin kumartaessa. Vaikka kipu on kova, yleensä se menee ohi muutamassa päivässä.

Noidannuolta kannattaa hoitaa tulehduskipulääkkeellä ja parina ensimmäisenä päivänä kylmähoidolla. Lisäksi on hyvä pyrkiä liikkumaan ja välttämään pitkäkestoista istumista.

Jos kipu ei ole kovin voimakasta, kyse saattaa olla myös rasituskivusta. Silloin rasituksen aiheuttajaa kannattaa välttää muutaman päivän ajan. Rasituskipua voi myös hoitaa tulehduskipulääkkeellä.

Lue myös: Mistä tiedän, johtuuko selkäkipu noidannuolesta – hoidoksi kylmää vai kuumaa? Näin neuvoo selkäoireita hoitamaan fysioterapeutti

7. Kun selkäkipu säteilee polven ala­puolelle, miten sitä kannattaa hoitaa?

Polven alapuolelle säteilevä kipu viittaa iskiakseen eli selästä tulevien hermojen aiheut­tamaan särkyyn. Sen tavallisin aiheuttaja on välilevyn pullistuma, joka ärsyttää selkärangassa alaraajan hermoa.

Iskiaskipu voi kuitenkin johtua myös muista syistä, kuten lantion alueen sairauksista tai kireistä lihaksista. Esimerkiksi hoikilla ihmisillä­, jotka tekevät istumatyötä, pakaralihas­ on usein hyvin kireä, jolloin ­iskiashermo saattaa joutua ­puristuksiin. Usein kipu ­ilmestyy yllättäen, kuten aamulla laittaessa sukkia jalkaan.

Vuodelepo, istuminen ja etukumarassa työskentely yleensä pahentavat iskiaskipua, minkä takia niitä kannattaa välttää. Parasta hoitoa ovat yleensä tulehduskipulääke ja lempeä liike, kuten rauhallinen kävely.

Lue myös: Iskikö iskias? Katso vinkit – Nämä kuusi liikettä lepyttävät iskiashermon

Pakaravenytys pöydällä

Nojaa koukkujalan päälle. Anna selän pyöristyä ja pakaran venyä. Tommi Tuomi / Otavamedia

8. Iän myötä ­kävellessä on alkanut tuntua puutumista ja pistelyä niin, että välillä on pakko pysähtyä. Vaiva säteilee koko raajaan. Mikä avuksi?

Kyse on todennäköisesti joko verisuonten ahtaumisesta tai selkäydinkanavan ahtaumasta. Molemmat ovat yleisiä ikääntyneiden vaivoja. Yleistäen voi sanoa, että jos vaiva on verisuoniperäinen, jalat ovat yleensä hyvin kylmät. Jos taas vaiva johtuu selkäydinkanavan ahtaumasta, jalat ovat yleensä normaalin lämpimät.

Selkäydinkanavan ahtauman hoito riippuu potilaan toimintakyvystä. Jos pystyy vielä kävelemään useamman ­kilometrin, leikkaushoidosta ei ole apua. Silloin kävellessä kannattaa käyttää apuna ­tukiliiviä tai kävelysauvoja. Myös fysioterapiasta voi olla apua.

Jos taas pystyy kävelemään enää vain muutama sata metriä, leikkaushoidosta todennäköisesti voi saada apua. Lääkkeillä selkäydinkanavan ahtaumaa ei pystytä hoitamaan.

Lievää verisuoniperäistä vaivaa voidaan hoitaa liikunnalla. Vaikeassa tapauksessa saatetaan tarvita verisuonten pallolaajennus tai jopa leikkaustoimenpide.

Lue myös: Selkä kuntoon ja katkaise kivun kierre! Näin asiantuntijamme opastavat huoltamaan selkää – Kokosimme 18 vinkkiä

9. Niska-hartiaseutu on niin jumissa, että edes ajatukset eivät kulje. Miten oloa voi helpottaa?

Tavallisin syy niska-hartiaseudun kramppaamiseen on liiallinen istuminen tietokoneen ääressä. Kun istuu pitkään samassa asennossa, lihasten aineenvaihdunta ei toimi kunnolla. Silloin aineenvaihduntatuotteet eivät pääse poistumaan lihaksista normaalisti, vaan niihin muodostuu maitohappoa samaan tapaan kuin rasittavan liikunnan aikana.

Niska-hartiakipuja on helppo lievittää pitämällä työpäivän aikana säännöllisesti taukoja ja tekemällä hartialihaksistoa elvyttäviä liikkeitä. Tauon aikana on hyvä ­nousta seisomaan, kävellä, jumpata­, venytellä tai liikuttaa käsiä ­sivukautta ylös ja alas. Mitä paremmin lihakset ja verenkierto toimivat, sitä vähemmän niska-hartiaseutu yleensä oireilee.

10. Kaatumisen­ jälkeen ilmaantui ­äkillinen ja voimakas­ selkä­kipu. Miten sitä kannattaa­ hoitaa?

Varsinkin yli 50-vuotiailla naisilla kaatumisen jälkeen ilmaantuva äkillinen ja voimakas selkäkipu voi olla merkki osteoporoottisesta luunmurtumasta. Vaivaa ei kannata yrittää jäädä hoitamaan kotona vaan varata aika lääkärille.

Kun luunmurtuma havaitaan nopeasti, sitä voidaan alkaa hoitaa, jolloin pystytään ehkäisemään virheryhdin syntyminen. Jos vaivaa ei hoideta ajoissa, seurauksena saattaa olla kumara ryhti.

Lue myös: Pidä luut lujina – 12 faktaa osteoporoosista

Kaikki liikunta on hyväksi osteoporoosin ehkäisyssä. @ISTOCK

X