Nivelreuman oireet – Mistä nivelreuman tunnistaa ja miten sitä hoidetaan? Näin reumasairauksien ylilääkäri vastaa 10 kysymykseen

Alkuvaiheessa nivelreuma saattaa aiheuttaa samanlaisia oireita kuin sitä paljon yleisempi nivelrikko. Lääkäriin kannattaa lähteä ajoissa, sillä varhain aloitettu hoito pysäyttää usein taudin etenemisen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nivelreuma on yleisin tulehduksellinen reumasairaus. Tuoreen nivelreuman hoitotavoite on varhainen ja pysyvä remissio, jolloin potilaan toiminta- ja työkyky palautuu ja säilyy.

Alkuvaiheessa nivelreuma saattaa aiheuttaa samanlaisia oireita kuin sitä paljon yleisempi nivelrikko. Lääkäriin kannattaa lähteä ajoissa, sillä varhain aloitettu hoito pysäyttää usein taudin etenemisen.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Nivelreuman oireet ovat aluksi usein samankaltaisia kuin nivelrikossa.

Nivelreuma on pitkäaikainen, tulehduksellinen reumasairaus. Mikä aiheuttaa nivelreuman? Mitkä ovat nivelreuman oireet? Näin 10 kysymykseen vastaa reumasairauksien ylilääkäri Markku Kauppi Päijät-Hämeen keskussairaalasta.

1. Sormet ovat alkaneet aamuisin tuntua turvonneilta, jäykiltä ja ­kipeiltä. Ovatko nämä nivelreuman oireet?

Aamulla tuntuva sormien ja päkiöiden jäykkyys, turvotus ja kipu ovat hyvin tyypillisiä nivelreuman oireita. Täytyy kuitenkin muistaa, että erityisesti kipu on hyvin yleinen oire ja voi siten liittyä moneen muuhunkin sairauteen.

Nivelreumalle on tyypillistä, että sairaus alkaa pikku hiljaa. On tavallista, että ihminen huomaa ensin liikearkuutta jossakin pienessä nivelessä, kuten sorminivelessä. Sen ­jälkeen oireilu vähitellen laajenee johonkin toiseen niveleen. Vähän myöhemmin sormien laittaminen nyrkkiin voi alkaa tuntua kankealta ja se voi myös sattua.

Oireet ilmaantuvat usein aaltomaisesti. Ne voivat olla välillä poissa ja ilmestyä sen jälkeen taas uudelleen.

2. Mitä tarkoittaa, että­ nivelreuman aiheuttama kipu on tylppää kipua?

Eri sairauksissa kipuoireet ovat erilaisia. Nivelreuman ­aiheuttama kipu on liikearkuutta, ja ihmiset kuvaavat sitä yleensä tylppänä kipuna.

Liikearkuus on suurimmillaan yleensä aamuisin, ja silloin ­nivelet tuntuvat erityisen ­kankeilta ja turvonneilta. Päivän mittaan nivelet yleensä vetreytyvät, ja myös kipu hellittää.

Jos kipu tuntuu pistävältä tai se ilmaantuu illalla leposärkynä ja estää nukahtamisen, kyse ei todennäköisesti ole nivelreumasta, vaan jostakin muusta sairaudesta.

3. Voivatko nivelreuman oireet olla sittenkin jonkun muun sairauden oireita?

Nivelrikkoon liittyy usein hyvin samankaltaisia oireita kuin alkavaan nivelreumaan. Se aiheuttaa siis nivelten kipuilua ja jäykkyyttä.

Nivelrikko on huomattavasti yleisempi sairaus kuin nivelreuma, jota sairastaa vain noin prosentti aikuisväestöstä. Siksi esimerkiksi työterveyshuollossa saatetaan aluksi epäillä nivelrikkoa niveloireiden syyksi. Tarkemmat tutkimukset saattavat joillakuilla kuitenkin osoittaa, että kyseessä onkin nivelreuma.

Nivelreumalle tyypillisiä oireita voi liittyä myös fibromyalgiaan, nivelpsoriasikseen ja muihin reumatauteihin. Taitava lääkäri osaa erottaa taudit toisistaan ja valita oikean hoidon.

4. Miten nivelreuma yleensä etenee?

Hyvä uutinen on se, että varhaisvaiheessa todettu tauti ei nykyään enää juurikaan etene hoidon aloittamisen jälkeen.

Parina viime vuosikymmenenä nivelreuman hoitoon tarkoitetut lääkkeet ovat kehittyneet niin hyviksi, että tauti saadaan yleensä rauhoittumaan ja pysähtymään muutamassa kuukaudessa. Joskus harvoin siihen voi mennä muutama vuosikin, koska osalle on haastavaa löytää sopivia lääkkeitä.

Useimmat potilaat saadaan hoidolla oireettomiksi tai hyvin vähäoireisiksi ja heidän niveliensä vauroitumista voidaan estää. Lääkkeitä täytyy kuitenkin käyttää pitkään, joskus jopa loppuelämän ajan, sillä nivelreuma ei parane.

5. Miten nivelreumaa ­hoidetaan lääkkeillä?

Nivelreuma aiheuttaa nivelien sisällä oleviin nivelkalvoihin tulehdusta, mikä saa nivelet turpoamaan.

Tulehduksen hoito aloitetaan tyypillisesti yhdistelmälääkehoidolla, joka toimii yleensä hyvin. Kun useampia lääkkeitä otetaan samaan aikaan, yksittäisten lääkkeiden määrät voidaan pitää aika pieninä, jolloin myöskään sivuvaikutuksia ei yleensä tule.

Kipuoireita hoidetaan yleensä tulehduskipulääkkeillä, kortisonipiikeillä ja kylmäpusseilla siihen asti, kunnes reumalääkkeet vievät ne vähitellen pois. Hoitoa muokataan tarpeen mukaan.

Lääkityksen aloittamisen jälkeen ensimmäinen kontrollikäynti on yleensä noin kolmen kuukauden päästä. Osalla sairaus on jo silloin rauhoittunut niin hyvin, että joidenkin lääkkeiden annoksia voidaan pienentää.

Seuraavilla kontrollikäynneillä lääkkeiden määrää yleensä vähennetään vielä lisää. Potilas jatkaa kuitenkin rauhallista vaihetta ylläpitävän lääkkeen käyttöä.

Lue myös: Miksi kortisoni­ ­aiheuttaa masennusta­? Asiantuntija neuvoo, miten kortisonin haittoja ehkäistään

6. Mihin hoitamaton nivelreuma voi  johtaa?

Hoitamaton tai alihoidettu nivelreuma on vaikea ja vammauttava sairaus. Sen tietävät valitettavan hyvin monet ennen 2000-lukua sairastuneet, jotka eivät ole sairauden alkuvaiheessa saaneet nykyaikaista lääkehoitoa. Monilla heistä on hankalia nivelvau­rioita, ja jotkut ovat menettäneet työkykynsä kokonaan.

Hoitamattomana nivelreuma vahingoittaa vähitellen niveliä, jolloin nivelet voivat mennä konkreettisesti rikki. Hoitamattomana nivelreuma myös väsyttää sekä aiheuttaa joskus kuumetta ja huonovointisuutta. Siksi lääkehoitoa ei kannata missään nimessä vältellä.

7. Millaiset tekijät lisäävät riskiä sairastua nivelreumaan?

Taipumus sairastua nivelreumaan kulkee yleensä suvuittain, eli se on osittain perinnöllinen sairaus.

Myös tupakointi on nivelreuman kannalta erittäin haitallista, sillä se lisää selvästi sairastumisriskiä.

Jos suvussa on nivelreumaa ja tupakoi, kannattaa stumpata välittömästi.

Toki nivelreuma voi saada alkunsa myös monista muista syistä, jotka horjuttavat elimistön hyvinvointia. Esimerkiksi runsas ylipaino lisää kroonista tulehdustilaa ja voi siten altistaa sairastumiselle.

8. Miten omilla elin­tavoilla voi vaikuttaa nivelreuman etenemiseen tai ehkäisyyn?

Tärkein asia on, että ei tupakoi. Tupakointi ei ainoastaan altista nivelreumalle, vaan se myös pahentaa nivelreuman oireita. Tupakansavu ärsyttää jatkuvasti elimistöä ja pahentaa siten tulehdusta.

Jatkuvasta ärsytyksestä voi olla seurauksena, että elimistön puolustussysteemi menee pois raiteiltaan. Tupakoivilla tauti on keskimäärin paljon vaikeahoitoisempi kuin tupakoimattomilla.

Ylipainoa kannattaa välttää, sillä se kuormittaa reumaattisia niveliä vielä tavallisia niveliä enemmän.

Riittävästä D-vitamiinin saannista kannattaa myös huolehtia. Reumaattisella tulehduksella on taipumus huonontaa luun laatua, ja siksi luista kannattaa pitää hyvää huolta. Lisäksi kaikki muut sairaudet on tärkeää hoitaa hyvin. Hoitamattomat infektiot voivat pahentaa nivelreumaa.

9. Millainen liikunta­ sopii nivelreumaa sairastavalle?

Kaikkea hyvältä tuntuvaa ­liikuntaa kannattaa harrastaa, sillä se auttaa lihaksia, luita ja koko kehoa pysymään kunnossa. Liikunta voi toki kipeyttää niveliä, mutta se ei pahenna ­tulehdusta tai reumaa. Jos ­tuntuu, että liikkuminen maalla on hankalaa, kannattaa kokeilla vesiliikuntaa. Vesi vie niveliltä painon pois, mikä helpottaa liikkumista huomattavasti.

Lue myös: Kenguruhyppelystä vastaisku Katrinin nivelreumalle: ”Nivelet todella pitävät tästä lajista – Voin hyppiä ja se tuntuu ihanalta”

Nivelreuman oireet: Katrin Kamm ja elämää nivelreuman kanssa
Helsingissä asuva Katrin kamm sai liikuntaan uutta vauhtia kengurujumpasta. © Pekka Nieminen / Otavamedia © Pekka Nieminen / Otavamedia

10. Altistaako ­nivelreuma muille sairauksille?

Nivelreuma altistaa muille ­sairauksille, mutta vain silloin, jos tautia ei jostain syystä saada kuriin. Silloin kyse voi olla esimerkiksi siitä, että potilaalle on vaikeaa löytää sopivaa lääkettä tai hän ei itse jostain syystä halua lääkkeitä käyttää.

Krooninen tulehdus voi altistaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeille ja osteoporoosille. Reumatulehdusta kannattaa siis ehdottomasti hoitaa tunnollisesti ja hyvin.

Lue myös: Kroonista nivelreumaa sairastavat kärsivät myös parodontiitista – Väitös: ”Reuman aktiivisuus on yhteydessä suun terveyden heikkenemiseen”

X