Kestävät ja kauniit hampaat - Hammaslääkärin 10 neuvoa hampaiden hyvään hoitoon: Näin suojaat hammaskiillettä ja pidennät hammaspaikkojen ikää

Hampaat on tarkoitettu ruoan hienontamiseen eikä saksien korvaamiseen tai korkin avaamiseen. Kova, mutta myös hapan, kuluttaa hammasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hampaat kestävät viidestä kuuteen happohyökkäystä päivässä, ja siksi kannattaa huolehtia säännöllisestä ateriarytmistä ja välttää napostelua. © iStock

Hampaat on tarkoitettu ruoan hienontamiseen eikä saksien korvaamiseen tai korkin avaamiseen. Kova, mutta myös hapan, kuluttaa hammasta.
Teksti: Virve Järvinen

Kestävät ja kauniit hampaat eivät ole itsestäänselvyys, vaan vaativat säännöllistä ja hyvää hampaiden hoitoa. Kysyimme 10 kysymystä hampaista, näin vastaa hammaslääkäri Ville Saarenpää, Terveystalosta.

1. Kuinka kauan paikkojen pitäisi kestää hampaissa?

Hammaspaikat eivät ole ikuisia. Ne irtoavat ajallaan mekaanisen kulumisen, paikan hampaaseen kiinnittävän sidoksen hajoamisen tai reikiintymisen vuoksi. Paikan viereinen hammaskudos voi lohjeta ja viedä paikan mennessään.

Yhdistelmämuovista tehtävät paikat kestävät tyypillisesti 5–15 vuotta. Yhdistelmämuovi kovetetaan suussa valolla, ja kovettuessaan paikka kutistuu hivenen. Se aiheuttaa paikkaan jännitteitä, jotka irrottavat paikkaa. Yhdistelmämuovit ovat myös lujuudeltaan keraamisia materiaaleja heikompia. Keraaminen paikka voi olla jopa elinikäinen.

2. Miten hammas­paikkojen elinikää voi pidentää?

Hyvä suuhygienia pidentää paikkojen elinikää ja ennaltaehkäisee niiden irtoamista.

Mitä enemmän hampaissa on plakkia, sitä nopeammin paikat vaativat uusimista. Saumat ovat paikkojen heikkoja kohtia. Niiden päälle kertyvät bakteerit syövät saumaa auki, jolloin paikka irtoaa.

Isojen paikkojen elinkaari jää pieniä lyhyemmäksi, sillä hampaissa on jäljellä kovin vähän kiillettä. Paikkojen sidosaineet tarraavat parhaiten kiilteeseen kiinni. Kun käy säännöllisesti hammashoidossa, vauriot huomataan aiemmin ja selvitään monesti pienemmällä remontilla.

Jos on narskuttelija tai puree hampaita voimakkaasti yhteen, purentakisko voi ehkäistä lohkeamia.

Lue myös: Hampaiden purenta ja narskuttelu aiheuttavat kiputiloja ja voivat lohkaista hampaankin – Näin purentakisko ja kotijumppa auttavat

3. Kestääkö keraaminen­ paikka kaikkea kulumista muita paremmin?

Keraaminen paikka kestää sekä eroosiota että mekaanista kulumista ­muovipaikkoja paremmin. Keraamisia täytteitä käytetäänkin usein eroosiovaurioiden korjaamiseen. Niitä suositaan silloin, kun iso osa hampaasta vaatii paikkaa ja paikan tulee kestää suuria puruvoimia, kuten se taka-alueella tekee. Hampaan paikkaushoidon Käypä hoito -suosituksen mukaan ­keraamiset täytteet ovat suositeltava materiaa­livalinta kolmen tai useamman pinnan täytteisiin pysyviin hampaisiin.

Keraamisen paikan valmistaminen vaatii moninkertaisesti työtä ja välineitä muoviseen verrattuna ja on siten kalliimpi. Keraamisten täytteiden hinnat alkavat noin 400 ­eurosta, mutta ne voivat maksaa ­lähemmäs tuhat euroa.

Suun ulkopuolella valmistettu keraaminen täyte voi ennaltaehkäistä hampaan menettämistä ja kalliita toimenpiteitä. Ajan mittaan se voi tulla halvempia ratkaisuja edullisemmaksi.

4. Kannattaako ruokavaliosta karsia kovat syötävät?

Jos hampaissa on hyvin runsaasti paikkoja tai hampaat on rakennettu merkittävältä osin paikkamateriaalista, voi kovien ruokien pureminen olla riski ja aiheuttaa lohkeamisia normaalia enemmän.

Luonnonhampaat kestävät kovempaa puremista kuin paikatut hampaat. Paikkaamattomiakaan hampaita ei kannata käyttää työkaluina, esimerkiksi siimojen tai lankojen katkaisuun tai korkin­avaajana. Toistuessaan niiden aiheuttama rasitus on hampaalle liikaa.

Jos hammas lohkeaa tavallista ruokaa syömällä, hampaassa voi olla reikä, pieniä ajan myötä tulleita mikromurtumia tai elinkaarensa päähän tullut paikka. Vanha, juurihoidettu, hyvin runsaasti paikattu hammas, tai isolla amalgaamipaikalla paikattu hammas voi olla altis lohkeamille.

Kivet ja hiekka ovat hampaille liian kova vastus. Niitä voi olla esimerkiksi huuhtelematta jääneissä salaatinlehdissä.

5. Miten happamien syötävien haittoja voi vähentää?

Happaman ravinnon vaikutusta voi vähentää esimerkiksi huuhtelemalla suuta vedellä tai nauttimalla maitotuotteita, vaikka juustopalan niiden päälle.

Heti syömisen päälle otettuna ksylitoli voi vähentää suun bakteerien hapontuottoa.

Jos nauttii ruoalla runsaasti happamia ruokia tai ­juomia, kannattaa odottaa vähintään puoli tuntia ennen kuin harjaa hampaat. Tuossa ajassa hampaan kiille mineralisoituu ­uudelleen syljen vaikutuksesta, eikä se ole enää niin altis mekaaniselle kulumiselle.

Lue myös: Vältä karies eli hampaiden reikiintyminen – Näin monet terveelliseen elämään kuuluvat trendituotteet uhkaavat suun terveyttä

6. Kuluttaako purukumin pureskelu hampaita?

Purukumin pureskelu ei kuluta hampaita. Siitä voi päinvastoin olla paljonkin hyötyä, sillä se lisää syljeneritystä ja sylki mineralisoi hampaan pintaa. Mineralisaatiossa happamien syötävien irrottamat mineraalit saostuvat takaisin hampaan pinnalle ja hampaan pinta kovettuu uudelleen. Kun valitsee sataprosenttisen ksylitolipurukumin, pureskelu ehkäisee reikiintymistä.

7. Mikä vie hampaasta kiilteen?

Happamat juomat ja ruoat kuluttavat hampaan pintaa. Niitä ovat esimerkiksi virvoitusjuomat, alkoholi, tuoremehut, salaatinkastikkeet, porevitamiinit ja marjat. Ne liuot­tavat pikkuhiljaa hampaan uloimman kerroksen eli kiilteen pinnan mineraaleja, jolloin hampaan pinta liukenee, pehmenee ja kuluu pois. Tätä kutsutaan eroosioksi.

Hampaat kestävät viidestä kuuteen happohyökkäystä päivässä, ja siksi kannattaa huolehtia säännöllisestä ateriarytmistä ja välttää napostelua.

8. Millainen hammastahna­ suojaa kiillettä?

Fluori kovettaa kiillettä, ja riittävästi fluoria sisältävä hammastahna voi suojata kiillettä tehokkaasti. Hammastahnassa on riittävästi fluoria, jos sitä on siinä 0,145 prosenttia eli 1 450 ppm.

Jos käyttää suuvesiä, kannattaa käyttää alkoholitonta suuvettä. Suuveden alkoholi voi haitata suun hyvää bakteerikantaa ja vaurioittaa lima­kalvoa. Fluoria sisältävän suuveden käytöstä on järkevä keskustella hammaslääkärin kanssa.

Lue myös: Aktiivihiili valkaisee hampaat, mutta kuluttaako se hammaskiillettä?

9. Voiko hampaat harjata pilalle?

Hampaiden harjaaminen ei ole voimalaji: kovalla kädellä harjaaminen voi saada aikaan ienvetäytymiä ja harjausvaurioiksi kutsuttua hampaiden kulumista. Syntyneet vauriot eivät korjaudu ja voivat aiheuttaa esimerkiksi kylmänarkuutta ja vihlomista. Ensimmäisenä harjausvauriot tulevat tyypillisesti hampaiden sivulle, posken puolelle.

Sähköhammasharja on yleensä hampaille hellempi, kun antaa harjan tehdä työn eikä yritäkään hangata ­sillä hampaita. Moni sähköharja ­varoittaa käyttäjää esimerkiksi punaisella valolla, jos tämä käyttää liikaa voimaa.

Käsiharjoista kannattaa valita mahdollisimman ­pehmeä harja, vaikka se kuluukin ­kovempaa harjaa ­nopeammin. Harjaa ei tarvitse vaihtaa ­uuteen heti, jos yksi harjas ­sojottaa sivulle.

10. Mistä tietää, tarvitseeko purentakiskoa?

Narskuttelu aiheuttaa oireita leukanivelissä ja puremalihaksissa. Ne voivat tuntia jäykiltä ja kipeiltä. Osa saa päänsärkyä. Jos on tällaisia oireita, niistä kannattaa kertoa hammaslääkärille.

Hammaslääkäri näkee paljaalla silmällä, jos hampaissa on merkittävää kulumista. Purentakisko suojaa hampaita tehokkaasti pysyviltä kulumavaurioilta.

Lue myös: Purenta jumitti Tarun lihakset – Lopulta apu kroonisen jännitystilan purkamiseen löytyi purentahieronnasta

X