Suolistomikrobisto vaikuttaa aivoihin ja stressihormoneihin – Saako stressin syömällä kuriin?

Voiko stressin oireilua hallita ruoka­valion avulla? Näin ruokavalion vaikutuksista vastaa laillistettu ravintoterapeutti Pirjo Saarnia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Erityisesti kasvikset ja marjat lisäävät hyödyllisten suolistomikrobien määrää. Myös pehmeistä rasvoista ja runsaskuituisesta, niukasti sokeria sisältävästä ruoka­valiosta on apua stressin hallintaan.

Voiko stressin oireilua hallita ruoka­valion avulla? Näin ruokavalion vaikutuksista vastaa laillistettu ravintoterapeutti Pirjo Saarnia.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Ruokavaliolla voidaan jossain määrin vaikuttaa stressin oireisiin. Yksittäisten ruoka-aineiden ja stressihormonien yhteydestä on toistaiseksi vain vähän luotettavaa tutkimusnäyttöä.

On kuitenkin viitteitä siitä, että nopeasti verensokeria nostavilla tärkkelys- ja sokeripitoisilla tuotteilla on kortisolin eritystä lisääviä vaikutuksia. Terveellisillä tuotteilla, kuten kasviksilla ja marjoilla olisi päinvastaisia vaikutuksia.

Lue myös: Tutkimus: Jo 10 minuutin päivittäinen meditointi kannattaa – Näin mindfulness-sovellus auttaa vähentämään stressiä ja ahdistuneisuutta

 

Stressin oireilu kuriin ruokavaliolla

Stressi on monisäikeinen asia. Usein voimakkaan stressi­kuormituksen ja väsymyksen alla syödään epäsäännöllisesti ja saatetaan korvata kunnollisia aterioita nopeasti verensokeria nostavilla tuotteilla.

Voimakkaasti heittelevä verensokeritaso aiheuttaa lisääntyvää väsymystä ja usein myös vatsa- ja suolistovaivoja sekä univaikeuksia, jotka lisäävät entisestään ­stressiä.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pirjo Saarnia.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pirjo Saarnia.

Vähäinen kuitu- ja vitamiinipitoisten ruoka-aineiden saanti voimistaa kehon pii­levää, matala-asteista tulehdusta sekä muokkaa suolistomikrobistoa haitalliseen suuntaan. Tiedetään, että suolistomikrobisto vaikuttaa myös aivoihin ja stressihormoneihin.

Erityisesti kasvikset ja marjat lisäävät hyödyllisten suolistomikrobien määrää, ja säännöllisestä ateriarytmistä on hyötyä monella tapaa. Myös pehmeistä rasvoista ja runsaskuituisesta, niukasti sokeria sisältävästä ruoka­valiosta on apua stressin hallintaan.

Asiantuntijana laillistettu ravintoterapeutti Pirjo Saarnia.

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 4/21.

Lue myös: Sokerihimo tuli salakavalasti – Näin Veera pääsi irti sokerikoukusta: ”Olen saanut unta, terveyttä, ajatuksen selkeyttä ja herkullisia uusia makuelämyksiä”

Lue myös: Matala-asteinen tulehdus nakertaa elimistöä monin tavoin – Vältä ”tulehdusruokien” syömistä, jotta et sairastu

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X