Aiheuttaako herpes huulessa muistisairautta?

Jaa artikkeliTilaa Seura
© Mvphotos
Uutisointi herpesvirusten väitetystä osuudesta muistisairauteen huolestuttaa turhaan, sanoo Turun yliopiston virusopin dosentti Veijo Hukkanen.

Herpes huulessa ennakoi Alzheimerin tautia.

Tarua. Luotettavien tutkimusten perusteella huuliherpesviruksella (HSV-1) ja Alzheimerin taudilla ei ole osoitettavissa syy-yhteyttä. Vain muutamalla prosentilla Alzheimer-potilaista on virusta aivoissaan, eli samassa määrin kuin muillakin samanikäisillä. Vasta-aineita HSV:lle löytyy lähes kaikilta yli 80-vuotiailta, sekä terveiltä että Alzheimer-potilailta.

 

Herpeslääkkeet voivat aiheuttaa terveelle vakavia harhoja.

Tarua. Herpeksen hoitoon tarkoitettu asikloviiri on turvallinen lääke. Sen annosta tulee pienentää potilailla, joiden munuaisten toiminta on erityisen heikkoa. Muuten lääke voi aiheuttaa heille niin sanotun Cotardin oireyhtymän, jossa elävä ihminen luulee olevansa kuollut. Näitä tapauksia on julkaistu maailmalla muutamia. Määrä on erittäin pieni, sillä herpeslääkehoitokuureja toteutetaan Suomessakin yli 100 000 vuodessa.

 

Herpesvirukselta voi suojautua.

Totta. Rokotetta HSV-virusta vastaan ei vielä ole, mutta hyvä hygienia auttaa sen torjunnassa. Huuliherpesviruksen tarttuminen lapsiin vähenee, kun vanhempi ei puhdista lapsen tuttia tai lusikkaa omassa suussaan. Rakkulavaiheessa ei pidä suudella, ja sukuelinherpeksen kantajien tulee käyttää sukupuoliyhteydessä kondomia. Asikloviiriä voidaan käyttää ennaltaehkäisevästi. Käsidesi ja saippuapesu tehoavat virukseen hyvin.

Parantunut hygienia on vähentänyt herpeksen kantajuutta alle puoleen Suomessa nuorissa ikäluokissa.

Asiantuntija: virusopin dosentti Veijo Hukkanen, Turun yliopisto

Lue myös:

Kuinka herpestä hoidetaan?

Millaista on elämä herpeksen kanssa?

X