Akupunktio helpotti Marjatan jomottavaa polvikipua ja nivelvaivoja: ”Akupunktio on tuonut minulle mielenrauhaa”

Käveleminen sattuu. Polvi jumittaa ja pettää. Kenkkuileva polvi rajoittaa elämää. Marjatta Snellman haki ja sai siihen apua akupunktiosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Kipeä polvi rajoittaa liikkumista ja madaltaa mieltä. Kun kipu on poissa, on kaikin puolin kevyempi olla”, Marjatta Snellman sanoo.

Käveleminen sattuu. Polvi jumittaa ja pettää. Kenkkuileva polvi rajoittaa elämää. Marjatta Snellman haki ja sai siihen apua akupunktiosta.
Teksti:
Virve Järvinen

Ikä rappeuttaa rustoa ja tuntuu nivelissä. Kulumavaivat voivat olla tosi kivuliaita ja rajoittaa liikkumista, Marjatta Snellman, 75, kertoo kokemuksestaan.

Kulumat eivät parane, mutta niihin liittyvää kipua voidaan hoitaa. Marjatan kipu helpotti akupunktiohoidolla.

Lonkan kuluma kuormitti polvea

”Minulla on kulumaa lonkassa. Vasen nilkkakaan ei ole entisensä, sillä teloin sen pahasti muutama vuosi sitten. Kuljin tuolloin pitkään keppien kanssa ja varasin vain oikealle jalalle. Lonkka- ja nilkkavaiva kuormittivat polveani, ja onhan siinä jo iän mukana tuomaa kulumaakin – jonkinlaista nivelrikkoa.

Polvi on ollut pitkään kipeä, enkä ole pystynyt olemaan lainkaan polvillani. Käveleminen on ollut polven vuoksi katkonaista. Polvi on pettänyt altani niin, että olen lysähtänyt maahan ja käsissäni olevat astiat ovat rikkoutuneet säpäleiksi. En olisi päässyt lattialta ylös ilman mieheni ja ensihoitajien apua. Olin niin kipeä, että sairaalassa luultiin, että minulla on lonkkamurtuma.”

Akupunktio avuksi

”Olen saanut polveen fysikaalista hoitoa ja lääkäriltä kondroitiinisulfaatti- eli hainrustouutekapseleita. Kapseleista oli vain rahan menoa.

Tyttäreni on seurannut polveni kipuilua sivusta. Hän opiskelee kiinalaista lääketiedettä ja ehdotti, että ottaisin yhteyttä hänen opettajaansa ja kokeilisin akupunktiota. Päätin testata, mitä akupunktiolla olisi annettavaa. Ellei se auttaisi, voisin aina keskeyttää hoidon.”

Akupunktioneulat rentouttivat lihaksia – myös sähkö helpotti lihaskireyksiä

”Tytär oli joskus laittanut minulle muutaman neulan kipeään selkääni, mutta akupunktiohoitaja laittoi niitä jo ensimmäisellä kerralla useita lonkasta nilkkaan saakka. Neulan pisto nipisti, mutta vain hetken. Myöhemmin neulat eivät tuntuneet miltään.

Hoidon jälkeen lihaksissa oli rento tunne ja itsellä vähän vetelä olo. Sain ohjeeksi levätä loppupäivän. Seuraavana päivänä olin taas virkeä.

Myöhemmin minua hoidettiin myös sähköllä. Se johdettiin lihaksiin neulojen välityksellä. Sähkö aktivoi lihaksia ja helpottaa lihaskireyksiä.

Tiesin ennakkoon, että akupunktio ei välttämättä näy polvessani mitenkään ensimmäisten kertojen jälkeen. Mutta kun takana oli viisi hoitokertaa, alkoi tapahtua.

Jumppaan kotona, mutta osa liikkeistä oli ollut polven takia pitkään pannassa. Viidennen akupunktiohoidon jälkeen kokeilin polviseisontaa. Laskeuduin polvilleni hyvin varovasti, kuulostellen ja tunnustellen. Odotin koko ajan, että kohta sattuu – mutta ei sattunut. Olin niin hämmästynyt, että jäin seisomaan polvilleni pitkäksi aikaa. Nyt takana on yhdeksän hoitokertaa, ja kipu on pysynyt poissa.”

Lue myös: Apua polven nivelrikkoon lihaskuntoharjoittelusta – Katso jumppaohjeet ja vahvista polvea tukevia lihaksia!

”En enää ajattele kipeää polveani yhtä usein kuin ennen”

”Osa ihmisistä pitää akupunktiota uskon asiana. He ajattelevat, että hoito auttaa, jos tosissaan uskoo niin. Minä väitän toisin. Mieli ei vaikuta hoidon tehoon, mutta akupunktio vaikuttaa mieleen. Olen luonteeltani positiivinen, mutta mieleltäni nopealiikkeinen. Akupunktio on tuonut minulle mielenrauhaa.

En enää ajattele kipeää polveani yhtä usein kuin ennen. Suhtaudun vaivaani välillä huumorilla. Polven paranemisessa on myös vähemmän mukavia puolia. Voin taas kontata ja kurkata, onko sohvan alla villakoiria. Onhan niitä.

Sen verran kuluma kuitenkin vaivaa edelleen, ­etten ­pysty tekemään paria kilometriä pidempää lenkkiä ­Kaisu-koiramme kanssa. Lenkillä joudun pysähtelemään ja odottamaan minuutin pari, että kipu hellittää. Mutta ­eihän meillä eläkeläisillä ole ­kiire. Perillä, kotona ihana mie­heni osaa hieroa jalkaterääni niin, että kipu kaikkoaa tunti­kausiksi.”

Lue myös: Migreeni jäi, kun akupunktio toi Jaanalle avun – ”Migreenikohtaukset ovat pysyneet poissa neljä vuotta”

X