Nivelrikko oireilee kipuna – Voiko nivelrikon etenemistä hidastaa? Lue 10 kysymystä nivelsairauden hoidosta

Kaikki nivelkipu ei ole nivelrikkoa, eikä nivelrikko merkitse aina menolippua tekoniveljonoon. Näin erikoisasiantuntija vastaa 10 kysymykseen nivelistä ja nivelrikosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nivelrikko aiheuttaa nivelissä kipua ja jäykkyyttä, ja se saattaa ennen pitkää heikentää toimintakykyä.

Kaikki nivelkipu ei ole nivelrikkoa, eikä nivelrikko merkitse aina menolippua tekoniveljonoon. Näin erikoisasiantuntija vastaa 10 kysymykseen nivelistä ja nivelrikosta.
(Päivitetty: )
Teksti: Nina Sarell

Nivelrikko eli artoosi on yleisin nivelsairaus. Se aiheuttaa muutoksia nivelen rakenteissa ja koko nivelrikkoisen raajan rakenteissa.

1. Lonkkaa särkee ­jatkuvasti. Onko kivun syy nivelrikko?

Ei ainakaan kannata ensimmäiseksi epäillä, että kyse ­olisi juuri siitä. Erilaiset ­lantion, alaselän ja pakaran alueen ­kiputilat ovat hyvin yleisiä ja usein myös helposti kroonistuvia.

Polvi– tai lonkkakipu voi johtua vaikkapa nilkan toiminta­häiriöstä tai selästä tulevista hermoheijasteista, lihasepä­tasapainosta tai virheasennosta. Kivun syytä kannattaa siis ehdottomasti lähteä selvittelemään – varsin usein lonkka­kivun taustalta paljastuu ­jotain muuta kuin nivelrikko.

Lonkan nivelrikosta ­johtuva kipu tuntuu yleensä nivu­sessa ja etureiden puolella. Nivelrikossa kipuun liittyy usein myös nivelen jäykkyyttä.

Pelkät oireet eivät kuitenkaan vielä riitä ­todisteeksi. ­Nivelrikko ei välttämättä ­tunnu miltään – joskus ­siihen liittyy kipua, joskus taas ei. Siksi nivelrikon diagnoosi ­vahvistetaankin aina röntgen- tai magneettikuvalla.

Lue myös: Polvikipu piinaa – Mikä auttaa polvisärkyyn? Ortopedi vastaa 10 kysymykseen polven vammoista ja niiden hoidosta

2. Tarkoittaako nivelrikko kulumaa nivelessä?

Usein nivelrikosta ajatellaan, että nivel on kulunut käytössä samaan tapaan kuin jonkin koneen osa. Nivelrikkoinen nivel saattaa jopa tuntua kuin kuivalta saranalta – se liikkuu nahkeasti ja natisee, ja tämän voi tuntea jopa käsissään raajaa liikutellessa.

Nivelrikossa nivelrusto ­kyllä yleensä ”kuluu” eli vaurioituu ja vähenee, mutta prosessi ei ole mekaaninen, vaan pikemminkin biokemiallinen, ja sen syntytekijät ovat monimutkaisia ja osin tuntemattomia.

Mukana on tulehdusta, joka on välillä päällä ja välillä ei. Nivelrikko vaikuttaa sekä ­niveleen että sitä ympäröiviin rakenteisiin, heikentää nivelrustoa ja voi muuttaa myös ruston alla olevan luun rakennetta.

3. Onko nivelen napsah­telu merkki nivelrikosta?

Niveläänet ovat tyypillisiä ­nivelrikolle, mutta tällöin ­nivelessä on yleensä myös ­kipua ja jäykkyyttä. Jos muita ongelmia ei ole, napsumisesta ei tarvitse olla huolissaan.

Nivelääniä on myös täysin oireettomissa nivelissä. Lonkan napsahdukset eivät aina ole nivelääniä, vaan voivat ­tulla myös jänteistä.

Osalla ihmisistä polvilumpio pitää rapinaa ilman, että siinä olisi mitään ongelmaa.

Lue myös: Nivelrikko sormissa ilmenee kipuna ja turvotuksena – Ota liike lääkkeeksi ja lievitä käsien särkyä! Lue lääkärin neuvot nivelsairauden hoitoon

4. Diagnoosi tuli – mitä voin tehdä pysäyttääkseni nivelrikon?

Nivelrikko etenee omaan tahtiinsa. Osan tahdista sanelee perimä, ja kaikkia taustatekijöitä ei vielä tunneta.

Ylipainon välttämisestä tiedetään olevan hyötyä, mutta nivelrikon etenemiseen ei lopulta voi itse kovin paljoa vaikuttaa. Asiaan kannattaakin suhtautua melko rauhallisesti.

Nivelrikko on vain yksi monista ihmisen elämän­kaaren aikana tapahtuvista ­sattumuksista – ei ehkä erityisen ­mukava asia, mutta ei sen myöskään tarvitse olla mikään maailman­loppu. Elämä voi olla varsin hyvää ja täysipainoista nivelrikosta huolimatta.

Lue myös: Nivelet ja liikunta: Nivelrikon oireet lieventyvät liikkumalla – Mikä on parasta liikuntaa nivelille?

5. Onko kipu merkki ­taudin etenemisestä?

Kipu ei sinänsä ­kerro mitään nivelruston tilasta, ­koska rusto ei aisti tai ­tuota kipua. Usein on niin, että röntgen­kuva ja oireet puhuvat aivan eri kieltä.

Vain osalla nivelrikkoisista on kipua – nivelrikko voi löytyä röntgentutkimuksen yhteydessä sattumalta. Toisaalta nivel voi olla kipeä, vaikka röntgenkuva näyttäisikin hyvältä.

6. Miten nivelrikon ­kanssa pitäisi elää?

Vaikka tämä kuulostaa­kin kovin kliseiseltä, niin ­tärkeintä on huolehtia kokonaisvaltaisesti terveydestään.

Joskus ihminen lopettaa diagnoosin saatuaan liikkumisen kuin seinään. Se on viimeinen asia, mitä kannattaa tehdä. Jos antaa nivelrikon hallita elämää ja jumittuu sohvan pohjalle, nivelrikosta lähtee pahimmassa tapauksessa ­liikkeelle noidankehä, joka romahduttaa toimintakyvyn. Jos ­tilanne pääsee pahaksi, se ei välttämättä enää kumoudukaan vain niveltä vaihtamalla.

Ortopedi ei voi antaa ­kaupan päälle hyvää yleiskuntoa, parantaa toimintakykyä eikä laihduttaa. Siksi ehkä tärkein neuvo on, että kannattaa pitää elämänlaatu ja toimintakyky kunnossa ja harrastaa monipuolisesti liikuntaa.

7. Estääkö nivelrikko liikunnan?

Ei! Nivelrikkoon sairastuneen kannattaa olla aktiivinen. Ihmisillä on usein sellainen pelko, että liikku­minen nopeuttaa nivelrikon etenemistä. Tutkimuksissa tällai­sesta ei kuitenkaan ole saatu viitteitä.

Nivelrikko oe erityisen varottava – se ei pahene liikkumisesta. Kaikenlainen liikunta oman sietokyvyn mukaan on sallittua ja suotavaa.

Sopivan rasitustason löytä­minen voi vaatia ­yritystä ja erehdystä. Kipu on ­selkeä ­mittari: jos heti liikunnan aloittamisen jälkeen tuntuu ­kipua, ongelma ei ole määrässä, vaan on ehkä ­viisaampi ­kokeilla jotain toista liikuntamuotoa.

Jos nivelrikko aiheuttaa kipua ­vasta liikunnan jälkeen, levossa tai yöllä, sietokyvyn ja sopivan kuormituksen raja on ylittynyt eli annostelu on ollut ­liiallista. Jos kuuden kilometrin lenkki menee pipariksi, ­levätään pari päivää ja kokeillaan, onnistuisiko kolme kilo­metriä. Jos se menee hyvin, matkaa voi kokeilla hieman ­pidentää.

Kun säädät liikunnan ­tason sopivalle tasolle, keho ­sietää sen ja sopeutuu vähitellen isompaankin määrään.

Lue myös: Apua polven nivelrikkoon lihaskuntoharjoittelusta – Katso jumppaohjeet ja vahvista polvea tukevia lihaksia!

8. Koska on leikkauksen ja ­tekonivelen aika?

Tekonivel on hyvä ­hoito, jonka teho riippuu paljolti oikeasta ajoituksesta. ­Tekoniveliä laitetaan varsin usein jo työikäisille. Nivel voi olla jo viidenkympin tienoilla niin oireileva, että sen kanssa on vaikea pärjätä arjessa.

Tekonivel voi lisätä työikäisen hyvinvointia ja ­terveyttä todella kokonaisvaltaisella ­tavalla. Nivelen kanssa­ pystyy liikkumaan ja huolehtimaan terveydestään aivan ­uudella tavalla. Siinä välttyy ennen­aikaiselta raihnaistumiselta ja pystyy ylläpitämään toimintakykyä, ja tällä voi olla todella kauaskantoisia hyviä vaikutuksia tuleviin vuosikymmeniin.

9. Onko tekonivelestä ­aina hyötyä?

Useimmiten on. ­Ajoitus on tärkeä. Kun leikkaus on ­tehty oikeaan aikaan, leikkaus vie kivun usein jopa kokonaan pois, ja toimintakyky paranee merkittävästi.

Lue myös: Jomottava nivelrikkokipu iski lonkkaan, polviin ja olkapäihin – Näin nivelnestekorvike helpotti Pekan kipuja

10. Nivel vaihdettiin, kipu jatkuu. Miksi?

Joskus käy näin. ­Tilanne tuntuu usein ­täysin käsittämättömältä – kipeä ­nivelhän on poissa ja tilalla on titaaninen tekonivel. Useimmiten syy on se, että ihminen on herkistynyt kivulle, ja kipu on jäänyt päälle. Jopa yhdellä ­kolmesta nivelrikkopotilaasta on arveltu olevan kroonistunut kiputila.

Kivun hoitoon pitää kiinnittää tarvittaessa erityistä ­huomiota, ja etenkin leikkauksen jälkeen on tärkeää huolehtia riittävästä kipulääki­tyksestä.

Pitkäaikaisen hankalan ­kivun taustalta voi löytyä ­muitakin syitä, kuten selästä tai ­lihaskalvoista heijastuvia ­oireita. Osaava fysio­terapeutti voi auttaa löytämään näitä ­ongelmia, kykenee hoitamaan ­kipua ja osaa ohjata harjoituksia, jotka helpottavat oiretta.

Asiantuntijana TULE-fysioterapian erikoisasiantuntija, fysioterapeutti, OMT Mika Ulaska.

Artikkelia on muokattu 30.12.2023

Lue myös Anna.fi: Naksuvat nivelet – mistä nivelien naksuminen johtuu ja onko se vaarallista?

X