Salmonella voi tarttua eri tavoin – Millaiset oireet salmonellabakteeri aiheuttaa? Mitä hoitoa tartunta vaatii? Näin lääkäri vastaa ja neuvoo

Salmonellatartunta oireilee kuten mikä tahansa ripulitauti. Se tarttuu useimmiten ulkomaanmatkoilla kypsentämättömästä ruoasta tai saastaisesta vedestä. Tauti paranee useimmiten itsekseen, mutta sen jälkitautina voi olla ikävä niveltulehdus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Salmonella oireilee esimerkiksi ripulointina ja kuumeiluna. Salmonellan jälkitautina voi tulla reaktiivinen niveltulehdus, joka voi kestää jopa kuukausia.

Salmonellatartunta oireilee kuten mikä tahansa ripulitauti. Se tarttuu useimmiten ulkomaanmatkoilla kypsentämättömästä ruoasta tai saastaisesta vedestä. Tauti paranee useimmiten itsekseen, mutta sen jälkitautina voi olla ikävä niveltulehdus.
(Päivitetty: )
Teksti: Jaana Kalliokoski

Salmonella ovat hyvin yleinen bakteeri. Niitä eläimet kantavat suolistossaan ja jotka voivat aiheuttaa ihmisille suolisto- ja yleisinfektion. Salmonellabakteereja on olemassa 2 500 eri kantaa. Näistä yleisimmät ovat S. Enteritidis ja S. Typhimurium.

Kun bakteeri tarttuu, mitkä oireet salmonella aiheuttaa? Miten salmonellatartunta eroaa vatsataudin oireista? Mikä on salmonellatodistus?

Kysyimme salmonellasta ja sen tartunnan aiheuttamasta oireilusta, näin vastaa erikoislääkäri Esa Ruuskanen Terveystalosta.

1. Millaisia ovat salmonellasuolistobakteerit?

Salmonellat ovat hyvin yleisiä bakteereja, joita eläimet kantavat suolistossaan ja jotka voivat aiheuttaa ihmisille suolisto- ja yleisinfektion. Salmonellabakteereja on olemassa 2 500 eri kantaa. Näistä yleisimmät ovat S. Enteritidis ja S. Typhimurium.

1. Millaiset ovat salmonellan oireet?

Yleiset salmonellan oireet ovat ripuli ja kuume, mutta tartunnan saaja ei välttämättä aina kuumeile. Ripuli voi kestää jopa 4–10 päivää, eli selvästi kauemmin kuin tavallinen turistiripuli.

Salmonellan jälkitautina voi tulla reaktiivinen niveltulehdus, joka voi kestää jopa kuukausia. Suomessa aikuisista noin 10 prosenttia saa tällaisen jälkitaudin. Olen törmännyt potilaisiin, joilla niveltulehdus jää jopa loppuiän vaivaksi, mutta se on onneksi hyvin harvinaista.

2. Miten salmonella todetaan?

Jos potilaalla on vatsatautia ja hän hakeutuu kuumeisena lääkäriin, häneltä tutkitaan ulostenäyte. Yleensä otetaan näytepaketti, jossa tutkitaan neljä yleisintä bakteeria: salmonella, shigella, yersinia ja kampylobakteeri. Salmonella on näistä neljästä yleisin.

3. Voiko salmonella olla oireeton? Miten sen voi silloin tunnistaa?

Salmonellalla voi olla myös oireettomia kantajia. Jos jollain perheenjäsenellä on salmonella ja oireeton perheenjäsen työskentelee riskityössä, oireettomalta kantajalta saatetaan ottaa ulostenäyte varmuuden vuoksi. Muutoin oireettomilta kantajilta ei tutkita bakteeria.

Salmonella voi tarttua monin, näin tunnistat oireet kun salmonella tarttuu.
Salmonella itää 6–72 tuntia. Salmonellamyrkytys eroaa oireilta tavallisesta ruokamyrkytyksestä. © iStock © iStock

4. Miten salmonella tarttuu?

Salmonella tarttuu yleensä ruoasta, joka on saastunut salmonellaa kantavan eläimen ulosteesta. Esimerkiksi salaatti on pesty saastuneella vedellä, ruokaa käsitellessä käsihygienia on huono tai ruokaa ei ole kypsennetty riittävästi.

Salmonella saattaa tarttua myös kosketustartuntana huonon käsihygienian vuoksi, mutta tämä on harvinaista. Jos jollain perheenjäsenellä on salmonella, hyvä käsihygienia, oma pyyhe ja mielellään oma WC riittävät tartunnan ehkäisemiseksi.

5. Mikä on salmonellan itämisaika?

Itämisaika on aika pitkä, 6–72 tuntia. Salmonellamyrkytys eroaa tavallisesta ruokamyrkytyksestä siten, että ihminen oireilee ruokamyrkytyksestä muutamassa tunnissa ja salmonellan ollessa kyseessä vasta 1–3 päivän kuluessa.

6. Kuinka kauan voi olla salmonellasuolistobakteerin kantaja?

Oireeton kantajuus loppuu 4–5 viikossa, mutta 10 prosentilla se voi kestää 10–12 viikkoa ja alle 1 prosentilla jopa yli vuoden. Hyvällä käsihygienialla salmonella ei kuitenkaan tartu.

7. Jos epäilee suolistobakteereja, millainen hoito on tarpeen?

Salmonellatartuntaa hoidetaan kuten tavallista ripulitautia, eli levolla ja riittävällä nesteytyksellä. Kuumeeseen voi ottaa kuumetta alentavaa lääkettä. Myös kampylobakteerin, shigellan ja yearsian aiheuttamat infektiot paranevat yleensä itsestään levolla ja nesteytyksellä.

8. Paraneeko salmonella itsestään?

Lähes kaikki salmonellatartunnat paranevat itsekseen. Jos tauti kuitenkin pitkittyy, 10–14 päivän kohdalla lääkäri harkitsee antibioottikuuria.

Antibioottia saatetaan tarvita myös, jos potilaalla on vakava infektio, korkea kuume ja huono yleisvointi, jos potilas on alle vuoden ikäinen tai ikäihminen tai hänellä vaikea perussairaus, esimerkiksi diabetes, maksan tai munuaisen vajaatoiminta, reumalääkitys tai vastaava. Jälkitautina saatua niveltulehdusta hoidetaan kipulääkkeillä.

9. Miten ja mistä salmonella tavanomaisimmin tarttuu?

Salmonellatartunta saadaan harvoin suomessa, ja useimmat tartunnat tulevat ulkomailta maista, joissa hygienia ei ole kovin tasokasta. Salmonella kuolee aina kuumentamalla. Ulkomailla kannattaa suosia hyvin kypsennettyä ruokaa ja välttää katukeittiöiden salaatteja.

Lue myös: Turistiripuli voi aiheuttaa vatsavaivoja jopa kuukausia – Miten suolisto palautuu matkaripulista?

Matkan aikana alkanut turistiripuli on ikävä seuralainen.
Matkan aikana alkanut turistiripuli on ikävä seuralainen. © iStockphoto © iStockphoto

10. Mikä on salmonellatodistus ja mistä sen saa?

Tartuntalaki edellyttää Suomessa salmonellatodistusta tietyiltä riskityöntekijöitä. Riskityöllä tarkoitetaan sellaisia työtehtäviä, joissa on vaara levittää salmonella: esimerkiksi henkilöt, jotka käsittelevät pakkaamattomia ja kuumentamatta tarjoiltavia elintarvikkeita, maidonkäsittelijät tuotantotiloilla, jotka toimittavat maitoa meijereihin, ja teurastyöntekijät.

Käytännössä todistus on terveydentilan selvitys salmonellatartunnasta, ja se tehdään esimerkiksi työterveyshuollossa tai terveysasemalla työn alussa tai silloin, jos joku perheenjäsen on saanut ulkomailla käydessään kuumeisen ripulitaudin tai salmonellatartunnan. Aina terveydentilan selvitys ei vaadi näytettä, mutta sekin otetaan tarvittaessa.

11. Kun sairauden on käynyt läpi, suojaako se tulevilta tartunnoilta?

Salmonellaan ei saa immuniteettia, mutta uutta tartuntaa ei välttämättä saa ihan heti edellisen perään.

12. Jos salmonella on koiralla, voiko se tarttua ihmiseen tai muihin lemmikkeihin?

Myös lemmikit voivat kantaa salmonellaa, joka voi teoriassa tarttua ihmiseen tai toiseen lemmikkiin. Tällöin pitää olla tekemisissä koiran ulosteen kanssa niin että bakteeri voi kulkeutua pesemättömistä käsistä suuhun.

Lue myös: Aurinkolomilla vaarat vaanivat myös rantahiekassa ja uima-altaalla – Näin vältät visaiset virukset, ihotulehdukset ja vatsaoireet

Turistiripuli voi keskeyttää loman.
X