Päivi Marjanen sai sydäninfarktin 46-vuotiaana – Kaipasi vertaistukea ja perusti Kuriton sydän -ryhmän sydänsairaille

Päivi Marjanen sai sydäninfarktin vain 46-vuotiaana. Keuhkokuumeelta vaikuttaneet oireet veivät kesälomalta pallolaajennukseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päivi päätti perustaa työikäisille oman Facebook-ryhmän Kuriton sydän.

Päivi Marjanen sai sydäninfarktin vain 46-vuotiaana. Keuhkokuumeelta vaikuttaneet oireet veivät kesälomalta pallolaajennukseen.
Teksti:
Nina Sarell

Päivi Marjanen perusti työikäisille sydänsairaille oman vertaistukiryhmän. Ryhmä syntyi omasta tarpeesta: Päivi sai infarktin vain 46-vuotiaana.

Naisen infarkti on usein oireiltaan epämääräinen, ja sitä koki myös Päivi Marjanen: keuhkokuumeelta tuntunut huono vointi veikin pallolaajennukseen.

”Nitrosumu sai jäytävän kivun helpottamaan”

”Oli vuosi 2012. Makasin tutkimuspöydällä, ja ympärilläni oli kauhea härdelli. Suuhuni tungettiin aspiriinia, nenälle happiviikset, joku otti verikoetta. Kun suuhun suihkaistu nitrosumu sai jäytävän kivun helpottamaan, ymmärsin viimein: päiväkausia potemani outo väsymys ja rintakehän polttelu ei ollutkaan alkavaa keuhkokuumetta.

Sydänfilmissä oli häikkää. Matkani jatkui terveyskeskuksesta keskussairaalaan seurantaan viikonlopun yli. Pulssi oli harva ja epäsäännöllinen, ilman nitrotippaa kivut olivat jatkuvia, hengittäminen teki kipeää.”

Varjoainekuvaus ja pallolaajennus

”Viikonlopun jälkeen maanantaina määrättiin viimein varjoainekuvaus. Sain seurata kuvaruutua, ja näin sen samaan aikaan kuin lääkärikin: vasemman sepelvaltimon eteen laskevassa haarassa oli tiukka ahtauma, joka oli tukkinut suonen 80-prosenttisesti.

Minulle tehtiin heti pallolaajennus, jonka jälkeen kipu katosi kuin taikaiskusta. Onneakin oli matkassa, koska sydämeen ei ehtinyt jäädä mitään vaurioita.”

Infarktini rakennusaineina toimi kaksi kovaa rasitetta: surkeat perintötekijät ja tupakointi. Jälkeenpäin olen ihmetellyt, miten saatoin olla oireideni suhteen niin sinisilmäinen.

Tiesin kyllä, että suvussani oli vaikka kuinka paljon sydän- ja aivoinfarkteihin kuolleita, mutta en ollut koskaan ajatellut, että se liittyisi jollakin tavalla myös minuun.”

Lue myös: Sydänkohtaukset pakottivat Tia Laurilan pysähtymään: ”Olen aina ollut superaktiivinen – tuntui kuin olisin pudonnut tyhjän päälle”

Päivi Marjanen perusti Kuriton sydän -vertaistukiryhmän työikäisille

”Infarktin jälkeen kaipasin vertaistukea, mutta muut infarktipotilaat olivat kahdeksankymppisiä, minä nelikymppinen. Helsingissä kokoontui pieni työikäisten ryhmä, mutta halusin saada toiminnan valtakunnalliseksi.

Päätin perustaa työikäisille oman Facebook-ryhmän. Annoin sille nimen Kuriton sydän.

Tällä hetkellä Kurittomissa on yli 700 jäsentä, ja ryhmässä on minun lisäkseni kolme ylläpitäjää. Järjestämme myös livetapaamisia muun muassa Helsingissä ja Tampereella. Kurittomiin on tullut jäseniä, jotka ovat saaneet meistä vinkin sydänosaston hoitajilta.

On hienoa, että saamme olla näin omalta osaltamme täydentämässä tukitarjontaa.
Suomessa osataan kyllä hoitaa infarktit, mutta jälkihoito jää kesken. Jopa neljäsosa infarktin kokeneista saa jälkeenpäin mielialaoireita.

Infarktin jälkeen voi kestää jopa vuosia, ennen kuin ihminen pääsee takaisin tasapainoon. Kun mieli on matalalla, ei ehkä jaksakaan huolehtia hyvinvoinnistaan ja kuntoutumisestaan. Juuri siinä on Kurittomien paikka.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 3/20.

Lue myös: Näin sydänkohtaus yllätti Johanna Liimataisen: ”Kahdelta yöllä heräsin ja kaulaan sattui hirveästi”

Johanna Liimatainen on iloinen siitä, että infarktin jälkeen myös hänen siskonsa lopetti tupakanpolton. © MArjo Tynkkynen / otavamedia

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X