Mikä auttaa nivelrikkoon? – Lue fysioterapeutin vinkit toimivampaan arkeen

Nivelrikko voi olla kivulias kiusa, joka vaikeuttaa arjessa selviämistä. Fysioterapeutin vinkit auttavat sairauden kanssa selviämisessä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© iStock

Nivelrikko voi olla kivulias kiusa, joka vaikeuttaa arjessa selviämistä. Fysioterapeutin vinkit auttavat sairauden kanssa selviämisessä.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Mikä auttaa nivelrikkoon? Miten sen aiheuttaman kivun kanssa tulee toimeen ja miten sitä hoidetaan? Kysyimme asiantuntijalta.

1. Miksi lääkäri lähetti minut fysioterapiaan, eikä tekonivelleikkaukseen?

Tekonivelleikkausta mietitään vasta, kun toimintakyky alkaa olla uhattuna ja kivusta tulee kestokiusa.

Oma nivel on paras nivel, niin kauan kuin sillä pärjää – ja tässä fysioterapeutti voi auttaa. Mitä paremmassa kunnossa leikkaukseen aikanaan menee, sitä paremmin siitä kuntoutuu.

Liike on oikein annosteltuna ja suunniteltuna lääkettä nivelrikkoon, ja fysioterapeutit ovat tämän lääkehoidon asiantuntijoita. Liike ylläpitää nivelruston rakennetta, tehostaa nivelen aineenvaihduntaa ja mahdollistaa sen ravinnonsaannin. Lisäksi liike huolehtii lihasvoimasta. Heikko lihasvoima jouduttaa nivelrikkoa.

2. Kipu on kurjaa. Miten nivelrikkoisilla polvilla voi kulkea rappusissa?

Portaita laskeutuessa tuntuva kipu on tyypillinen nivelrikon oire, jopa yksi sen ensimerkeistä. Kipeää niveltä ympäröivien lihasten vahvistamisesta on apua: polvi hyötyy hyväkuntoisista etu- ja takareiden lihaksista. Hyväkuntoisina ne parantavat liikehallintaa ja asentotuntoa, ja kun alaraajan linjaus on kunnossa, polvi ei kuormitu liikaa.

Jos polviin sattuu kunnolla, voi hyvällä omallatunnolla tulla yläkerroksista alas hissillä ja kävellä portaat ylös. Portaiden kapuaminen yleensä sujuu, sillä ponnistava liike on polvelle helpompi.

Hissiin turvautuminen on järkevää, koska polvikivun kanssa kulkeva siirtää polven työn jollekin toiselle kehon osalle, joka kuormittuu haitallisesti. Tällöin ihminen saattaa saada lisäriesakseen esimerkiksi selkäkivun. Painonhallinta on tärkeä osa oireiden helpottamista.

3. Lonkassakin taitaa olla kulumaa. Kannattaisiko nojatuoli vaihtaa, kun siitä ylösnousu sujuu kankeasti?

Kun toista lonkkaa särkee, ihminen ponnistaa tuolista ylös luonnollisesti terveellä puoliskolla. Tämä ruokkii epätasapainoa puoliskojen välillä, mistä voi jossain vaiheessa tulla liikkumiseen isoja ongelmia.

Vähän korkeammasta tuolista voi olla helpompi nousta. Vanhan tuolin jalkojen alle voi laittaa korotukset, joita saa apuvälineliikkeistä tai -lainaamoista. Niitä kannattaa alkaa käyttää ajoissa, eikä sinnitellä viimeiseen asti hampaat irvessä.

4. Mikä auttaa nivelrikkoon niin, että aamut alkaisivat vetreämpinä? Sukat saisivat sujahtaa jalkaan helpommin.

Liikkeellelähtökipu ja nivelten kankeus ovat nivelrikossa tuttuja vaivoja. Nilkkoja voi valmistaa tulevaan päivään pyörittelemällä niitä ennen ylösnousua, polvea voi koukistella ja ojennella ja hakea lonkkiin kiertoliikettä. Yksilölliset ohjeet saat fysioterapeutiltasi.

Kuten tuolista, vähän korkeammasta sängystäkin nouseminen on helpompaa: sängyn jalkoihin voi hankkia korokkeet. Jos sukkien pukeminen on hankalaa, sukanvetolaite auttaa.

Lonkkaleikattu tarvitsee apuvälineitä, ja ne voi ottaa käyttöön jo ennen leikkausta. Nivelrikko on itsessään sen verran kurja, ettei omaa arkea kannata hankaloittaa yhtään enempää kuin on pakko.

5. Saako kysyä ystävän puolesta? Hänellä on sorminivelrikko ja hän tuskailee purkkien avaamisen kanssa.

Liikkuvuus- ja lihasvoimaharjoitteet auttavat ylläpitämään toimintakykyä mahdollisimman pitkään – oli nivelrikko missä päin kehoa tahansa. Sormien ojentelu ja koukistelu ja pallon puristelu huolehtivat liikeratojen säilymisestä. Hienomotoriikka pysyy yllä, kun koukistelee ja ojentelee sormia esimerkiksi kuivalla riisillä täytetyssä kulhossa.

Apuvälineeksi luokitellun purkinavaajan käyttö onnistuu, vaikka tarttuminen olisi hankalaa ja sormista voima vähissä. Purkin sisällön kanssa ei tule ongelmia, kun vaihtaa aterimet paksummalla, muotoillulla varrella varustettuihin aterimiin. Niiden käyttö onnistuu kankeammillakin sormilla.

Osa saa apua sorminivelrikkoon fysioterapeutin antamasta lämpöhoidosta.

Lue myös: Nivelrikon kivut vähenivät omien oivallusten kautta – Näin Pirjo, 61, elää nivelrikon kanssa

6. Mitkä apuvälineet auttavat nivelrikkoon ja mistä niitä saa?

Hyvinvointialueilla on apuvälinelainaamoita, joista voi kysyä omalta fysioterapeutilta. Esimerkiksi WC-pytynkorokkeen, kepin tai rollaattorin moni lainaa mieluummin kuin hankkii oman. Pienempiä apuvälineitä löytyy apuvälinekaupoista, joista osa saattaa myös vuokrata niitä.

Osalla ihmisistä on korkea kynnys apuvälineiden käyttöön. Yleensä samat ihmiset ihmettelevät apuvälineen käytön aloitettuaan, mikseivät he turvautuneet niihin aiemmin.

Liikkumiseen tarkoitetun apuvälineen tehtävänä on säästää voimavaroja. On hyvä miettiä, haluaako linkata kauppareissun ja levätä loppupäivän, vai tekeekö kauppareissun kepin kanssa ja nauttii sen jälkeen lounasta ystävän kanssa.

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 7/2023. Artikkelia on muokattu 30.12.2023

Lue myös: Naksuvat nivelet – mistä nivelien naksuminen johtuu ja onko se vaarallista?

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X