Suolistomikrobisto vaikuttaa aivoihin ja stressihormoneihin – Saako stressin syömällä kuriin?

Ruokavaliolla voidaan jossain määrin vaikuttaa stressin oireisiin. Yksittäisten ruoka-aineiden ja stressihormonien yhteydestä on toistaiseksi vain vähän luotettavaa tutkimusnäyttöä.
On kuitenkin viitteitä siitä, että nopeasti verensokeria nostavilla tärkkelys- ja sokeripitoisilla tuotteilla on kortisolin eritystä lisääviä vaikutuksia. Terveellisillä tuotteilla, kuten kasviksilla ja marjoilla olisi päinvastaisia vaikutuksia.
Stressin oireilu kuriin ruokavaliolla
Stressi on monisäikeinen asia. Usein voimakkaan stressikuormituksen ja väsymyksen alla syödään epäsäännöllisesti ja saatetaan korvata kunnollisia aterioita nopeasti verensokeria nostavilla tuotteilla.
Voimakkaasti heittelevä verensokeritaso aiheuttaa lisääntyvää väsymystä ja usein myös vatsa- ja suolistovaivoja sekä univaikeuksia, jotka lisäävät entisestään stressiä.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pirjo Saarnia.
Vähäinen kuitu- ja vitamiinipitoisten ruoka-aineiden saanti voimistaa kehon piilevää, matala-asteista tulehdusta sekä muokkaa suolistomikrobistoa haitalliseen suuntaan. Tiedetään, että suolistomikrobisto vaikuttaa myös aivoihin ja stressihormoneihin.
Erityisesti kasvikset ja marjat lisäävät hyödyllisten suolistomikrobien määrää, ja säännöllisestä ateriarytmistä on hyötyä monella tapaa. Myös pehmeistä rasvoista ja runsaskuituisesta, niukasti sokeria sisältävästä ruokavaliosta on apua stressin hallintaan.
Asiantuntijana laillistettu ravintoterapeutti Pirjo Saarnia.
Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 4/21.
Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti