Tunnista kehon matala-asteinen tulehdus – Näin sairauksille altistavasta tilasta voi päästä eroon

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kehon matala-asteinen tulehdus voi vähentyä hölkkälenkkien tai kunnon kävelylenkkien avulla.
Kehon matala-asteinen tulehdus voi vähentyä hölkkälenkkien tai kunnon kävelylenkkien avulla. © iStock
Lääkäri kertoo, miten ylipainoon liittyvä kehon matala-asteinen tulehdus vaikuttaa elimistöön – ja miten tilaa voi hoitaa.

Kehon matala-asteinen tulehdus vaivaa satoja tuhansia suomalaisia. Tiedetään, että se on sairauksille altistava, ylipainoon liittyvä tila. Mutta miten se syntyy, ja miten siitä pääsee eroon?

Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta vastaa kysymyksiin matala-asteisen tulehduksen vaikutuksista ja sen hoidosta.

1. Mitä kehon matala-asteinen tulehdus on?

”Se on tila, jossa rasvakudoksen rasvasolujen toiminta heikkenee, kun niihin kertyy lihomisen yhteydessä lisää rasvaa.

Elimistö pyrkii korjaamaan syntynyttä tilannetta tuhoamalla huonosti toimivia soluja. Tähän prosessiin osallistuu välittäjäaineita ja tulehdussoluja, jotka aikaansaavat matala-asteisen tulehdustilan.”

2. Millaisia riskejä kehon matala-asteiseen tulehdukseen liittyy, ja mille taudeille se altistaa?

”Rasvakudoksen matala-asteinen tulehdustila kuormittaa elimistöä monella tapaa.

Kehon puolustusjärjestelmän kyky torjua ulkoisia taudinaiheuttajia heikkenee, ja samalla riski lisääntyy esimerkiksi sydän- ja verisuonitapahtumiin, kuten valtimonkovettumatautiin tai sydäninfarktiin.”

3. Vaikuttaako pitkäkestoinen stressi tilan syntyyn? Mikä on unihäiriöiden rooli?

”Pitkäkestoinen stressi, jota unihäiriöt ja huono palautuminen pahentavat, lisää soluvaurioiden määrää elimistössä. Se voi näin aiheuttaa matala-asteista tulehdusta.”

Lue myös: Stressaatko vatsallasi? Valkoinen dieetti rauhoittaa erilaiset suolisto-oireet – Lue ohjeet ruokavalioon!

4. Markkinoilla on herkkiä CRP-testejä, jotka tunnistavat matala-asteisen tulehduksen. Kannattaako testiin mennä, vai tulisiko vain kiinnittää huomiota painonhallintaan?

”Herkkä CRP-tutkimus, joka voi osoittaa pieniä C-reaktiivisen proteiinin pitoisuuksia veressä, voi olemassa olevan tutkimusnäytön perusteella ennustaa kohonnutta valtimo- ja sydäntautiriskiä.

Ensisijaisesti testi kannattaa tehdä lääkärin arvion perusteella, kun on aihetta selvittää sydäntautiriskiä.

Testin perusteella ei voi pois sulkea lihavuuden aiheuttamia riskejä. Rasvakudoksen määrää vähentämällä voi vähentää matala-asteisen tulehduksen riskiä, joten ylipainon pudottaminen kannattaa aina.”

5. Miten matala-asteista tulehdusta voi hoitaa? Millainen ruokavalio auttaa, entä miten olisi hyvä liikkua?

”Lihavuuden aiheuttamaa matala-asteista tulehdusta voi vähentää rasvakudoksen rasvan määrää vähentämällä.

Tiedetään, että liikunta jo sinällään parantaa solujen aineenvaihduntaa ja vähentää matala-asteista tulehdusta. Liikunnan tulisi olla säännöllistä ja hengästyttävää, ja lisäksi lihaskuntoharjoittelu on tärkeää aineenvaihdunnan tehostamiseksi.

Liikunnan lisäksi tulisi vähentää liikkumattomuutta päivittäisissä toimissa ja lisätä yleistä aktiivisuutta. Ruokavalion pitäisi olla monipuolinen, ja siinä pitäisi välttää sokeria ja tyydyttyneitä rasvoja.

Perinteinen ruokakolmio on hyvä apu ruokavalion suunnittelemiseksi. Lisätietoa siitä löytyy esimerkiksi Duodecimin Terveyskirjastosta.”

6. Voiko matala-asteinen tulehdus olla normaalipainoisella?

”Ei. Vähäinen rasvan määrä ei aiheuta rasvakudokseen tulehdustilaa.”

Duodecimin Terveyskirjaston mukaan normaali painoindeksi on välillä 18,5–25. Jos painoindeksi on pienempi kuin 18,5 tai suurempi kuin 25, sairauksien vaara kasvaa. Yli 70-vuotiailla painoindeksi voi olla kohtuullisesti yli 25, ilman että sairauksien vaara suurenee.

Lue myös: Matala-asteinen tulehdus nakertaa elimistöä monin tavoin – Vältä ”tulehdusruokien” syömistä, jotta et sairastu

X