Voiko lapsi lenkittää yksin koiraa? Koiran ulkoilutus kuohuttaa somessa ja kaduilla

Koiran kanssa ulkoillessa voi sattua kaikenlaista. Asiantuntija neuvoo, miten vanhemman on hyvä opastaa lasta, että ikäviltä kokemuksilta ja vaaratilanteilta vältyttäisiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koiran ja lapsen hyvästä suhteesta on molemmille iloa

Koiran kanssa ulkoillessa voi sattua kaikenlaista. Asiantuntija neuvoo, miten vanhemman on hyvä opastaa lasta, että ikäviltä kokemuksilta ja vaaratilanteilta vältyttäisiin.
Teksti:
Aija Lääti

Sosiaalisessa mediassa monien asuinalueiden ryhmissä lasten koiran ulkoilutus herättää niin keskustelua kuin tunteitakin puolesta ja vastaan. Osa ihmisistä toivoo, että lapsia ei päästettäisi ollenkaan ulkoiluttamaan koiraa ilman aikuista.

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston kennellinjan opettajan Piritta Pärssisen mielestä on hienoa, että lapset ulkoiluttavat koiria.

“Lapsen ja koiran välinen suhde on arvokas asia”, Piritta Pärssinen muistuttaa.

Hänen mukaansa lapsen vanhemmalla on vastuu arvioida omaa lastaan ja sitä, miten lapsi pystyy toimimaan koiran kanssa. 

Koiran ulkoiluttamisen selkeää ikärajaa on vaikea määrittää

Piritta Pärssisen mukaan on vaikea määrittää selkeää ikärajaa siihen, minkä ikäinen lapsi voi ulkoiluttaa koiraa yksin. Se riippuu eri tekijöistä ja esimerkiksi koiran koosta. Koiran painon pitäisi olla sopivassa suhteessa lapsen kokoon, mikä takaisi koiran pysymisen lapsen hallinnassa, vaikka se lähtisikin vetämään hihnassa. 

“Mitä pienempi koira, sitä pienempi lapsi sitä pystyy ulkoiluttamaan.”

Myös koiran luonne vaikuttaa. Voihan kooltaan isompikin koira pysyä lapsen hallinnassa, jos se on hyvin rauhallinen. Kun koira on vilkas ja energinen, sitä on hankalampi hallitakin. Jos taas koira on hyvin arka, on syytä miettiä, millaisissa paikoissa lapsi voi sitä ulkoiluttaa. 

Aggressiivisesti muihin koiriin tai ihmisiin suhtautuvaa koiraa Pärssinen ei antaisi lapsen ulkoiluttaa lainkaan. 

“Kun eivät aikuisetkaan aina pärjää niiden kanssa”, hän muistuttaa.

Lue myös: Koira vetää hihnassa − mikä avuksi? Lue koirakouluttajan 10 vinkkiä, joilla saat käytöksen muuttumaan ja helpotat kävelylenkkejä

Koiran ulkoilutus ja toisten koirien kohtaaminen haltuun vanhemman opastuksella 

Piritta Pärssinen neuvoo, että vanhempi voi käydä lapsen kanssa yhdessä kävelemässä lenkkejä, joita tämän on tarkoitus koiran kanssa tehdä. Samalla vanhempi voi ohjata ja opastaa lasta toimimaan lemmikin kanssa. 

“Kun on itse todennut, että lenkitys sujuu, on helpompi päästää lapsi yksin ulkoiluttamaan koiraa”, Pärssinen sanoo. 

Myös toisen koiran ohittamista on hyvä harjoitella. Ohitustilanteessa lapsen on hyvä ottaa koira vierelle. Jos koira on kovin innokas, makupalat voivat auttaa pitämään sitä vierellä. Tärkeää on ottaa tarpeeksi etäisyyttä ohitettavaan koiraan ja sen ulkoiluttajaan. 

On myös hyvä käydä läpi, mitä tehdä jos vastaan tulee vihaisen oloinen koira. Silloin on erityisen tärkeää ottaa reilusti etäisyyttä. Lapsi voi vaihtaa vaikka toiselle puolelle tietä tai siirtyä oman koiran kanssa pientareelle. 

Piritta Pärssinen muistuttaa, että on aina kysyttävä, saako oma koira tervehtiä toista koiraa. Vastaantuleva koira voi olla arka tai sillä voi olla nenäpunkki tai kennelyskä. Monet ihmiset eivät myöskään halua, että koirat tervehtivät toisiaan lenkillä. 

“Yksinkertaisinta voi olla, että sopii lapsen kanssa, että koira ei tervehdi lenkillä toisia koiria”, Pärssinen toteaa. 

Ohjeeksi aikuisille, jotka kohtaavat koiraa ulkoiluttamassa olevia lapsia hän antaa etäisyyden ottamisen. Lisäksi oma koira kannattaa ottaa riittävän ajoissa hallintaan. 

“Mielestäni se on aina aikuisen tehtävä väistää lapsia ja antaa heille tilaa.”

Koiran ulkoilutus on mukavaa yhdessäoloa koiran ja lapsen välillä

Piritta Pärssisen mukaan lapsille pitää antaa mahdollisuus ulkoilla koirien kanssa. © iStock

Koirapuistoon lapsi ja koira vain aikuisen kanssa

Pääsääntöisesti koirapuistoon viedään koiria, jotka tulevat toimeen muiden koirien kanssa, mutta yhteenotoilta koirien kesken ei voi näinkään aina välttyä. 

“Lasta en laittaisi erottamaan tappelevia koiria”, Piritta Pärssinen sanoo. 

Lapsi voi mennä koirapuistoon vanhemman kanssa tai yksin silloin, kun koirapuistossa ei ole muita, hän ohjeistaa. 

Tavallinen hihna on parempi kuin fleksi

Kun lapsi lähtee koiran kanssa lenkille, koiralla pitäisi olla hyvät varusteet. Piritta Pärssinen suosittelee valjaita kaulapannan sijaan. Tai pannan olisi hyvä olla sellainen, että se ei pääse luiskahtamaan pois koiran kaulasta.

Lapselle on pitää opettaa ennalta, miten varusteet puetaan. Pannassa tai valjaissa on hyvä olla vanhemman puhelinnumero, jos koira pääsee karkaamaan. Fleksiä Pärssinen ei suosittele lapsille ollenkaan, tavallinen hihna on helpompi myös muiden liikkujien havaita. 

“Jos lapsen huomio herpaantuu ja koira siirtyy yhdistetyllä pyörä ja jalkakäytävällä toiseen reunaan ja fleksin nauha on siinä poikittain keskellä, eikä takaa tuleva pyöräilijä tai potkulautailija huomaa nauhaa, voi käydä pahasti.”

Lue myös: Koira aiheuttaa vahinkoa – kuka tai millainen vakuutus korvaa? Näin korvausvastuu syntyy

Koira voi aiheuttaa vahinkoa ihmiselle tai toiselle koiralle.

Koirat muodostavat leijonanosan lemmikkieläimiin liittyvistä vastuuvahingonkorvaushakemuksista. © iStock

X