Purenta jumitti Tarun lihakset - Lopulta apu kroonisen jännitystilan purkamiseen löytyi purentahieronnasta

Ohimokivut, kasvojen hermopinteet ja sitkeä elohiiri piinasivat Taru Kokkosta. Oireiden syyksi paljastui purenta: hampaiden yhteen pureminen eli bruksismi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Taru kokkonen on tyypillinen stressipurija: kun vauhti kiihtyy liikaa, bruksismioire pahenee.

Ohimokivut, kasvojen hermopinteet ja sitkeä elohiiri piinasivat Taru Kokkosta. Oireiden syyksi paljastui purenta: hampaiden yhteen pureminen eli bruksismi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Nina Sarell

Kun Taru Kokkonen huomasi purevansa hampaitaan koko ajan lujaa yhteen, hän tajusi, että jonain päivänä hampaat voivat murentua suuhun. Purenta oli tuonut oireita jo vuosia.

Purenta toi kasvoihin hermopinteitä

”Jo kymmenisen vuotta sitten aloin huomata potevani outoja oireita. Aamulla herättyäni ihmettelin jäykkiä leukojani. Ohimoihin sattui. Kasvoihin ja leukaperiin tuli kipeitä hermopinnetiloja.

Kaikkein ärsyttävin oire olivat elohiiret. Niitä tuli ihan joka puolelle kasvoihin: molempiin kulmiin, silmäluomiin, huuliin, poskiin ja leukaan. Lisäksi niska ja kallonpohja olivat jumissa.

Meni jonkin aikaa, ennen kuin hiffasin, mistä kenkä puristi: purin hampaitani tiukasti yhteen nukkuessani.

Stressi, haasteet työ- ja yksityiselämässä, flunssat ja kuukautiset saivat oireen villiintymään. Sellaisina aikoina naamaparkani oli todennäköisesti yöt läpeensä hirveässä irvistysasennossa.

Aloin myös tiedostaa, että tein samaa päivälläkin. En narskutellut, vaan purin yhtä soittoa. Pahimpina aikoina leuoissani oli koko ajan voimakas staattinen jännitystila.

Ymmärsin, että jos purisin hampaitani hullun lailla, jonakin päivänä ne murenisivat suuhun.”

Hammaslääkäri suositteli ensin purentakiskoa

”Hammaslääkäri suositteli purentakiskoa. Hyvä suunnitelma tuli kuvia vaille valmiiksi.

Kuvat, jos ne olisi joskus saatu otettua, olisi lähetetty saman tien hammasteknikolle, mutta juuri silloin sattui olemaan kiire sesonki töissä. Ja enhän minä mihinkään ehtinyt!

Taas mentiin tukka putkella, hampaat kirskuivat ja kiskosuunnitelmat hautautuivat. Ja kun jotain tekemätöntä asiaa alkaa lykätä, niin tietäähän sen, miten siinä käy.

Niin jatkui elämä ilman kiskoa. Kävin joskus suuhygienistilläkin, mutta en saanut raahattua itseäni niihin viheliäisiin hammaskuviin. Julkisesta hammashoitolasta sain ensiavuksi silikoniset hammassuojat. Ne maksoivat 40 euroa.

Neljän yön jälkeen huomasin, että olin purrut ne puhki, eli hintaa vekottimelle tuli kymppi per yö – ihan silkkaa rahanhukkaa tosipurijalle.

Välillä mietin, että tämä on ihan hullua. Olisi ollut hyvin pienen työn takana hankkia kiskot suuhun, mutta kun en vain saanut otettua sitä ratkaisevaa askelta. Ihminen on joskus tosi hölmö.”

Sulo on Tarun henkilökohtainen life coach. Pissalenkeillä stressi purkaantuu ja leukakin pysyy paremmin lepotilassa

Sulo on Tarun henkilökohtainen life coach. Pissalenkeillä purenta unohtuu, stressi purkaantuu ja leukakin pysyy paremmin lepotilassa.  Susa Junnola

Purentavaivoihin apu purentahieronnasta

”Kerran valittelin kampaajalleni juntturaan mennyttä niska-hartiaseutuani. Hän kertoi, että läheisessä hierontakoulussa oli hyvä tarjous. Varasin heti 50 minuutin hieronta-ajan.

Hierojan käsitellessä niskajumiani kerroin, että töissä oli stressaava vaihe menossa, ja olin taas purrut hampaitani yhteen. Yllättäen hieroja kertoi, että hänen repertuaariinsa kuului myös purentahieronta, jolla vaivaan saattaisi saada helpotusta.

En ollut eläissäni edes kuullut, että purenta vaivoja voisi hoitaa kiskon lisäksi jollakin muullakin tavoin. Hieroja tarjoutui tekemään minulle koehoidon saman tien.

Hoidon aikana kasvojen alue käsitellään kaikkialta, mihin pureminen voi synnyttää kireyttä ja jännitystä. Minulta hoidettiin kallonpohja, poskipäät, otsa, kulmat ja suun ympäristö. Hierottiin korvien vierestä ja kaulasta. Leukaperiä venytettiin.

Purentahoito oli hyvin perusteellinen; siinä vaiheessa jopa vähän häkellyin, kun hieroja laittoi kumihanskan käteen ja sormen suuhuni päästäkseen käsittelemään ylätakahampaiden vieressä sijaitsevaa kireää lihasta.

Kymmenen minuutin hoidon jälkeen minut oli vakuutettu. Minut valtasi sellainen rentous, että olisin voinut nukahtaa niille sijoilleni. Se oli jotain ihan taivaallista.”

Krooninen jumitus purettiin

”Purentalihasten jännitystilaa hoidettiin alkuun kerta, pari viikossa. Kun krooninen jumitus saatiin purettua, aloin harventaa käyntejä. Nykyisin käyn hoidossa noin pari kertaa kuukaudessa.

Alkuun minusta tuntui, että hoidosta oli apua vain hetkeksi. Välittömästi käsittelyn jälkeen olo oli mahtava, mutta jo seuraavana aamuna saatoin herätä turhautuneena ja kipeitä kasvojani manaten: olin taas purrut pääni jumiin!

Vähitellen hoito alkoi tuottaa pidempiaikaisia tuloksia. Uutta hoitoa ei tarvitse aloittaa nollasta, vaan säännöllisen käsittelyn ansiosta tilanne on koko ajan parempi.

Aikaisemmin myös selän, niskan ja hartioiden avaamiseen meni paljon aikaa. Uskon, että purentalihasten käsittely on helpottanut myös niska-hartiaseudun tilannetta, sillä purennan vaikutukset ulottuvat yllättävän kauas: kun takana on pari yötä tiukkaa leukalukkoa, tunnen itsekin kireyden solisluissa asti.

Käyn hoidossa, koska se todella auttaa. Hoito on edullinen ja nopea, ja se voidaan tehdä esimerkiksi tavallisen niska-hartiahieronnan yhteydessä.

Jälkeenpäin oloni on hyvä, rauhallinen ja euforinen. Kivut ja muut oireet ovat lakanneet piinaamasta kaiken aikaa.

Hierojalta olen oppinut tekniikoita ja itsehoitokeinoja, joiden avulla pidän leuat rentoina ja avaan kireyksiä, kun vaikkapa flunssa tai joku muu muutos aktivoi leukojen jännitystilan.”

Stressipurija vaatii itseltä valppautta

”Olen edelleen armoitettu stressipurija; kun on oikein vauhdikas kausi päällä, leuat ja purenta ovat tiukalla yötä päivää, ellen itse kiinnitä asiaan huomiota. Olen oppinut, että tässä suhteessa minun on oltava itse hereillä.

Kesken ruoanlaiton, vaikkapa sipulia pilkkoessa, saatan kesken kaiken herätä siihen, että puren hampaita yhteen. Silloin keskityn tietoisesti siihen, että suu pysyy auki. Helpoin konsti on painaa kieli kevyesti kitalakeen.

Voi sitä autuuden tunnetta, kun leuka siirtyy lepotilaan!

Kävellessäni ulkona koiran kanssa teen samaa purentaa estävää harjoitusta: alaleuka rennoksi, kieli kitalakeen ja rentoutus. Näiden keinojen avulla saan aikaiseksi pitkiäkin rentoja jaksoja, ja se todellakin helpottaa.

Juuri tällä hetkellä voin varsin hyvin. Kivut ja elohiiret pysyvät poissa, ja muistan jättää hampaiden väliin rakoa useammin kuin ennen. Purentakisko on silti edelleen hankintalistallani. Vannon, että jonakin päivänä saan sen vielä ostettua.”

Lue myös: Särkeekö päätä? Oire voi johtua hampaiden purentavirheestä

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

Tunnista & hoida

Hampaiden narskuttelu ja yhteen pureminen johtuu usein stressistä. Myös mm. virheellinen purenta, ruoan toispuoleinen pureskelu, hampaiden, hammasproteesiongelmat, kaularangan tai leukanivelen viat sekä jotkin mielenterveyden häiriöt voivat aiheuttaa oireilua purentalihaksiin.

Purentalihasten manuaalisella terapialla poistetaan jännitystä kudoksista laukaisemalla triggerpisteitä, jotka keräävät jännitettä tietyiltä alueilta ja oireilevat lähinnä kipuna. Purennan ongelmat voivat heijastua hyvinkin laajalle kehoon sidekudoksen välityksellä, ja joskus hoito helpottaa jopa alaselän tai jalkojen oireilua.

Purentalihasten käsittelyllä voidaan saada apua akuutteihin ja kroonistuneisiinkin vaivoihin ja kiputiloihin, mutta syy niiden taustalla tulisi aina selvittää ja hoitaa.

Asiantuntijana: Purentaongelmien hoitoon erikoistunut hieroja Toni Ritvos, Erottajan hierojakoulu

X