Pogostantauti eli nivelrokko on kiusallinen mutta vaaraton – Näin erotat sen muista nivelsairauksista

Pogostantauti eli nivelrokko on hyttysten levittämä virusinfektio, jota esiintyy loppukesästä ja alkusyksystä erityisesti Pohjois-Karjalassa. Taudin oireina ovat ihottuma ja nivelkivut.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pogostantauti tarttuu hyttysen välityksellä.

Pogostantauti eli nivelrokko on hyttysten levittämä virusinfektio, jota esiintyy loppukesästä ja alkusyksystä erityisesti Pohjois-Karjalassa. Taudin oireina ovat ihottuma ja nivelkivut.
Teksti: Jaana Kalliokoski

Melko harvinainen pogostantauti eli nivelrokko on vaaraton virustauti, johon ei ole rokotetta eikä varsinaista lääkitystä. Infektio aiheuttaa kutisevan ihottuman ja nivelkipuja useampiin niveliin yhtä aikaa.

Tietyt metsäkanalinnut kantavat nivelrokkoa aiheuttavaa virusta, jota sitten hyttyset levittävät loppukesästä ja alkusyksystä. Yleislääketieteen erikoislääkäri Esa Ruuskanen Terveystalosta kertoo tarkemmin pogostantaudista ja sen hoidosta.

Millainen on pogostantauti eli nivelrokko ja mistä se johtuu?

Pogostantauti eli nivelrokko on tiettyjen hyttyslajien levittämä niveloireinen ihottuma. Taudin aiheuttavaa virusta esiintyy joissakin metsäkanalinnuissa, jotka eivät itse sairastu viruksesta. Virus leviää yleensä loppukesästä ja alkusyksystä.

Missä pogostantautia esiintyy?

Sitä esiintyy elo–syyskuussa lähes koko Suomessa, mutta erityisesti Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Keski-Suomessa sekä Keski- ja Etelän-Pohjanmaalla. Tauti todettiin ensimmäisen kerran 1970-luvulla Ilomantsissa Pogostassa, josta se sai nimensä.

Millaiset oireet pogostantauti aiheuttaa?

Tauti aiheuttaa nivelkipuja ja kutiavaa ihottuma vartalolla ja raajoissa, lihaskipuja sekä lievää kuumetta. Myös päänsärky, väsymys ja pahoinvointi ovat mahdollisia. Kipeitä voivat olla niin nilkat, ranteet kuin polvetkin. Kuitenkin iso osa tartunnoista on oireettomia tai oireet ovat hyvin lieviä.

Mitkä ovat nivelrokon nostaman ihottuman erityistuntomerkit?

Iholle ilmestyy runsaasti kutiavia pieniä punaisia näppylöitä, mistä juontuu myös nimi rokko. Tyypillinen piirre on näppylän ympärillä oleva pieni vaalea alue. Näppylät voivat myös muuttua vesikelloiksi.

Millaisia nivelkipuja rokko aiheuttaa?

Kipuja on yleensä 3–5 nivelessä yhtä aikaa. Nivelistä yleisimmin kipeytyvät nilkat, polvet, ranteet ja sorminivelet. Niveloireet alkavat lähes yhtä aikaa ihottuman kanssa.

Nivelkivut muistuttavat nivelreumaa tai kihtiä. Pogostantauti eroaa kihdistä ja nivelreumasta kuitenkin siinä, että nivelkivut tulevat yhtä aikaa moneen eri niveleen eivätkä nivelet turpoa, ja lisäksi tulee ihottumaa.

Millaista hoitoa nivelrokon oireet vaativat?

Nivelrokkoon ei ole varsinaisesti hoitoa, vaan hoito on oireenmukaista, eli tulehduskipulääkettä tarvittaessa. Virustauti menee itsekseen ohi. Kutisevan ihottumaan voi voidella kortisonivoidetta, myös allergialääkkeestä saattaa olla apua kutinaan.

Miten pogostantauti todetaan?

Yleensä jo kliinisen kuvan perusteella syntyy vahva epäily virusrokosta. Diagnoosi varmistetaan verikokeilla, jolloin kyseisen viruksen vasta-aineet ovat koholla.

Kesto – miten pitkään pogostantautia podetaan?

Ihottuma häviää yleensä muutamassa päivässä. Sen sijaan niveloireet kestävät yleensä muutamia viikkoja, toisinaan kuukausia tai jopa vuosia.

Lääkärin vastaanotolla voidaan verikokeilla poissulkea muut reumasairaudet. Potilaan kannattaa muistaa mainita lääkärille ihottumasta, joka alkoi niveloireiden yhteydessä. Taudin voi saada vain kerran, sillä sairastettu nivelrokko antaa elinikäisen suojan.

Lue myös: Mistä nivelreuman tunnistaa ja miten sitä hoidetaan? Näin reumasairauksien ylilääkäri vastaa 10 kysymykseen

Miten pogostantauti tarttuu? Voiko sitä ehkäistä?

Nivelrokko tarttuu tiettyjen hyttyslajien pistosta. Se ei tartu ihmisestä toiseen eikä muista eläimistä. Nivelrokkoon ei ole olemassa rokotetta tai muuta lääkkeellistä ehkäisykeinoa.

Miten nivelrokko eroaa muista tartuntataudeista ja mitä se oireiltaan muistuttaa?

Se muistuttaa lähinnä parvo- tai vihurirokkoa, ja nivelkivut muistuttavat nivelreumaa. Siinä missä nivelreuma on alussa yhden nivelen tauti, jolloin nivel tulehtuu, kuumottaa ja turpoaa, nivelrokossa on yhtä aikaa useamman nivelen kipua, mutta ei turvotusta.

Nivelrokon aiheuttama kipu ja kolotus muistuttavat mitä tahansa muuta virustautia, jossa nivelet kipeytyvät, mutta lisäksi samaan aikaan ilmenee ihottumaa.

 

X