Niskakipu tuo päänsäryn – Mikä on parasta treeniä niska-hartiavaivaiselle?

Pitkäaikainen niskakipu helpottuu yleensä vahvistamalla kaulan ja niskan syviä lihaksia, vinkkaa fysioterapeutti, professori Riku Nikander Jyväskylän yliopistosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Virve iloitsee, sillä hänen päänsärky hävisi venyttelyllä. © pekka nieminen / om-arkisto

Pitkäaikainen niskakipu helpottuu yleensä vahvistamalla kaulan ja niskan syviä lihaksia, vinkkaa fysioterapeutti, professori Riku Nikander Jyväskylän yliopistosta.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Minkälaista treeniä niska-hartiavaivainen tarvitsee?

Niska-hartiavaivat jaetaan kahteen eri tyyppiin: niskaperäisiin, joissa niskalihakset ovat heikot ja jumissa sekä päänsärkyä aiheuttaviin, joihin liittyy edellisten lisäksi myös verenkierron häiriöitä.

Molemmat ryhmät hyötyvät erityisesti niska-hartiaseudun syviä lihaksia vahvistavasta treenistä, kuten vastuskuminauhalla tehtävistä harjoituksista.

Päänsärystä kärsivät tarvitsevat sen lisäksi myös asennon hallintaa parantavia harjoituksia, ja heidän täytyy edetä maltilliseen tahtiin. Harjoitteluun kannattaa pyytää yksilölliset ohjeet niska-hartiavaivoihin erikostuneelta terveydenhuollon ammattilaiselta.

Miten nopeasti harjoittelusta saa apua?

Päänsärkyperäisiä vaivoja tutkittaessa havaittiin, että kolme kertaa viikossa tehty asennonhallintaharjoitus vähensi vaivoja merkittävästi jo kolmessa kuukaudessa.

Kun harjoittelijat sen jälkeen siirtyivät tekemään kolme kertaa viikossa voimaharjoituksia, päänsärkykohtausten määrä laski puolessa vuodessa viikottaisesta 4,5 kohtauksesta kahteen. Tuloksia ei tule kovin nopeasti, mutta ne säilyvät pitkään.

Mitkä lajit sopivat vaivojen helpottamiseen?

Tutkimusten mukaan sauvakävely ja reipas kävely helpottavat monia niska-hartiaseudun vaivoja. Ne parantavat verenkiertoa ja lisäävät myös hyvän olon hormoni endorfiinin tuotantoa.

Vesiliikunnan ystävien kannattaa suosia vesijuoksua, sillä pysty liikkumisasento vähentää niska-hartiaseudun kuormitusta. Aerobiset lajit eivät yleensä kokonaan poista vaivoja, mutta usein ne auttavat lievittämään niitä.

X