Koiraihminen, haluaisitko uuden ammatin? Koirakouluttajaohjaaja on nyt alanvaihtajien suosituin toiveammatti

Koirakouluttajaohjaaja on nyt monen opiskelijan unelma-ammatti: koulutukseen hakee ennätysmäärä opiskelijoita. Pääsääntöisesti naisvoittoisilta koirakouluttajakursseilta on alkanut vähitellen löytyä miehiäkin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koirakouluttajakurssien suosio on kasvanut koronakeväänä. Koirakouluttajaohjaaja-koulutukseen hakeutuva on useimmiten alanvaihtaja, jolle työ koirien ja koiranomistajien kanssa on unelmien toiveammatti.

Koirakouluttajaohjaaja on nyt monen opiskelijan unelma-ammatti: koulutukseen hakee ennätysmäärä opiskelijoita. Pääsääntöisesti naisvoittoisilta koirakouluttajakursseilta on alkanut vähitellen löytyä miehiäkin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Koulutus.fi ja Studentum.fi -koulutussivustojen viestintäpäällikkö Emma Niemen mukaan kevään ajan suosituimpia yksittäisiä koulutuksia on ollut verkko-opiskeluna toteutettava koirien koulutusohjaajakurssi.

Koirakouluttajaohjaaja-koulutus kiiinnostaa erityisesti alanvaihtajia.

”Koirat kiinnostavat, sillä koirien koulutusohjaajakurssia on käyty katsomassa sivustoillamme yhteensä noin 2 600 kertaa, mikä on kolme kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin”, Emma Niemi kertoo.

Niemen mukaan ylipäätään eläimiin liittyviä koulutuksia on haettu Studentum.fi ja koulutus.fi -sivustoilla myös noin kolme kertaa viime vuoden kevättä enemmän.

Koirakoulutusohjaaja ja muut työt koira-alalla kiinnostavat

Raili Halme koira-alan ammattilaisia kouluttavasta Dog Oriented Institutesta on Niemen lailla huomannut koirakouluttajaohjaajiksi ja ylipäätään koira-alan ammattilaisiksi haluavien määrän kasvaneen viime vuosien aikana.

Koiralähtöisenä koulutusohjaajana ja ongelmakoirakouluttajana vuodesta 2001 toimineen Halmeen yritys lukeutuu niiden joukkoon, joissa asiakasmäärät ovat jatkanut kasvamistaan koronasta huolimatta.

”Tällä hetkellä ammattiin tähtääviä koulutuksia pyörii kolme, ja syksyn 2020 sekä kevään 2021 koulutuksiin on jo tullut ilmoittautumisia — kurssikoot vaihtelevat 10-30 hengen väliltä koulutuksen sisällöstä riippuen. Vuoden 2020 osallistujien määrä on jo tässä vaiheessa vuotta noussut reippaasti verrattuna aiempiin vuosiin”, Halme kertoo.

Raili Halme on koirakoulutusohjaaja

Raili Halme seuranaan Wälkky, 16, ja Kika, 9. Molemmat koirat rakastavat matkailua maailmalla.

Koirakouluttajaohjaaja opiskelee etänä uuteen ammattiin 

Raili Halme uskoo, että on selvinnyt koronakeväästä pitkälti sen ansiosta, että yritys on tarjonnut palvelujaan verkossa jo pitkään ennen epidemian tuloa. Juuri nyt kysyntää on erityisesti live-verkkokoulutuksille, joissa opettaja on läsnä luento- ja keskusteluhetkissä. Tärkeä osa koulutusta ovat lisäksi opiskelijoiden kouluttajalle lähettämät harjoitusvideot, joista he saavat palautteet.

Koiraohjaajakoulutus sekä muut verkkokurssit onnistuvat Halmeen mukaan etänä varsin hyvin.

”Opettajan on helpompi analysoida koulutettavan suoritusta videolta kuin paikan päältä. Se antaa myös koulutettavalle mahdollisuuden tarkastella omaa työskentelyä ulkopuolisin silmin. Esimerkiksi jälkikäteen katsottuna voikin huomata oman elekielensä näyttäytyvän eläimelle uhkana ja estävän toivotun käyttäytymisen.”

Moni koirakouluttajaohjaaja on ammatinvaihtaja

Raili Halmeen kokemuksen mukaan koirakouluttajaohjaaja-koulutukseen hakeutuva on useimmiten jo pitkään alanvaihdosta haaveillut koiraihminen, jota kiinnostaa työnteko koirien ja koiranomistajien parissa.

”Monet tulevat jostakin palvelualan ammatista; he ovat muun muassa sairaanhoitajia, lähihoitajia ja opettajia. Korona on antanut ihmisille lisäaikaa, ja nyt saattaa olla ensimmäinen hetki vuosiin, kun on aikaa panostaa opiskeluun”, Halme sanoo.

Koulutuksen suosioon Halme ajattelee vaikuttavan myös työmarkkinoilla tapahtuneen asennemuutoksen.

”Ilmapiiri on muuttunut sallivammaksi kuin mitä se oli esimerkiksi 10 vuotta sitten eikä kukaan enää pidä omituisena sitä, jos joku lähtee aikuisiällä vaihtamaan ammattia. Vastikään kurssilleni ilmoittautui nainen, joka kertoi käyneensä sivustollamme useiden vuosien ajan ja uskaltautui vihdoin elämänmuutokseen.”

Osallistujajoukko on yhä ylivoimaisen naisvoittoinen, mutta Halme iloitsee siitä, että nykyään joka kurssilta löytyy myös vähintään yksi mies.

Koira haluaa tehdä työtä ruokansa eteen.

Koiralle on tärkeää tehdä töitä ruokansa eteen – näin tyydytetään koiran lajiominaisia tarpeita ja stressitasot pysyvät matalalla. © Raili Halmeen kotialbumi

Koirakouluttajaohjaajalle ikä on plussaa

Koiraohjaajakoulutukseen tulijat ovat Halmeen mukaan lähes poikkeuksetta vähintään 20  ikävuoden ylittäneitä. Ala on alkanut kiinnostaa yhä enemmän myös aktiivisia eläkeläisiä ja eläkeikää lähestyviä — Halmeen tähänastisen uran iäkkäin asiakas on ollut 65-vuotias nainen.

Raili Halme uskoo, että koirakoulutusohjaajalle iän tuoma kokemus on plussaa.

”Työtä tehdään suurimmaksi osaksi ihmisten kanssa, joita opetetaan kouluttamaan omia koiriaan. Ajattelen, että parhaiten viestin saa perille ammattilainen, jolla on kykyä lukea asiakastaan ja jolla on uskottavuutta.”

Halmeen kokemuksen mukaan vajaa puolet Dog Oriented Instituten kurssilaisista ryhtyy joko osa-aikaiseksi tai kokoaikaiseksi ammatinharjoittajaksi, yleensä oman toiminimen kautta. Yrittäjähenkisyyttä tarvitaan, sillä Suomessa ani harva pääsee suoraan koirakoulun palkkalistoille.

Monelle koiralähtöiselle kouluttajalle työ merkitsee unelmien toiveammattia.

Raili Halme kuvaa työtään mielenkiintoiseksi ja antoisaksi, — tosin hetkittäin rankaksikin, etenkin ongelmakoiratyötä tehdessä.

”Tässä ammatissa ei tule koskaan valmiiksi. Jos kuvittelee osaavansa homman, seuraava vastaantuleva koira oikaisee harhaluulot”, Halme naurahtaa.

Lue myös: Koulukoira Martta motivoi opiskelemaan omalla huisin hurmaavalla tavallaan – ”Opiskelu ei tunnu yhtä kurjalta, kun koira nukkuu jaloissa tai tuo vinkupossun”

Koulukoira Martta on kannustanut oppilaita opiskelemaan myös etänä.

Koulukoira Martta on kannustanut oppilaita opiskelemaan myös etänä. ”Martta on todella avoin, sosiaalinen ja ihmisrakas koira. Kaikki oppilaat rakastavat sitä”, Laura Luotonen kertoo. Kuva: Tommi Tuomi/Otavamedia

X