Hermokipu iski ilman varoitusta – Inka sai avun piinaavaan selkäkipuun kiropraktikolta

Monet taitoluisteluvuodet rasittivat Inka Virkkusen selkää ja erityisesti sen SI-niveltä. Piinaava hermokipu ilmestyi kuitenkin täysin yllättäen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kipujen ollessa pahimmillaan Inka Virkkunen vältti erityisesti imurointia, sillä siinä selkään tulee väkisin kiertoliikettä. Nykyään imurointi sujuu jälleen hyvin.

Monet taitoluisteluvuodet rasittivat Inka Virkkusen selkää ja erityisesti sen SI-niveltä. Piinaava hermokipu ilmestyi kuitenkin täysin yllättäen.
Teksti: Hanna Vilo

Vuosi sitten keväällä helsinkiläinen Inka Virkkunen, 55, istui sohvannurkassa ahmimassa hyvää romaania. Kun hän pisti kirjan pois ja nousi ylös, hänestä tuntui kuin jalkaan olisi iskenyt salama. Hermokipu sai koko oikean pakaran ja jalan tuntumaan kuin olisivat tulessa.

Selkävaivat peräisin taitoluistelusta

”Harrastin nuorena taitoluistelua yli kymmenen vuotta. Sen jälkeen jatkoin lähes 20 vuotta valmentajana. Taitoluistelu on selälle äärimmäisen kuormittava laji, sillä hypyt ja pyörimiset tehdään aina samaan suuntaan. Lisäksi alastullessa pyörimisliike täytyy pysäyttää, ja se kuormittaa erityisesti alaselkää ja SI-niveltä eli risti-suoliluuniveltä.

Melkein kaikki taitoluistelijat kärsivät jossakin vaiheessa selkävaivoista. Nuorena onnistuin kuitenkin pitämään selkäni aika hyvässä kunnossa, sillä se on luonnostaan vahva. Taitoluistelun vaikutukset alkoivat tuntua vasta paljon myöhemmin.

Jo kolmekymppisenä tunsin usein, että kehoni ei ollut aivan tasapainossa. Oikea puoli jumitti enemmän, ja yhdistin sen vaistomaisesti SI-nivelen toimintaan.

Lukuhetkeni jälkeen iskenyt helvetillinen hermokipu tuli siis täysin ilman ennakkovaroitusta, mutta jotakin vaivaa olin aavistanut alaselän alueella olevan jo pitkään.”

Kova hermokipu piinasi vuoden

”Kohtauksen aiheuttama pahin alaselkäkipu kesti pari päivää, ja sen jälkeen se muuttui jatkuvaksi jomotukseksi. Googlasin Käypä hoito -suosituksia, ja tulin siihen tulokseen, että kyseessä ei ollut ainakaan iskiaskipu.

Päätin varata ajan osteopaatille, ja sain käynnistä hieman helpotusta. Kipu kuitenkin palasi nopeasti.

Sen jälkeen menin urheiluhierojalle, joka epäili, että kyseessä olisi piriformis-lihakseen liittyvä kipu. Urheiluhieronta helpotti vaivojani, mutta sekään ei tuonut pysyvää apua. Kävin myös terveyskeskuksessa lääkärillä, joka ei osannut auttaa asiassa.

Noin vuoden kärsin todella kovasta hermokivusta. Erityisen voimakkaalta se tuntui öisin, enkä saanut kunnolla nukuttua. Lääkärikaverini suositteli ottamaan särkylääkkeeksi kaksi ibuprofeenia aina, kun kipu oli kovimmillaan. Lääke toi hetken helpotuksen, mutta siitä huolimatta kipu jatkui. Tuntui, että elin koko ajan vähän sumussa. Lamaannuin, enkä osannut hakea apua mistään.”

Kiropraktikko avasi selkää yhdistelmähoidolla

”Keväällä mieheni Olli alkoi hermostua jatkuvaan kipuiluuni ja patisti minua etsimään apua. Hän muistutti, että valmentajana olin aina kannustanut ihmisiä hoidatuttamaan vaivojaan. Hänen mielestään minun oli aika etsiä hoitoa myös itselleni.

Googlaamalla löysin kotimme läheltä kiropraktikon, joka oli kirjoittanut nettiin SI-nivelen säteilevästä kivusta. Koska vaistoni sanoi, että vaivassani oli kyse nimenomaan SI-nivelen ongelmasta, varasin ajan hänelle.

Kiropraktikko tutki minut ja vahvisti, että kipu todennäköisesti johtui juuri SI-nivelen alueesta.

Jokin hermo oli jäänyt pinteeseen, mikä oli aiheuttanut pakaralihaksiin voimakkaan jännityksen. Hänen mukaansa oli kuitenkin mahdotonta sanoa tarkkaan, mikä vaivan oli aiheuttanut.

Kiropraktikko alkoi avata selän aluetta yhdistelmähoidolla, johon kuului muun muassa käsillä tehtävää hoitoa ja akupunktiota. Välillä käsittely tuntui aika rajultakin. Hoidon jälkeen selkäni ja jalkani olivat kuitenkin ensimmäistä kertaa vuoteen täysin kivuttomia.”

Hermokipu on lievittynyt

”Käyn kiropraktikolla edelleen muutaman viikon välein. Hermokipu ei ole hävinnyt kokonaan, mutta se on lievittynyt murto-osaan. Kipu ei myöskään enää säteile laajalle alueelle, vaan se tuntuu pistemäisenä pienellä alueella. Välillä minulla on jopa kokonaan kivuttomia päiviä, ja siksi tunnen oloni toiveik­kaaksi.

Hoidon ansiosta pystyn nukkumaan öisin ilman jatkuvia heräämisiä. Sen takia olen jälleen energinen ja reipas oma itseni. Ajatus on kirkas, ja jaksan töissä paremmin.

Selkääni hoidan esimerkiksi kehonhuoltotunneilla ja rullaamalla foam roller -rullalla. Lisäksi pyrin kiropraktikkoni ohjeiden mukaan viettämään aktiivista elämää. Paikoilleen jääminen ja jatkuva sohvalla löhöäminen ovat selän kannalta haitallisinta, mitä voi tehdä.”

Lue myös: Selkä kuntoon ja katkaise kivun kierre! Näin asiantuntijamme opastavat huoltamaan selkää – Kokosimme 18 vinkkiä

Lue myös: Jumppaa alaselkä kuntoon! Vahvista lantion lihaksia ja torju SI-nivelen kipu

X