Koira himoaa kesäherkkuja: Saako mansikkaa ja vesimelonia syödä? Entä grilliruokaa tai jäätelöä? Eläinlääkäri vastaa ja neuvoo ongelmatilanteissa

Kesällä herkutellaan ja niitä hamuavat usein myös perheen lemmikit. Selvitimme, mitä herkkuja koira saa syödä ja mitkä ovat niille vaarallisia. Lue myös eläinlääkärin neuvot, miten toimia jos terveysongelmia ilmenee.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maissintähkän syöneet koirat ovat kesällä yleisiä leikkauspotilaita

Kesällä herkutellaan ja niitä hamuavat usein myös perheen lemmikit. Selvitimme, mitä herkkuja koira saa syödä ja mitkä ovat niille vaarallisia. Lue myös eläinlääkärin neuvot, miten toimia jos terveysongelmia ilmenee.
Teksti:
Aija Lääti

Tehopäivystyksen asiantuntijaeläinlääkäri Jenni Ranki Evidensia Tammistosta vastaa kysymyksiin koiralle sopivista kesäherkuista ja koiran nestetasapainosta helteellä.

1. Saako koira syödä mansikkaa tai mustikkaa?

Mansikoita saa koira syödä, ei niissä ole mitään vaarallista. Tuskin niiden syömisestä kuitenkaan on kovin suurta hyötyä koiralle.

Mustikoidenkaan syömisestä ei ole haittaa. Mustikoissa on paljon c-vitamiinia, mutta eivät nekään ole erityisen tarpeellisia koiralle.

2. Voiko koira haukata vesimelonia?

Vesimeloni sisältää paljon vettä, se on haitaton ja harmiton herkku. Olen tosin kerran tavannut yhden koirapotilaan, jolla oli iso vesimelonin pala juuttunut ruokatorveen ja aiheuttanut tukoksen. Se vaatii toki huonoa tuuria, mutta vesimeloni kannattaa antaa pieninä palasina. 

3. Saako koira syödä viinirypäleitä?

Ehdottomasti ei, sillä ne ovat koiralle myrkyllisiä ja niiden syöminen voi johtaa munuaisvaurioon. Kohtalokasta viinirypäleiden määrää on vaikea määritellä, koska se riippuu niin viinirypäleen lajikkeesta kuin koiran yksilöllisestä herkkyydestäkin.

Myös rusinat on syytä pitää visusti pois koiran ulottuvilta.

Koira katsoo kyljystä

Luun sisältävää grillilihaa koiralle ei kannata antaa © ISTOCK

4. Koira himoitsee grilliruokaa – mitä lihaa koiralle voi antaa?

Jos koira ei ole mitenkään herkkävatsainen, voi antaa pieniä määriä grillimakkaraa tai grillilihaa herkkuina, kunhan pitää määrät maltillisina. Niissä on usein paljon suolaa ja mausteita, herkkävatsaisella koiralla saattaa maha mennä sekaisin.

Mausteista myrkyllisiä ovat isoina määrinä sipuli ja valkosipuli. Jos vettä on vapaasti saatavilla,  suola ei sinänsä ole myrkyllistä, jos ei puhuta mistään valtavista määristä.

Jos grillaa jotain erityisen rasvaista, kuten pekonia, äkilliset suuret rasvamäärät voidaan yhdistää koiran haimatulehdusriskin kasvamiseen, eikä sen vuoksi epäterveellisiksi tiedettyjä herkkuja kannata koiralle ehdoin tahdoin antaa.  

5. Grillipihvi ja vartaat ovat herkkua – miten pitää toimia luiden ja tikkujen kanssa?

Grillipihvistä, oli se minkä vain eläimen lihaa tahansa, on turvallisempi jättää luut koiralle antamatta. Omistajalle voi tulla iso lasku ja surullinen tilanne, jos ongelmia ilmenee.

Luut voivat aiheuttaa kalliita korjauksia vaativien hammasvaurioiden lisäksi hengenvaarallisia suolen ja ruokatorven tukoksia, ja erityisen yleisiä luu-ummetuksia. Luumurskan tukkiessa paksusuolen kehittyy erittäin kivulias tila, joka johtaa joskus tehohoidosta huolimatta menehtymiseen. 

Koira katsoo grillivarrasta

Grillivarras tikusta koituu koiralle ongelmia, jos se pääsee sen hotkaisemaan © ISTOCK

Grillivartaiden puiset ja metalliset tikut ovat erittäin viheliäisiä, jos ne puhkaisevat koiran mahasuolikanavan. Joskus tila on myös hankala diagnosoida, sillä tikut saattavat vaellella siellä vatsaontelon elinten seassa.

Tikkuja ei saa jättää mihinkään, mistä koira pääsee niitä tonkimaan. Tyypillisimmin tikkuja ei ole annettu koiralle, mutta se on itse käynyt ne varastamassa ja hotkaissut suuhunsa. Jos sellaisia grillatessa käyttää, ne pitää laittaa pois koiran ulottuvilta erittäin huolellisesti. 

6. Saako koira syödä maissia?

Maissintähkän kova osuus on erittäin vaarallinen ja aiheuttaa paljon suolitukoksia. Maissintähkän syöneet koirat ovat kesällä yleisiä leikkauspotilaita.

7. Voiko koiralle antaa persikkaa?

Persikan kivi ja muutkin isommat kivelliset hedelmät voivat aiheuttaa ohutsuolen tukoksen. Kivet pitää laittaa sellaiseen paikkaan, josta koira ei pääse niitä ottamaan.

8. Helteellä koira himoitsee jäätelöä – voiko sitä syödä?

Jäätelössä on toki turhaa sokeria ja rasvaa, se ei kuitenkaan ole varsinaisesti koiralle vaarallista. Koirat eivät siedä laktoosia, jos antaa jäätelöä niin sen tulisi olla laktoositonta.

Suklaa on myrkyllistä koiralle, mitä tummempaa sen vaarallisempaa. Eli ei ainakaan tummaa suklaata sisältäviä, eikä isoja määriä. Mutta koiran totuttaminen suklaan makuun jäätelön seassakaan, ei ole järkevää.

Macadamiapähkinät ovat koiralle myös haitallisia. 

9. Mitkä ovat hyviä koirallekin sopivia herkkuja kesällä?

Kurkku, porkkana ja se vesimelonikin ovat kivoja kesäsyötäviä. Hyviä puuhastelu- ja viilennyspaloja koiralle voi tehdä myös itse. Voi laittaa lihapalasia tai purkkiruokaa jääpalamuotteihin ja sitten pakastimeen.

Koirille on myös myynnissä virikeleluja, joihin tungetaan sisälle tahnamaista koiranruokaa, senkin voi laittaa pakastimeen. Ne käyvät koiralle jäätelöstä. 

10. Mitkä ovat oireet, jos koira syö jotain sopimatonta tai myrkyllistä?

Jos koira on syönyt jotain sopimatonta, se voi oksentaa tai ripuloida. Suklaamyrkytys taas aiheuttaa kiihtyneisyyttä, läähättämistä ja vapinaa. Jos koira on syönyt jotain, mikä on tukkinut suolen, kuten maissintähkä, oireena on rajua oksentelua, vatsakipua ja apeutta.

Ruokatorventukos taas oireilee niin, että koira pulauttaa kaiken ulos eli nielty ruoka ei pääse mahaan asti. Suolen tai ruokatorven tukoksessa koirasta kyllä huomaa, että nyt on joku vialla.

11. Kun ruokatorven- tai suolentukos ilmenee koiralla, mitä silloin pitää tehdä?

Jos koira on huomattavan kipeä, ei saa syötyä, eikä juotua tai oksentaa kaiken, silloin välittömästi yhteys eläinlääkäriin. Jos koiralla on pienempää vatsavaivaa, oksentaa kerran tai vatsa on löysällä, mutta vaikuttaa hyvävointiselta, silloin sitä voi hoitaa oireenmukaisesti kotona suolistoa rauhoittavilla valmisteilla ja vatsaystävällisellä ruoalla.  

12. Suositellaanko vatsavaivaiselle koiralle paastoa?

Paastotus on vanhentunut ohje. Jos koira on oksentanut niin muutama tunti ilman ruokaa, mutta sitten aletaan ruokkia pieniä määriä kerrallaan. Jos koira ripuloi mutta ei oksenna, sitä ei tarvitse pitää ilman ruokaa. Nykytiedon mukaan mahataudista toipumista nopeuttaa, että ruokaa on mahasuolikanavassa.

13. Mitä on hyvä muistaa koiran syömisestä helteellä?

Normaali koira ruokitaan kaksi kertaa päivässä, siitä on hyvä pitää kiinni helteelläkin. Jotkut koirat saattavat nirsoilla kuumalla, mutta syövät sitten illan viiletessä paremmin. Siitä ei tarvitse kummemmin huolestua, kunhan ruoka maistuu normaalisti illalla. 

Lue myös: Koiran viilennys helteellä – nämä kotikonstit helpottavat helteillä koiran tukalaa oloa

14. Kuinka paljon koiran pitää juoda helteellä ettei tule nestehukka?

Raikasta vettä täytyy olla aina tarjolla. Koira ei hikoile kuten ihmiset, eli ei menetä vettä sillä tavalla. Jos on oikein kuuma eikä koira pääse viileään se toki läähättää ja menettää sillä tavoin vettä normaalia enemmän.

Olisi hyvä, koiralla olisi pääsy viileään ja märkiä pyyhkeitä voi myös käyttää makuualusena tai viilennysloimena. 

Lue myös: Koiran tarvikkeet kesällä – Nämä 10 viilentävää keksintöä helpottavat helteillä koiran tukalaa oloa

15. Kuinka paljon koiran pitäisi juoda vettä päivässä?

Normaali koira juo vuorokaudessa puoli litraa kymmentä painokiloa kohti. Jos koira on terve, se kyllä juo riittävästi, kunhan raikasta vettä on tarjolla.

Koira juo vettä

Raikasta vettä pitää olla koiralle aina tarjolla © ISTOCK

16. Mistä huomaa, että koira ei juo tarpeeksi?

Jos koira ei juo, mutta vaikuttaa muuten ihan terveeltä, voi joko lisätä ruokaan vettä tai laittaa juomaveteen ruokapaloja. Näin voi se on ikään kuin makuvettä ja voi houkutella juomaan.

Yleensä terve koira pystyy pitämään nestetasapainonsa hyvänä. Jos koira ei juo, voi olla kyse siitä, että koira on syönyt vesipitoisia ruokia. Jos koiran nesteensaanti huolettaa, voi seurata, kuinka paljon koira pissaa, tämä auttaa arvioimaan nestetasapainoa.

Jos epäilee kuivumista on turvallisinta lähteä eläinlääkäriin arvioimaan tilanne.

Yleisvointi ja yleinen aktiivisuus kertoo hyvin koiran voinnista, toki helteellä koirakin voi olla normaalia laiskempi. Selkeästi apaattinen ja uupuneen oloinen koira on aina hälytysmerkki.

Lue myös: Koirien lämpöhalvaus – Näin tunnistat lämpöhalvauksen oireet

X