Mitä teen, kun vastaan tulee aggressiivinen irtokoira? Lue poliisin ja koirakouluttajan vinkit

Jaa artikkeliTilaa Seura
Staffi niityllä.
Koiran kouluttaminen ja sosiaalistaminen pennusta lähtien sekä ihmisiin että toisiin koiriin vähentää pulmatilanteita myöhemmin. © iStock
Irtokoirat kuumentavat tunteita sosiaalisessa mediassa ja lenkkipoluilla. Kohtaamisissa maltti on valttia – rauhallisella käytöksellä pääsee pitkälle.

Monen kulkijan pulssi on saattanut kohota lähiluonnossa ja metsäpoluilla, kun vastaan tulee aggressiivinen irtokoira, jonka omistajaa ei näy lähettyvillä.

Kouluttaja Camilla Leijona Koirakoulu Kompassista antaa vinkit, kuinka toimia yllättävissä kohtaamisissa.

Mitä pitäisi tehdä ensimmäiseksi, jos vastaan tulee irrallaan oleva koira?

”Jos koira on liikkeellä ilman omistajaa, pysähdy ja odota. Jos koira näyttää puuhailevan omiaan, omistaja on todennäköisesti lähellä. Jos kyseessä on metsästyskoira, jonka tunnistaa yleensä tutkapannasta, sitä ei tule ottaa kiinni. Mikäli koiran omistaja on lähettyvillä, jatka matkaa normaalisti.”

Mitä voin tehdä, jos irtokoira vaikuttaa aralta tai pelokkaalta?

”Älä yritä lähestyä koiraa. Lemmikki on todennäköisesti karannut omille teilleen; jos mahdollista, koirasta voi ottaa kuvan ja jakaa sen paikallisessa kadonneiden koirien Facebook-ryhmässä.”

Entä jos koira on seurallinen ja tulee lähelle?

”Tarkista, löytyvätkö lemmikin pannasta omistajan yhteystiedot. Suurimmalla osalla koirista on siru, josta omistajan pystyy jäljittämään.

Mikäli omistajaa ei saada tavoitettua, koiran voi ottaa talteen ja toimittaa löytöeläintaloon.”

Irtokoira nurmikolla

”Koiraa ei tule ottaa kaikessa hiljaisuudessa itselleen kotiin muutamaksi tunniksi ennen ilmoituksen tekoa löytöeläintaloon – tällaistakin on tapahtunut. Koiraa yleensä kaipaa sen omistaja, joka on huolissaan lemmikkinsä katoamisesta”, Camilla Leijona Koirakoulu Kompassista muistuttaa.

”Onko riehakkaana vasten hyppivä irtokoira vaarallinen?

”Riehuminen ja vasten hyppiminen on käytöksenä vaaratonta, mutta ymmärrettävistä syistä herättää ärsytystä useimmassa vastaantulijassa. Hyppiminen on merkki huomion hakemisesta, jonka monet koirat oppivat jo pennusta – usein vieraat ihmiset palkitsevat vasten hyppivän pentukoiran silityksin ja juttelemalla sille iloisesti.

Parasta vastalääkettä aikuisen koiran käytökselle on olla reagoimatta, ’patsaana’, ja kääntää koiralle selkä. Useimmiten koira rauhoittuu ja eläimeen voi reagoida, tai se menettää kiinnostuksensa, kun huomiota ei ole tulossa.

Eri asia on, jos koira haukkuu vihaisesti ja hyppää vasten, jolloin koira pyrkii karkottamaan sinut pois.”

Aggressiivinen irtokoira pelottaa.

Aggresiivinen irtokoira pelottaa. Yleisohjeena on hyvä muistaa, että ensisijaisesti koira ei ole puremassa tai hyökkäämässä, ja haukkuen kohti tuleva koira ei yleensä ole vihainen koira. iStock

Miten selviän tilanteesta, kun vastaan tulee aggressiivinen irtokoira?

”Pysy paikallasi ja vältä katsekontaktin ottamista koiraan. Maltti on valttia, sillä liike saattaa laukaista koiran aggression. Käsien huitominen, kiljuminen tai pakoon juoksu ovat huonoimpia vaihtoehtoja.

Mahdollisen vihaisen koiran kohtaamiseen ei ole yhtä takuuvarmaa reseptiä, vaan se riippuu aina tilanteesta ja koirasta. Koiralle voi puhua rauhallisella äänellä ja joskus tilanteessa voi koettaa komentaa koiraa pois – tällöin koiraa tulee mennä suoraan kohti itsevarmoin elkein eikä peruutella pois. Koiran epävarma tai vihaiselta vaikuttava käytös johtuu useimmiten siitä, että eläin on arka.

On hyvä muistaa, että suurin osa koirista ei käyttäydy aggressiivisesti, vaikka käytös saatetaan helposti tulkita väärin.”

 Poliisi: Aggressiivisen koiran hyökkäykseltä on oikeus puolustautua

”Hyökkäystä vastaan saa ja pitääkin puolustautua, mutta jokainen tilanne tulee pohtia tapauskohtaisesti esimerkiksi koiran koko huomioon ottaen”, Helsingin poliisilaitoksen koiraryhmän päällikkö, komisario Tom Emmes sanoo.

Emmeksen mukaan aggressiivisen koiran potkiminen ja pois huitominen auttavat harvoin ja saattavat kiihdyttää koiraa entisestään.

”Yksilökohtaiset erot vaihtelevat samojenkin rotujen sisällä. Jos tuntematonta koiraa alkaa lyömään esimerkiksi kepillä, on vaikea ennustaa, tehoaako käytös juuri kyseiseen koiraan.”

Tärkeintä on pysyä rauhallisena

Mitä vaarallisempi hyökkäys on, sitä voimakkaampia keinoja voi mahdollisuuksien mukaan käyttää.

”Jos koira käy kiinni, tilanne on varsin haastava. Tärkeintä olisi pysyä rauhallisena ja yrittää saada koiran puruote irtoamaan. Mikäli käden ulottuvilla on vaikkapa keppi tai kalikka, sen voi koittaa työntää koiran suuhun oksennusrefleksin aikaansaamiseksi”, Emmes neuvoo.

Jos irrallaan juoksenteleva isokokoinen koira tunkeutuu omaan pihapiiriin ja herättää huolta tai pelkoa, hyvä ohje on ottaa heti yhteyttä hätäkeskukseen.

Lähtökohtaisesti jokainen koiranomistaja on vastuussa lemmikistään.

”Koira tulee olla omistajansa hallinnassa, toisin sanoen hihnassa. Jos omistaa haastavan rodun, perheen pienimmän ei tulisi ulkoiluttaa lemmikkiä – koulutettukin koira toimii pitkälti vaistonvaraisesti ja saattaa tehdä äkillisen liikkeen, johon lapsi tai nuori ei ehdi reagoida”, Emmes toteaa.

Kuinka pitää toimia, jos oma koirani joutuu uhkaavaan tilanteeseen irtokoiran kanssa?

Camilla Leijona kertoo, että tilannetta voi pyrkiä rauhoittamaan muutamalla keinolla.

”Oman koiran voi laittaa selän taakse tai pyytää jalkojen väliin istumaan ja ajaa vieras koira pois komentaen – usein vieras koira uskoo hetken pyörittyään”, Leijona neuvoo.

Monen pienikokoisen koiran omistajan luontainen reaktio on nostaa oma koira syliin turvaan, mutta Leijonan mukaan tämä on syytä tehdä harkiten.

”Sylissä oleva koira saattaa kiinnostaa vierasta koiraa entistä enemmän, jolloin koira alkaa hyppiä vasten ja saa aikaan naarmuja. Toisaalta ymmärrän halun suojella omaa koiraa ja varmaan itsekin nostaisin hyvin pienen lemmikin syliin – ylijyräävä iso koira ei tee hyvää pienen koiran luustolle.”

Koirakoulutus

Camilla Leijona muistuttaa, että koiranomistajan on tärkeää paitsi kouluttaa, myös sosiaalistaa oma lemmikkinsä pennusta lähtien niin ihmisiin kuin toisiin koiriin. © iStock

Koirapuisto ei ole joka koiran paikka

Monet koirien väliset uhkaavat tilanteet tapahtuvat koirapuistoissa.  Paitsi että kaikki rodut eivät ylipäätään sovellu koirapuistoihin, postimerkin kokoiset alueet eivät Camilla Leijonan mukaan riitä alkuunkaan tyydyttämään koiran lajityypillistä liikunnan tarvetta. Lisäksi koirien kommunikointiin vaadittava tila on niissä estynyt.

”Koirapuistoissa olevat aidat aiheuttavat myös usein turhaumakäytöstä. Aitaa vasten laumalla ajettu koira ahdistuu, vaikka kyse olisi leikistä, ja näin tappelu on valmis alkamaan.”

Koiran koulutukseen kannattaa satsata

Suurin osa epätoivotuista kohtaamisista voitaisiin välttää pitämällä koira kytkettynä ja huolehtimalla sen asianmukaisesta koulutuksesta ja aktiviteeteista.

”Koiranomistajan tulisi pitää lemmikki kytkettynä, opettaa se kulkemaan omistajan lähellä, kohtaamaan ihmisiä ja tulemaan välittömästi luokse pyydettäessä. Lisäksi kannattaa pohtia omaa käytöstään koiranomistajana, jotta ei esimerkiksi tule opettaneeksi koiraa hyppimään itseään vasten.”

Camilla Leijona korostaa, että omistajan tulee huolehtia myös koiran riittävästä liikunnan saannista.

”Monet koirat joutuvat tyytymään hihnalenkkeihin, mikä ei ole suurimmalle osalle tarpeeksi. Tarjolla tulisikin olla enemmän paikkoja, jossa koirilla olisi runsaasti tilaa juosta vapaana”, Leijona toteaa.

Lue myös: Koiraihminen, haluaisitko uuden ammatin? Koirakouluttajaohjaaja on nyt alanvaihtajien suosituin toiveammatti

X