Milloin viisaudenhampaan poisto on tarpeen? Hammaslääkäri vastaa ja neuvoo, miten toimia kun osittain puhjennut viisaudenhammas vihoittelee

Viisaudenhampaat ovat jäänne evoluutiosta, eikä nykyihminen tarvitse niitä. Hampaiden röntgenkuva paljastaa, aiheuttavatko viisaudenhampaat mahdollisesti ongelmia. Valtaosalle ne aiheuttavat, koska viisaudenhampaat eivät välttämättä mahdu purentaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viisaudenhampaat eivät aina mahdu puhkeamaan hammaskaarelle.

Viisaudenhampaat ovat jäänne evoluutiosta, eikä nykyihminen tarvitse niitä. Hampaiden röntgenkuva paljastaa, aiheuttavatko viisaudenhampaat mahdollisesti ongelmia. Valtaosalle ne aiheuttavat, koska viisaudenhampaat eivät välttämättä mahdu purentaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Jaana Kalliokoski

Viisaudenhampaat ovat hammaskaaren päässä olevat kolmannet poskihampaat, jotka puhkeavat suuhun yleensä nuorella aikuisella. On tyypillistä, että viisaudenhampaat eivät mahdu puhkeamaan hammaskaarelle, jolloin ne aiheuttavat ongelmia.

Tyypillisin ongelma on osittain puhjennut viisaudenhammas. Tällöin hampaan ympärille jää hapeton tila, jota ei saa kunnolla puhdistettua ja joka aiheuttaa tulehduksen.

Hammaslääkäri Riikka Vahtera Hammas Mehiläisestä suosittelee, että jokainen parikymppinen otattaisi suustaan röntgenkuvan, jolloin voidaan ennakoida viisaudenhampaista mahdollisesti aiheutuvat ongelmat. Hän kertoo, miksi ongelmalliset viisaudenhampaat kannattaa poistattaa viimeistään 25-vuotiaana.

Millaisissa tapauksissa viisaudenhampaan poisto on tarpeen?

Viisaudenhampaan poisto on tarpeen silloin, kun se ei mahdu puhkeamaan purentaan. Kun hammas pilkistää ikenestä eikä se mahdu puhkeamaan kokonaan, ikenen ja hampaan väliin jää hapeton tila. Koska sitä ei saa hammasharjalla harjattua puhtaaksi, hapettomassa tilassa bakteerit alkavat pikkuhiljaa viihtyä ja syntyy tulehdus.

Tällöin ainoa hoito on poistaa hammas. Viisaudenhammas saattaa myös aiheuttaa riskiä toiseksi takimmaisille hampaille tai niiden luutuelle.

Suosittelen, että kaikilta parikymppisiltä otettaisiin koko leuan röntgenkuvaus, jotta voidaan nähdä, mahtuvatko viisaudenhampaat puhkeamaan ja aiheuttavatko ne mahdollisia ongelmia.

Röntgenkuvan pohjalta on mahdollista ajoittaa mahdolliset poistot, jotka on hyvä tehdä alle 25-vuotiaana. Tämän ikäisillä luu vielä kasvaa, jolloin luun korkeus palautuu poiston jälkeen ennalleen.

Jos röntgenkuvan avulla on varmistettu, että viisaudenhammas mahtuu puhkeamaan purentaan eikä se aiheuta oireita, sitä ei välttämättä tarvitse poistaa.

Millainen leikkaus viisaudenhampaan poisto on? Miten nopeasti poistokuoppa paranee? Mitä terveysongelmia voi ilmetä leikkauksen jälkeen?

Yleensä alaviisaudenhampaat joudutaan leikkaamaan paikallispuudutuksessa, kun taas yläviisaudenhampaat pystytään useimmiten vetämään irti. Leikkauksessa limakalvolle tehdään ensin viilto, jotta hammas saadaan esille.

Joskus viisaudenhammasta joudutaan pilkkomaan poralla pienemmiksi, jotta se saadaan irti. Joskus on myös tarve porata luuta viisaudenhampaan päältä tai sen vierestä hampaan irrottamiseksi.

Hampaan poiston jälkeen haava ommellaan kiinni. Ompeleita pidetään noin viikon tai 10 päivää. Leikkauksen jälkeen on oltava syömättä ja juomatta kolmen tunnin ajan tai kunnes puudutus on lakannut vaikuttamasta. Haavaa on syytä varoa.

Liikuntaa kannattaa välttää muutaman päivän ajan leikkauksen jälkeen. Parin viikon kuluttua leikkauksesta haava on parantunut niin, että sen ei pitäisi haitata syömistä ja normaalia elämää.

Leikkauksen jälkeen voi tulla jälkivuotoa ja särkyä, turvotusta, mustelmaa sekä suun avauksen rajoitusta, joskus jopa kuumetta. Nämä ovat normaaleja oireita. Jos leikkauksen jälkeen ilmenee nielemisvaikeuksia, on oltava yhteydessä hammaslääkäriin. Turvotus on tällöin leviämässä kohti nielun rakenteita.

Mistä tietää, että viisaudenhammas on puhkeamassa? Millaiset oireet se nostaa?

Hampaan puhkeamisella tarkoitetaan oikeastaan koko sitä hidasta prosessia, jolloin hammasaihe kehittyy ja siirtyy siihen kohtaan, johon se leukaluussa ja purennassa asettuu.

Kun hampaan kruunu tulee esiin ikeneltä, bakteereille muodostuu väylä päästä ikenen läpi syvemmälle. Kruunun puhkeaminen esiin ikeneltä ei välttämättä tunnu juuri miltään.

Jos kuitenkin hampaan puhkeaminen esiin aiheuttaa kipua tai muita oireita, saattaa viisaudenhammasta ympäröivä kudos olla jo tulehtunut esimerkiksi viereisen hampaan ienrajan kautta. Siinä tapauksessa kannattaa ottaa yhteys hammaslääkäriin ja poiston suunnitteluun.

Kun osittain puhjennut viisaudenhammas vihoittelee, mikä neuvoksi? Mikä kipulääke on tehokkain?

Vihoittelevan viisaudenhampaan vuoksi kannattaa mennä hammaslääkäriin, jolloin leukakuu kuvataan. Kuvan perusteella hammaslääkäri suunnittelee hampaan poiston.

Vihoittelussa on yleensä kysymys tulehduksesta, joka ympäröi viisaudenhammasta. Tulehdus rauhoitetaan antibioottikuurilla. Särkyyn voi ottaa kipulääkettä, ibuprofeenia tai parasetamolia. Tulehdus itsessään ei estä viisaudenhampaan leikkausta.

Miksi viisaudenhampaan vihoitellessa kipu tuntuu myös kaulassa tai korvakipuna?

Kaula ja korva sijaitsevat lähellä leukaluuta, jolloin kipu voi hyvin heijastua myös niihin.

Kun viisaudenhammas on tulehtunut, millaiset oireet se aiheuttaa?

Tulehdus aiheuttaa kipua ja turvotusta. Turvotus voi puolestaan aiheuttaa sen, ettei suuta saa kunnolla auki. Jos turvonnut limakalvo jää hampaiden väliin, myöskään hampaita ei pysty puremaan kunnolla yhteen.

Henki haisee, mikä avuksi?

Viisaudenhampaan tulehdus voi aiheuttaa pahanhajuisen hengityksen, mutta ensisijaisesti epäilisin hammaskiveä, jonka suuhygienisti voi poistaa.

Miten edetään, jos viisaudenhammas puhkeaa toisen poskihampaan paikalle?

Jos viisaudenhammas on puhkeamassa kohti takimmaista puruhammasta, viisaudenhammas tulee poistaa. Jos viisaudenhammas on tällaisessa tilanteessa ehtinyt vaurioittaa takimmaista puruhammasta tai sen juuria, myös puruhammas saatetaan joutua poistamaan.

Tämän vuoksi on hyvin tärkeää selvittää viisaudenhampaiden puhkeamissuunta röntgenkuvalla jo parikymppisenä ja poistattaa hankaluuksia aiheuttavat viisaudenhampaat alle 25-vuotiaana.

Lue myös: 3 faktaa hammaskivestä – Näin voit torjua hampaan menettämisen

Jos viisaudenhammas ei puhkea, onko syytä huoleen?

Ei välttämättä. Koko leuan röntgenkuva kertoo tilanteen tarkasti. Kaikille ei tule viisaudenhampaita, ja joillekin puhkeaa vain yksi tai korkeintaan kolme.

On myös mahdollista, että viisaudenhammas jää syvälle luun sisään eikä se kasva sieltä ylös. Tällöin on myös pienempi riski tulehdukselle. Tällaisissa tilanteissa viisaudenhampaita on kuitenkin hyvä kontrolloida aika ajoin röntgenkuvalla.

Kehittyvää hammasta ympäröi aina follikkeli eli niin sanottu sikiöpussi. Joskus follikkeli muuttuu kystaksi eli laajenevaksi tulehduspussukaksi, joka tekee luussa tuhoa, ja hammas tulee poistaa.

Mitkä muut tulehdukset voivat muistuttaa viisaudenhampaan aiheuttamia oireita?

Muu hammasperäinen tulehdus tai nielutulehdus voi aiheuttaa samantyyppisiä oireita kuin tulehtunut viisaudenhammas.

X