Jomottava nivelrikkokipu iski lonkkaan, polviin ja olkapäihin – Näin nivelnestekorvike helpotti Pekan kipuja

Jäljellä on vain yksi vaihtoehto – leikkaus. Niin Pekka Riippa ajatteli viime kesänä, kun kävely muuttui tuskalliseksi ja autolla ajaminen takkusi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vielä viime kesänä kävely tuotti tuskaa Pekka Riipalle, ja jokainen askel sattui. Nyt sujuu portaiden nouseminenkin. Kuva: Sampo Korhonen/Otavamedia

Jäljellä on vain yksi vaihtoehto – leikkaus. Niin Pekka Riippa ajatteli viime kesänä, kun kävely muuttui tuskalliseksi ja autolla ajaminen takkusi.
Teksti: Tiina Laaninen

Jomottava nivelrikkokipu iski ensin Pekka Riipan, 60, oikeaan lonkkaan, sen jälkeen polviin ja olkapäihin.

Tekonivelleikkaus vei kivut lonkasta

Oikea lonkkani alkoi oireilla viisi vuotta sitten. Kun kipulääkkeet ja -laastarit eivät tuoneet asiaan apua, päädyin tekonivelleikkaukseen keväällä 2017. Nivelrikkokipu jäi leikkauspöydälle.

Lääkärit painottivat leikkauksen yhteydessä, että lonkkani ja polveni eivät tulisi kestämään työtahtiani. Olin nuorempana tehnyt raskasta fyysistä työtä, ja nytkin päiviini kuului tavaroiden kantamista ja pomppimista autosta pois ja takaisin.

Vähensin töitä muutamaan tuntiin päivässä, mutta ei mennyt kauaa, kun polveni ja olkapääni alkoivat reistailla.”

Nivelrikko olkanivelissä ja polvissa

”Olkanivelissäni ja polvissani todettiin pari vuotta sitten nivelrikko. Kipua lähdettiin lievittämään liikunnalla. Sain lääkäriltä lähetteen fysioterapiaan, joka antoi minulle erilaisia jumppaohjeita. Olkapäihin apua on tuonut esimerkiksi jumppakuminauha: laitan sen jalan ­alle ja nostelen siitä kiinni pitäen käsiäni eteen ja sivuille.

Myös polviin auttoi aluksi liike. Erityisen hyväksi osoittautui vesijumppa, jossa käyn joka viikko. Teen erilaisia polskimis- ja lihaskuntoharjoituksia vedessä, jotka ylläpitävät liikkumiskykyäni. Kevät oli uimahallien sulkeutumisen takia hankala, mutta olen yrittänyt olla aktiivinen kotijumppaaja.”

Polvien nivelrikkokipu äityi – lähete tekonivelleikkaukseen

”Vuosi sitten polveni äityivät pahoiksi ja jokainen askel sattui. Mökillä ei onnistunut enää edes saunapuiden hakeminen liiteristä. Autolla ajaminen kävi automaattivaihteista huolimatta hankalaksi. Lopulta välttelin ­jokaista ylimääräistä askelta.

Menin tuskastuneena lääkäriin. Sovimme ortopedin kanssa, että yritän sinnitellä muutaman kuukauden ja hän kirjoittaa elokuussa lähetteen tekonivelleikkaukseen.”

Nivelnestekorvike helpottaa kipua – leikkaus peruttiin

”Kipeät polveni tulivat kesäjuhlissa puheeksi, ja eräs vieras kertoi, että on saanut itselleen apua pistoshoidosta. En ollut kuullutkaan sellaisesta. Otin yhteyttä vieraan suosittelemaan lääkäriin, joka kertoi, että pistoksina annettava nivelnestekorvike voi helpottaa tilannetta.

Lääkäri pisti polviniveliini heinäkuun alussa pistoksen, mikä vei aikaa muutaman minuutin. Illalla polvia turvotti vähän, ja pidin niissä kotona kylmää. Kivut alkoivat helpottaa jo muutamassa päivässä.

Sain hoidon tueksi tablettilääkityksen. Se tuntui aluksi vatsassa, mutta tilanne normalisoitui nopeasti. Tällä hetkellä otan kaksi tablettia aamuin illoin, mikä tukee kivun pysymistä loitolla.

Kun elokuu tuli, pystyin tarttumaan marjakoriin ja lähtemään ongelmitta metsään. Se tuntui mahtavalta. Kun kipua oli vähemmän, huomasin, kuinka turtunut siihen olin ollut.

Kuun lopussa ortopedi, jolla olin käynyt keväällä, soitti. Sanoin, että toistaiseksi en tarvitsekaan leikkausta, vaikka keväällä näytti aivan toiselta.”

Tässä ja nyt

”Yhden pistoksen teho kestää tavallisesti puolesta vuodesta vuoteen, ja ainakin vielä polvieni tilanne on hyvä. Tiedän, että pistokset eivät tehneet polvistani uusia ja on mahdollista, että joskus joudun turvautumaan leikkaukseen.

Hyvä olo vaatii myös omaa aktiivisuutta, eikä sohvalle parane jämähtää. Kotikuntosalin käsipainot, harjanvarsi ja jumppakuminauhat ovat ahkerassa käytössä.

Henkireikäni on äijäporukka, jonka kanssa käymme pelaamassa pari kertaa viikossa pipolätkää tai jotakin muuta urheilua. Samalla tuulettuu mieli.

Tällä hetkellä tunnen olevani aikalisällä, joka on parantanut elämäni laatua merkittävästi: kipu on helpottanut ja toimintakykyni palannut. Tänä kesänä pystyn taas kantamaan saunapuut mökillä.”

Lue myös: Nivelrikon kivut vähenivät omien oivallusten kautta – Näin Pirjo, 61, elää nivelrikon kanssa

Lue myös: Nivelrikkoon apua lempeästä liikunnasta – Anna-Liisa: ”Opin kuuntelemaan kehoani uudella tavalla – en ole enää pitkään aikaan käyttänyt särkylääkkeitä”

X