Koira vetää hihnassa − mikä avuksi? Lue koirakouluttajan 10 vinkkiä, joilla saat käytöksen muuttumaan ja helpotat kävelylenkkejä

On turhauttavaa, kun koira vetää hihnassa, ja mitä isompi hurtta, sitä raskaampaa se on. Kokosimme 10 vinkkiä koiran hyvään hihnakäytökseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos koira vetää hihnassa, kannattaa tutustua näihin koirakouluttajan ohjeisiin.

On turhauttavaa, kun koira vetää hihnassa, ja mitä isompi hurtta, sitä raskaampaa se on. Kokosimme 10 vinkkiä koiran hyvään hihnakäytökseen.
Teksti: Jaana Kalliokoski

Koiran kaikenlaisen hyvän käytöksen a ja o on koiran ja omistajan hyvä suhde. Tämä pätee myös kauniiseen hihnakäytökseen. Kun koira luottaa omistajaansa, saa tarpeeksi liikuntaa ja aktivointia sekä nauttii yhdessä tekemisestä, myös hihnassa kävely luonnistuu yleensä kauniisti. Jos koira kuitenkin vetää hihnassa, miten ikävästä tavasta voi opetella eroon?

Kysyimme neuvoja hyvään hihnakäytökseen kouluttaja Camilla Leijonalta koirakoulu Kompassista. Näin hän opastaa, miten voi saada koiran kävelemään hihnassa nätisti.

1. Määrittele, mitä on koiran hyvä hihnakäytös

Ihan ensimmäiseksi koiran omistajana sinun on määriteltävä itse, mitä koiran hyvä hihnakäytös on, ja pidettävä säännöistä kiinni. Opeta sitten säännöt koiralle. On tärkeää, että määritys ei vaihtele päivästä toiseen.

Hyvä hihnakäytös yleensä tarkoittaa tiettyä sijaintia ohjaajaan nähden ja sitä, ettei pannassa tai valjaissa tunnu paineen tuntua. Lisäksi hyvään hihnakäytökseen kuuluu tietynlainen rentous.  Koira ei ole kierroksilla, piipittävä ja ryntäilevä tapaus vaan rennosti mukana kulkeva kaveri.

2. Koira ei saa tuntea hihnasta painetta

Hihnakävelyn ohjenuorana on se, että koira ei saa tuntea painetta. Tämä tarkoittaa sitä, ettet itsekään kisko koiraa hihnasta, vaan se opetetaan kulkemaan mukana ja palkitaan siitä. Olemme koiriemme kanssa hyvin samanlaisia. Jos tartut jotakuta ranteesta ja lähdet kiskomaan, kohde ei välttämättä tule mukana vaan ensisijaisesti laittaa hanttiin. Myös koira lyö lukkojarrut, jos sitä vedetään. Vältä myös roikottamista kättä hihnan jatkeena, ettei käden paino siirry hihnasta koiraan. Älä myöskään ohjaa koiraa hihnasta vetämällä, vaan opeta se tulemaan mukaan valitsemillasi käskysanoilla.

3. Päätä, annatko koiran tervehtiä muita hihnassa

Mieti, haluatko opettaa koiran tervehtimään muita koiria ja ihmisiä hihnassa. Omien koirieni en anna tervehtiä muita hihnassa. Siihen on kaksi syytä.

Ensinnäkin tervehtiessä muita on hyvin vaikeaa välttyä hihnan kiristymiseltä, ja äkkiä koira jo oppii innoissaan kiskomaan toisia koiria ja ihmisiä kohti. Toiseksi koirien normaali kommunikointi häiriintyy hihnassa, sillä niillä ei ole mahdollista väistää ja elehtiä niin laajasti, kuin ne luontaisesti haluaisivat.

4. Huolehdi, että koira saa tarpeeksi liikuntaa ennen hihnakäytösharjoittelua

Jos koira on täynnä virtaa ja sen kanssa tehdään vain lyhyt korttelikierros päivittäin, se ei malta käyttäytyä hihnassakaan fiksusti. Ensimmäiseksi huolehdi siitä, että koira todellakin saa tarpeeksi liikuntaa ja aivojumppaa. Koiraa voi aktivoida ennen lenkille lähtöä sisätiloissa monin eri tavoin.

Aloita koiran hihnakäytösharjoittelu vasta, kun se on valmiiksi rauhallisessa, rennossa mielentilassa, esimerkiksi pitkän lenkin lopussa tai kun se on saanut juosta kaiken höyrynsä pois. Palkitse ja kehu, kun koira kävelee nätisti. Palkka, esimerkiksi nami, annetaan koiralle ihan ohjaajan jalan lähellä. Palkkio voi toki olla myös esimerkiksi lupa päästä haistelemaan tai leikkituokio.

5. Älä anna koiran päästä päämäärään hihnassa kiskoen

Kaikki, millä koira pääsee toiminnassaan haluttuun päämäärään, vahvistaa sen käytöstä. Jos koira siis saa kiskoa puistoon, hihnassa kiskominen lisääntyy. Jos koiraa tullaan tervehtimään, kun se vetää vieraita kohti, hihnassa kiskominen lisääntyy. Jos koirien annetaan tulla tervehtimään koiraa, joka vetää hihnassa, hihnassa kiskominen lisääntyy.

Lue myös: Koira aiheuttaa vahinkoa – kuka tai millainen vakuutus korvaa? Näin korvausvastuu syntyy

6. Kokeile pysähtyä, kun koira vetää

Kun koiran hihna kiristyy, pysähdy, jottei se pääse kiskomalla eteenpäin. Kun hihna löystyy, kehu ja palkitse koiraa ja jatka kävelyä. Tarvittaessa käänny poispäin halutusta kohteesta, ja kun koira kävelee nätisti, palkitse se kääntymällä takaisin. Tämä toimii esimerkiksi, kun koira haluaa puistoon. Palkkion tulee olla koiralle erityisen mieluisa, sellainen, jonka se kokee olevan jotain parempaa kuin esimerkiksi hajut puistossa. Jollekin se voi olla makupala, toiselle lelu tai leikkihetki. Kun palkitset koiraa jalkasi vierestä, se myös vahvistaa koiran halua pysyä lähelläsi.

Koira vetää, pysähdytään -taktiikka voi aiheuttaa joissain koirissa kierteen, jossa se singahtaa viereen omistajan pysähtyessä mutta säntää aiempaa lujempaa eteenpäin, kun ohjaa lähtee liikkeelle.

7. Opeta koiralle (katse)kontakti

Koiralle kannattaa opettaa katsekontakti. Koira, joka tarkkailee omistajaansa, kulkee todennäköisesti myös hihnassa kauniisti. Katsekontakti on kuitenkin enemmän kuin vain katsahdus omistajaansa. Se on molemminpuolista luottamusta ja halua tehdä yhdessä asioita. Sinun täytyy tehdä itsestäsi koiralle niin mielenkiintoinen, että se haluaa omaehtoisesti tarjota kontaktia.

8. Pysy itse rentona ja rauhallisena

Sillä on suuri merkitys, että pysyt itse rauhallisena siitä huolimatta, että koira säntäilee ja kiskoo eteenpäin. Omistajan hyvä energia tarttuu koiraan, mutta myös stressi tarttuu. Harjoittele koirasi kanssa vain silloin, kun kykenet itse pysymään rauhallisena.

Omistajan on tiedettävä, mitä hän tekee ja haluaa koiraltaan. Koiralle loogisuus ja johdonmukaisuus on tärkeää: se mitä päätät, siitä pidät kiinni. Tämä koskee niin hihnassa vetämistä, vasten hyppimistä kuin huonekaluille kiipeilyä.

9. Hyödynnä tarvittaessa kuonopantaa tai vedonestovaljaita

Isolla vahvalla koiralla, joka vetää, voi alkuun olla helpompi käyttää apuvälineitä, kuten kuonopantaa tai edestä kiinnitettäviä vedonestovaljaita. Nämä ovat koulutusvälineitä, eli koiraa jälleen kerran palkitaan kauniista käytöksestä. Kun koira on oppinut kävelemään kauniisti, apuvälineistä voi hiljalleen luopua. Tavoite on siis päästä niistä eroon.

10. Anna koiralle aikaa oppia

Jos koira on oppinut kiskomaan hihnassa, siitä pois oppiminen ei tapahdu ihan hetkessä. Älä siis hermostu, jos opettelu vie aikaa. Koira vaatii paljon toistoja, onnistumisia ja hyviä kokemuksia. Se mikä lisääntyy, myös vahvistuu.

Lue myös: Osaatko tulkita koiran elekieltä varmasti oikein? Koiranomistaja, älä tee tätä virhettä koiralenkillä!

Toimittaja-juontaja Jenni Kivessilta lähti selvittämään Puhutaan koiraa -podcastissaan, millaisiin merkkeihin koiran käytöksessä olisi syytä kiinnittää huomiota, jotta ymmärrys omistajan ja koiran välillä syventyisi.

Toimittaja-juontaja Jenni Kivessilta lähti selvittämään Puhutaan koiraa -podcastissaan, millaisiin merkkeihin koiran käytöksessä olisi syytä kiinnittää huomiota, jotta ymmärrys omistajan ja koiran välillä syventyisi. © Ville Malja

X