Limapussin tulehdus piinaa – Mikä avuksi kipeään ja tulehtuneeseen lonkkaan?

Miten lonkkien toistuvat limapussin tulehduksen saa pois, kun kortisoni auttaa vain hetkeksi?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mikä auttaa kipeään ja tulehtuneeseen lonkkaan?

Miten lonkkien toistuvat limapussin tulehduksen saa pois, kun kortisoni auttaa vain hetkeksi?
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Limapussin tulehdus vaivaa useimmiten lonkassa ja tekee kyljellään nukkumisesta mahdotonta. Vaiva esiintyy yleensä keski-ikäisillä tai sitä vanhemmilla henkilöillä.

Mistä limapussin tulehdus johtuu?

Reisiluun yläpäässä on ison sarvennoisen alueella limapussi, joka voi kroonisesti tulehtua.

Limapussin ärsyyntymistä aiheuttavat monet erilaiset tekijät, kuten pitkäkestoinen ylirasitus tai hankaus ja pakaralihasten jänteisen kiinnitysalueen eriasteiset vamma- tai rasituspohjaiset vauriot ja niitä seuraava tulehdusreaktio.

Keskimmäisen pakaralihaksen jänteen rappeuma ja repeytyminen on myös hyvin tavallinen limapussiärsytyksen aiheuttaja varsinkin vanhuusikää lähestyttäessä.

Kortisonipistos tukihoitona limapussin piinaavaan tulehdukseen

Limapussitulehdus itsessään on useimmiten helppo diagnosoida, mutta hoidon kannalta oleellisinta on pyrkiä määrittämään tämän tulehduksen aiheuttaja. Jos hoidetaan vain taudin seurausilmiötä niin voi käydä juuri näin: apua tulee, mutta oire uusii.

Pitkittynyttä piinaavaa tulehdusta hoidetaan tyypillisesti kortisonipistoksin ja enimmäkseen menestyksellisesti.

Ensivaiheen hoito pitää kuitenkin sisällään perussyyn pohjalta toteutettua lihasharjoittelua ja -venyttelyä useimmiten fysioterapeutin ohjeistamana, sekä kylmähoitoa ja/tai tulehduskipulääkettä tulehduksen rauhoittamiseksi.

Kortisonipistokset ovat myöhempää tukihoitoa. Jos nekään eivät rauhoita tulehdusta ja kipuja, niin harkinnan mukaan ja perusteellisen diagnoosikartoituksen pohjalta voidaan käyttää erilaisia leikkauksellisia hoitoja: tähystyskirurgisia limapussin siivouksia, jännerakenteiden repeämien korjauksia ja hankausta tuottavan jännekalvon löysäämistä.

Ääritapauksessa sairas limapussi voidaan poistaa kokonaan.

Asiantuntijana ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Esko Kaartinen.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/19.

Lue myös: Näin treenaat voimaa lantioon ja lonkkaan – Katso kuvat ja nappaa jumppaohjeet!

 

Lantion ja lonkan alueen heikot ja kireät lihakset voivat aiheuttaa kipua selkään, lonkkaan ja polveen.

Lantion ja lonkan alueen heikot ja kireät lihakset voivat aiheuttaa kipua selkään, lonkkaan ja polveen. © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

Lue myös: Vaivaako sinuakin laiska pakara? Helppo pakarajumppa voi ehkäistä myös selkäkipuja, Anna.fi

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

Limapussin tulehdus eli bursiitti

Lonkan limapussin tulehdus oireilee polttavana ja kirvelevänä kipuna lonkan sivulla reisiluun päässä. Limapussin tehtävä on pehmentää reisiluun pään ja siihen kiinnittyvin jänteiden välistä tilaa.

Limapussi on tulehtuneena kuumottava, turvottava ja paineluarka. Sen päällä kyljellään voi olla mahdotonta nukkua. Kipu voi säteillä alaspäin polvea kohti. Se tuntuu yleensä pidempään kävellessä tai seistessä, kun pystyasento aiheuttaa siihen kohdistuvaa painetta. Kipu ilmenee rasituksessa ja usein yöllä kylkimakuulla. Tuolista nouseminen, ylämäkeen kävely ja juoksu, portaiden nousu ja kyykystä nousu aiheuttavat kipua. Oireet voivat muistuttaa joskus iskiaksen tai nivelrikon oireita.

Syy lonkan limapussin tulehdukseen on ylirasitus. Fysioterapiassa todetaan usein heikentynyt lantion hallinta ja heikot lantiota sivusuunnassa tukevat pakaralihakset: lonkan loitontajat ja ulkokiertäjät. Kun lihakset eivät tue lantion sivusuuntaista keinuntaa kävellessä riittävästi, niiden kiinnityskohtaan, limapussin alueelle kohdistuu voimakasta rasitusta.

Limapussin tulehdus saattaa vaatia parantuakseen tulehduskipulääkitystä. Siitä huolimatta lihastasapainon ongelma on hoidettava.

Limapussin tulehduksesta pääsee pysyvästi eroon, kun vahvistaa lantiota tukevia pakaralihaksia ja venyttelee lonkanseudun kireyksiä. Liikkeitä kannattaa tehdä vähintään 3 kertaa viikossa, esimerkiksi 2-3 kuukauden ajan.

 

X