Vältä karies eli hampaiden reikiintyminen – Näin monet terveelliseen elämään kuuluvat trendituotteet uhkaavat suun terveyttä

Moderni ruokakulttuuri on täynnä uusia uhkia hammasterveydelle, ja myös terveellisen ruokavalion tavoittelu voi viedä ojasta allikkoon – ne voivat pistää hampaat koville.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Terveellisetkin ruoat voivat kuluttaa hampaita, jos niitä napostellaan jatkuvasti.

Moderni ruokakulttuuri on täynnä uusia uhkia hammasterveydelle, ja myös terveellisen ruokavalion tavoittelu voi viedä ojasta allikkoon – ne voivat pistää hampaat koville.
Teksti:
Nina Sarell

Eroosio ja karies ovat ikäviä vaivoja. Hampaiden hyvästä tervey­destä huolehtiminen onnistuu, kun tunnet sudenkuopat ja muistat muutaman hyvän nyrkkisäännön.

1. Taltuta kiire – Hammaskiille kestää 5-6 happohyökkäystä päivässä

Modernin elämän hammaspulmat kietoutuvat usein siihen ydinpulmaan, että meillä ei ole aikaa. Ei ehditä tehdä ruokaa tai ravita kehoa kylläiseksi. Sokerista saa nopeaa energiaa, välipaloja voi napsia muiden askareiden lomassa, ja kahvitauonkin voi korvata juomalla kahvia työpisteellä pitkin päivää.

Opettele ainakin yksi nyrkkisääntö: hammaskiille kestää päivässä korkeintaan 5–6 happohyökkäystä. Eroosio alkaa, kun kiille ei enää kestä. Mitä kovempi kiire, sitä tiukemmin kannattaa pitää kiinni kahdesta lämpimästä ateriasta päivässä – niiden ympärille on huomattavasti helpompi rakentaa hammasystävällinen elämäntapa.

2. Estä tauoton happohyökkäys – Muista hammaspesu ja ksylitol

Painonhallinnan tueksi suositellaan tiheää ruokarytmiä, jossa syödään kuusi tai jopa seitsemän kertaa päivässä. Silloin on entistäkin tärkeämpää, ettei aterioiden välillä enää nautita esimerkiksi urheilujuomia tai happopitoisia kivennäisvesiä.

Hammaspesu päivällä puoli tuntia lounaan jälkeen on hyvä tapa. Käytä ksylitolia, huuhdo hampaita ja huolehdi, että viimeistään päivän seitsemäs suuhun sujahtava asia on hammasharja.

Lue myös: Sorrutko hammaspesulla yleisiin virheisiin? Lue, onko sinunkin suusi suotuisa kasvupaikka haitallisille bakteereille

3. Hampaskiilteen kuluminen saa vauhtia rasvan korvaamisesta sokerilla

Painon vuoksi tehdään muitakin kompromisseja. Yksi tyypillisistä on rasvaisten ruokien korvaaminen makeilla – vanhan totuuden mukaanhan sokerissa on puolet vähemmän kaloreita.

Suosituksen mukaan enintään kymmenen prosenttia päivittäisestä energiasta saisi olla peräisin sokerista. Aikuisella tämä vastaa pariakymmentä sokeripalaa – tämän määrän saat jo yhdestä suklaapatukasta tai kahdesta purkillisesta sokeroitua jogurttia tai viiliä.

Sokeria kertyy ruokavalioon hyvin helposti ja tiedostamatta. Meillä ei ole yhtään hyvää syytä syödä lisää sokeria, eikä painonhallintakaan siitä pitkän päälle edisty.

4. Hillitse intohimoinen kahvittelu – Sakkaroosi on hampaille haitallisin sokeri

Kahvin sisältämät hapot eivät tiettävästi ole hampaille haitallisia, mutta kahvi on melko voimakas diureetti, joka kuivattaa suuta. Juo aina vettä kahvikupillisen jälkeen, jotta hampaita suojaava syljeneritys pysyy kunnossa.

Älä korvaa ateriaa kahvilla ja makealla kahvileivällä. Perusruoassa on maltillisia, hampaiden hyvin sietämiä sokereita ja sokeriyhdisteitä kuten tärkkelystä ja laktoosia. Kahvileivät taas on kyllästetty sakkaroosilla, joka on hampaille kaikkein haitallisin sokeri.

5. Kasvimaito sisältää vapaata sokeria

Mitä maitoa kahviin mahtoi lorahtaa? Tavallisessa maidossa on maitosokeria eli laktoosia, joka ei ole hampaille haitallista. Kasvimaidoissa sen sijaan on vapaata sokeria, joten kasvimaidolla vaalennettua kahvia ei kannata tissutella pitkin päivää.

Monilla ihmisillä on tapana kantaa kahvi­muki työpöydälle ja siemailla kahvia hissukseen kahdeksasta neljään. Hammasystävällisin tapa on nauttia vähänkään sokeria sisältävä kahvi osana aterioita, ei niiden välissä.

Lue myös: Oliko hampaissasi reikiä jo lapsena? Nyt riskisi sydän- ja verisuonitauteihin voi olla tervesuista korkeampi

6. Sporttaajan eväät aiheuttavat eroosiota hampaissa

Aktiivisen elämäntavan tueksi markkinoidaan monenlaisia elintarvikkeita ja ravintolisiä. Ne voivat tukea palautumista ja suoriutumista, mutta osa niistä on myös pullollaan piilosokeria.

Hammaskiilteen kuluminen eli eroosio aiheutuu urheilujuomien happamuudesta, ja ne on todettu tutkimuksissa yhtä haitallisiksi hampaille kuin limonadit.

Patukat, pirtelöt ja proteiinivanukkaat ovat usein ongelmallisia myös nautintatavaltaan: kun tuotteita siemaillaan ja haukkaillaan hissun kissun ennen ja jälkeen treenien tai aterioiden välissä, hampaiden piina pitkittyy.

Juo aina vettä kahvikupillisen jälkeen, jotta hampaita suojaava syljeneritys pysyy kunnossa.

7. Energiajuomat – iso katastrofi hampaiden kannalta

Sokeriton energiajuoma tuntuu viattomalta paheelta, ­mutta pieni energiabuusti voi olla hampaille iso katastrofi. Se ei aiheuta reikiintymistä, mutta eroosiota eli hampaiden liukenemista kylläkin. Hidas siemailu tuplaa vahingon.

Sokerin ja happamuuden yhdistelmä on vielä pahempi, sillä se lisää soppaan vielä kariesriskin. Hammaslääkäreiden mukaan turvallista määrää sokeroituja, happamia juomia ei ole olemassakaan.

8. Kotikutoiset kuplajuomat – pelkkä hiilihappo on turvallisin valinta

Terveystietoiset kansalaiset suhuuttavat kotikeittiöissään toinen toistaan luonnollisempia kuplajuomia hiilihapotetusta ­hanavedestä ja erilaisista makuaineista. Pelkän hanaveden pH-arvo on lähellä neutraalia, mutta heti, kun veteen lisätään mitä ta­hansa happopitoista, hampaiden liukeneminen kiihtyy.

Kuplavesiä ei kannata maustaa minkäänlaisella hedelmähapolla, ei edes sitruunamehulla – viisainta on juoda ne sellaisenaan. Pelkkä hiilihappo ei vaurioita hampaita.

9. Plusvedet – Näin valitset parhaan hiilihappoveden

Vitaminoitu ja buustattu ”terveysvesi” sisältää fruktoosia tai muuta sokeria. Valitse hiilihappovesi, johon ei ole lisätty mehua, sokeria eikä hedelmähappoa.

10. Etikkabuumi näkyy hampaissa

Hampaiden eroosio saa etikasta pontta. Hyvin happamien, etikkapitoisten elintarvikkeiden vaara kannattaa muistaa nyt, kun erilaiset etikkasäilykkeet ja sitruunaiset ja etikkaiset salaatinkastikkeet sekä aasialainen keittiö ovat trendien aallonharjalla. Omenaviinietikan nimeen vannova tekee viisaasti, jos nauttii joka-aamuisen etikkajuomansa pillillä.

11. Viini vaikuttaa tunteja

Kyllä! Viinikin on hapan juoma, joka edesauttaa hampaiden eroosiota. Viinin lipittely iltaisin ylläpitää eroosiolle suotuisia olosuhteita tuntien ajan.

12. Tee voi sisältää piilosokeria

Maustettu pussitee voi kätkeä lisättyä sokeria, jota ei mainita pakkauksessa. Epäilyksiä herättävän makea tee voi olla piilosokerin lähde.

13. Kavalat piilosokerit

Teet hyvin, jos valitset sokerittomia välipala- ja maitotuotteita, mutta myös luonnolliset sokerit voivat tehdä hampaille karhunpalveluksen. Kokonaiset hedelmät, marjat ja kasvikset ovat hampaille parempi vaihtoehto kuin smoothiet ja tuorepuristetut mehut.

Mitä ihmeellisimmistä tuotteista löytyy sokeripiiloja glukoosin, fruktoosin tai sakkaroosin salanimillä. Ole tarkkana esimerkiksi kahvijuomien, valmisruokien ja maustekastikkeiden kanssa.

Lähteet: Suomen hammaslääkäriliitto, Moynihan, P., & Petersen, P. (2004). Diet, nutrition and the prevention of dental diseases. Public Health Nutrition, 7(1a), 201-226., Lussi, A., Jaeggi, T. Erosion—diagnosis and risk factors. Clin Oral Invest 12, 5–13 (2008).

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 6/21.

Lue myös: Miksi hampaat reikiintyvät vanhemmiten? Pidä karies kurissa – Näin ikä vaikuttaa suun terveyteen

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X