Kihti ilmenee niveltulehduksena – Tunnista oireet! Toimi näin, kun kivulias kihtikohtaus iskee

Kihti on elintapasairaus, josta kärsii tyypillisimmin keski-ikäinen ja ylipainoinen mies. Tulehdusreaktion aiheuttaa niveliin kiteytynyt uraatti eli virtsahappo. Kihti saadaan kuriin yleensä ruokavaliomuutoksella.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kihti vaivaa tyypillisimmin noin 60-vuotiasta miestä.

Kihti on elintapasairaus, josta kärsii tyypillisimmin keski-ikäinen ja ylipainoinen mies. Tulehdusreaktion aiheuttaa niveliin kiteytynyt uraatti eli virtsahappo. Kihti saadaan kuriin yleensä ruokavaliomuutoksella.
Teksti: Jaana Kalliokoski

Kun kihtikohtaus iskee, kyseessä on tavallisesti 60-vuotias ylipainoinen mies, joka herää keskellä yötä voimakkaaseen kipuun ukkovarpaan tyvinivelessä. Vastaanotolla mies muistelee, että on tullut syötyä muikkuja ja juotua olutta. Ne ovat lisänneet elimistön uraattipitoisuutta ja aiheuttaneet miehelle kihtikohtauksen.

Näin kiteyttää yleislääketieteen erikoislääkäri Esa Ruuskanen Terveystalosta. Hän kertoo, millaisilla elämäntapamuutoksilla kihti on mahdollista saada kuriin.

1. Millainen niveltulehdus kihti on?

Kihti on aineenvaihdunnan sairaus, äkillisesti alkava niveltulehdus, joka alkaa yleensä ukkovarpaan tyvinivelen tulehduksesta. Sen jälkeen myös jalkaterän muut nivelet ja nilkka sekä polvi voivat tulehtua.

Kihtikohtaus syntyy, kun elimistöön kertynyt uraatti eli virtsahappo kiteytyy niveliin ja aiheuttaa tulehduksen. Niveltulehdus alkaa usein yöllä ilman ennakkovaroitusta.

Hoitamattomana kihti voi kroonistua. 80 prosenttia kihtipotilaista on miehiä. Tyypillinen potilas on noin 60-vuotias, ylipainoinen mies.

Lue myös: Jalka punoittaa ja turpoaa kivuliaasti – Onko jalassa kihti tai ruusu? Näin tunnistat oireet

2. Mistä kihti johtuu?

Kihti on elintapasairaus, joka johtuu virtsahapon eli uraatin liiallisesta kertymisestä elimistöön ja sitä kautta niveleen.

Runsaasti puriineja sisältävä ateria, alkoholi (erityisesti olut) ja esimerkiksi rasitus, vamma, matala lämpötila sekä nesteenpoistolääkkeet voivat laukaista kihtikohtauksen.

Myös munuaisten vajaatoiminta voi altistaa kihdille. Kasvissyöjillä ei yleensä tavata kihtiä.

3. Millaiset oireet kihti aiheuttaa?

Kihdin oireita ovat äkillinen ja ajoittainen nivelkipu, voimakas nivelen arkuus ja punoitus sekä turvotus. Tyypillisimmin oireet ilmenevät ukkovarpaan tyvinivelessä.

Kihti aiheuttaa nivelen turpoamista, punoitusta ja kipua.

Kihti aiheuttaa nivelen turpoamista, punoitusta ja kipua. © iStock

4. Millaisia kihtioireita on erityisesti naisilla? Entä millaiset ovat miesten erilaiset kihtioireet?

Oireet ovat samanlaiset miehillä ja naisilla, mutta miehillä kihti on huomattavasti yleisempi.

5. Millainen on kihtikohtaus? Mikä neuvoksi, kun kohtaus iskee?

Kihtikohtaus on äkillinen ja kivulias yhden nivelen, tyypillisimmin ukkovarpaan, tulehdus. Tällöin ukkovarvas on punoittava, turvonnut, jopa hipaisuarka. Kihtikohtaus voi tulla myös jalan muihin niveliin, joskus polveen mutta harvemmin yläraajoihin.

Kihtikohtaus voi aiheuttaa pientä lämpöä. Kroonisessa kihdissä kohtaukset tihenevät ja pitkittyvät ja voivat aiheuttaa lopulta jatkuvaa kipua ja nivelturvotusta.

Akuutti kohtaus rauhoittuu yleensä itsekseen parissa päivässä, viimeistään parissa viikossa. Kipuun ja tulehdukseen voi ottaa tulehduskipulääkettä tai parasetamolia.

Lue myös: Näin nivelreuma pysyy oireettomana

6. Millaista hoitoa kihti vaatii? Mitkä ovat parhaat kihtilääkkeet?

Akuutti kihtikohtaus hoidetaan kipulääkkein ja levolla. Kipeään niveleen voi laittaa jotain kylmää. Kihdin ensisijainen hoito on elämäntapa- ja ruokavalio-ohjaus. Usein lääkäri antaa kihtipotilaalle lähetteen ravitsemusterapeutille.

Tärkeää on saada elimistön uraattiarvot laskemaan. Se onnistuu painonpudotuksella sekä välttämällä puriinipitoisia ruokia ja juomia, joita ovat pienet kalat, esimerkiksi muikut ja ahvenet, sisäelimet, äyriäiset, sienet ja olut. Usein jo pienten kalojen ja oluen välttäminen vähentää veren uraattiarvoja. Joskus lääkäri kirjoittaa lisäksi kortisonikuurin tai laittaa tulehtuneeseen niveleen kortisonipistoksen.

Jos elämäntapa- ja ruokavaliomuutos ei auta, aloitetaan lääkitys, joka pienentää uraattiarvoja. Lääkitys ei välttämättä ole elinikäinen vaan kuuriluontoinen, ja samalla seurataan uraattiarvoja.

Jos kuitenkin kihtikohtaukset ovat toistuvia ruokavaliosta huolimatta, lääkäri harkitsee jatkuvaa kihtilääkitystä.

Lue myös: Hannun varvaskivun syyksi paljastui kihti, eikä kipu talttunut lääkkeillä – Apu löytyi ruokavaliosta

7. Miten kihti todetaan?

Diagnoosi on yleensä helppo kliinisen kuvan ja oireen, eli äkillisen yhden nivelen tulehduksen perusteella.

Kohonnut uraattipitoisuus todetaan verikokeella, tai turvonneesta nivelestä voidaan yrittää ottaa nivelnestenäyte. Akuutin kohtauksen aikana veren uraattiarvo on usein matala, joten verinäyte kannattaa ottaa vasta, kun oire on jo helpottanut.

Kihti iskee usein ukkovarpaan niveleen.

Kihti iskee usein ukkovarpaan niveleen. © iStock

8. Millainen ruokavalio tukee parhaiten kihtipotilaan arkea?

Ruokavalio, jossa on hyvin vähän tai ei lainkaan puriineja. Tällainen on kasvipitoinen ja vähäsokerinen ruokavalio, joka sisältää paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä, vilja- ja maitotuotteita sekä alkoholittomia juomia. Painonhallinta on olennaista.

Lue myös: Pogostantauti eli nivelrokko on kiusallinen mutta vaaraton – Näin erotat sen muista nivelsairauksista

9. Mitä lääkkeitä, ruoka-aineita ja juomia tulisi kihtiä sairastavan välttää kokonaan?

On vältettävä puriinipitoisia ruokia, joita ovat pienet kalat, kalan ja siipikarjan nahka, äyriäiset ja simpukat, palkokasvit, parsa, sienet sekä alkoholi, erityisesti olut. Tietyt nesteenpoistolääkkeet pyritään lopettamaan.

10. Voiko kihdistä parantua kokonaan?

Jos elimistön uraattipitoisuus saadaan normaaliksi, kihtioireet eivät uusi.

11. Paraneeko hoitamaton kihti itsestään?

Akuutti kohtaus paranee itsestään. Jos uraattipitoisuus säilyy korkealla, oireet palaavat, tihenevät ja pahimmillaan kroonistuvat.

Kasvispitoinen ruokavalio laskee elimistön uraattipitoisuutta ja torjuu kihdin oireita.

Kasvispitoinen ruokavalio laskee elimistön uraattipitoisuutta ja torjuu kihdin oireita. © iStock

X