Koulukoira Martta motivoi opiskelemaan omalla huisin hurmaavalla tavallaan – ”Opiskelu ei tunnu yhtä kurjalta, kun koira nukkuu jaloissa tai tuo vinkupossun”

Koulukoira Martta motivoi oppilaita raahautumaan aamulla kouluun ja tarttumaan tylsiinkin koulutehtäviin. Koronakevään aikana Martta innosti oppilaita opiskelemaan jopa etänä – kiitos koulunkäyntiavustaja Laura Luotosen nerokkaan idean.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koulukoira Martta kannustaa erityisen tuen oppilaita opiskelemaan.

Koulukoira Martta motivoi oppilaita raahautumaan aamulla kouluun ja tarttumaan tylsiinkin koulutehtäviin. Koronakevään aikana Martta innosti oppilaita opiskelemaan jopa etänä – kiitos koulunkäyntiavustaja Laura Luotosen nerokkaan idean.
Teksti:
Katri Koskinen

Nuusk, nuusk, nuusk! Kuka tuli, kuka tuli, kuka tuli!

Valkoiset karvakorvat heiluvat ees taas, kun 1-vuotiaan Martta-koiran musta kirsu kurkottelee kohti tulijoita.

Koulunkäyntiavustaja Laura Luotosen, 37, valkoinenpaimenkoira Martta toimii koulukoirana Vantaan Koivukylän koulun Paja-luokalla. Paja-luokka on vahva erityisen tuen pienryhmä, jolla opiskelee pääsääntöisesti peruskoulun päättövaiheessa olevia nuoria.

Martan yksi kenties tärkeimmistä tehtävistä on saada koulupäivä alkamaan oikealla jalalla.

”Kun Martta kuulee oppilaan askeleet käytävällä, se juoksee heti ensimmäisenä portille häntä heiluen tervehtimään vastaantulijaa”, Luotonen kertoo.

Kouluun on huomattavasti mukavampi tulla, kun luokkahuoneen ovella on vastassa iloisesti tervehtivä koira.

Koulukoira Martta toivottaa oppilaat tervetulleeksi kouluun.

Koulukoira Martta rakastaa huomiota ja rapsutuksia. Sen läsnäolo koulupäivien aikana on monille oppilaille päivän kohokohta.  © Tommi Tuomi

”Ensimmäisenä oppilaat tervehtivät aina Marttaa ja vasta sitten opettajat saavat moikkaukset. Martta tavallaan pysäyttää oppilaan heti tähän hetkeen antaen sille täyden huomionsa.”

Ei liene yllätys, että monista oppilaista koulupäivissä parasta, kun Martta on paikalla.

Välitunneilla muutkin oppilaat käyvät hakemassa ”Martta-terapiaa”.

”Kaikki oppilaat saavat tulla Marttaa paijailemaan ja rapsuttamaan.”

Hupsu koulukoira Martta

Martta aloitti uransa koulukoirana maaliskuussa 2019 sen ollessa kahdeksan viikon ikäinen koiranpentu.

”Ajatus koiranpennun tuomisesta luokkaan oli alkuun vitsillä heitetty. Minulla on myös 8-vuotias Kerttu-koira, jonka otin joskus kouluun mukaan. Huomasimme jo silloin, mitä koira tekee ilmapiirille”, Luotonen kertoo.

Oppilaat itse ehdottivat, että Luotonen voisi ottaa koiranpennun mukaan koululle.

Siitä se idea sitten lähti.

Rehtorin hyväksynnän myötä pieni ja pörheä Martta-koiranpentu saapui koululle, ja sulatti hetkessä kaikkien sydämet.

Siitä tuli nopeasti tärkeä osa koulupäiviä.

Pieni Martta-koiranpentu sulatti kaikkien sydämet.

Kuka voisi vastustaa tällaista pörheää koulukaveria! Pieni Martta-koiranpentu sulatti heti kaikkien sydämet. © Laura Luotonen

Tammikuussa vuoden täyttänyt Martta on omistajansa mukaan todella avoin ja ihmisrakas koira, mikä tekee siitä mainion koulukoiran. Se on aina innoissaan tulossa kainaloon, nuuskuttamassa oppilaiden korvia tai tuomassa leluja: leikitään!

”Martta on oppilaiden silmissä hupsu pikku-Martta.”

Pentuna Martta olikin vilkas tapaus, mutta nukkui sitäkin enemmän.

”Se saattoi nukahtaa keskelle luokan lattiaa. Oppilaat oppivat nopeasti, ettei koiraa saa herättää ja puikkelehtivat sen yli”, Luotonen nauraa.

Opiskelukaan ei tuntunut yhtä kurjalta tai tylsältä, kun Martta nukkui jaloissa.

Koulukoira Martta rauhoittaa ja auttaa keskustelemaan

Koulukoira Martta on 1-vuotias valkoinenpaimenkoira, joka rakastaa päiväunia. ja vinkupossun kanssa leikkimistä.

Koulukoira Martta tekee töitä normaalisti 2–3 päivää viikossa. Paja-luokka sijaitsee erillään yleisopetuksen tiloista. ”Meillä on oma sisäänkäynti, jota Martan kanssa käytämme”, Luotonen kertoo. Mahdolliset koirapelkoiset ja allergiset oppilaat eivät joudu Marttaa kohtaamaan. © Tommi Tuomi

Koulukoira Martan läsnäolo tekee luokan ilmapiiristä leppoisan ja huolettoman.

”Koulukoiramme tärkeä tehtävä on rauhoittaa jo pelkällä läsnäolollaan. Luokallamme on myös vilkkaita oppilaita, ja Martta on tuonut todella paljon rauhaa, sekä vahvan tiimihengen ja yhteistyöfiiliksen”, Laura Luotonen kertoo.

Paja-luokalla nuoria tuetaan kokonaisvaltaisesti sekä autetaan saamaan päättötodistus kouraan.

”Jos oppilaalla on murheita tai huolia, koulukoira Martta auttaa keskustelun avaamisessa.”

”Jos oppilaalla on murheita tai huolia – liittyivät ne sitten kavereihin, vanhempien kanssa on ollut riitaa tai sitten harmittaa, ettei saanut kivoja kenkiä – Martta auttaa keskustelun avaamisessa.”

Touhukas Martta-koira osaa keventää tunnelmaa, lohduttaa tai piristää.

”Kun oppilas rapsuttaa Marttaa tai Martta vie hänelle vinkupossun, tunnelma on heti erilainen. Martan läsnäolo rauhoittaa, kun jutellaan vaikeistakin asioista. Tai jos Martta häslää huomion toivossa, tilanne saattaa nostaa hymyn huulille.”

Silloin aikuisellekin on paljon helpompi puhua.

Oman elämänsä sometähti Martta

Kun viime vuoden keväänä Koivukylän koulun oppilaat tajusivat, että he eivät näkisi Marttaa koko kesänä kesälomien aikaan, iski hätä: Marttaa tulee niin ikävä!

”Niinpä oppilaat auttoivat tekemään Martalle oman Instagram-tilin ja opettivat minua käyttämään sitä”, Laura Luotonen kertoo nauraen.

Luotonen jakaa tätä nykyä Martan kuulumisia ja touhuiluja Martan omalla Instagram-tilillä sekä muilla somekanavilla kaikkien iloksi.

”Tiedän, että se on etenkin nuorille tärkeää.”

Sitten iski korona.

Tsemppiä!

Koulukoira Martta innosti oppilaita opiskelemaan myös etänä. ”Olen opettanut Martan pitämään kylttiä suussa”, Luotonen kertoo.

Koulukoira Martta innosti oppilaita opiskelemaan myös etänä. ”Olen opettanut Martan pitämään kylttiä suussa”, Laura Luotonen kertoo. © Tommi Tuomi

18. maaliskuuta 2020 alkaen koulujen tilat jouduttiin sulkemaan ja oppilaat siirtyivät etäopetukseen. Se toi omat lisähaasteensa opiskeluun.

”Meillä on WhatsApp-ryhmät kaikkien oppilaiden kanssa. Jokaisena aamuna toivotimme niiden kautta oppilaille hyvät huomenet.”

Mutta monesti vastauksena oli vain hiljaisuus. Useat oppilaat eivät reagoineet viesteihin mitenkään.

”Kerran laitoin muutamalle oppilaalle kuvaviestin koulun lattialla nukkuvasta Martasta: ”Katso miten laiska Martta on!”

Noihin viesteihin Luotonen sain välittömästi vastauksen.

Niinpä Luotonen kehitteli idean lähettää jokaisena kouluaamuna aina samaan kellonlyömään oppilaille Martan aamutervehdysvideon.

Koulukoira Martta ja Laura Luotonen toivottivat kaikille tsemppiä koronakeväänä.

Koulukoira Martta ja Laura Luotonen toivottivat kaikille tsemppiä koronakeväänä. He viettivät koko kevään koululla, kun oppilaat olivat etänä.  © Tommi Tuomi

”Huomenta, onko aika opiskella!”

Videoilla koulutiloissa käyskentelevä Martta kannusti oppilaita syömään aamupalaa, tekemään läksyjä, pesemään ”tassuja” eli käsiä. Tai sitten se söi jonossa olevia koirannappuloita lattialta tai kertoi maanantaimietteitään.

”Jokaisena aamuna laitoin oppilaille Martan aamuvideon aamuyhdeksän aikaan, jonka jälkeen erityisluokkamme opettaja Ilona Ruiz kävi läpi, mitä tänään tehdään kenenkin kanssa”, Luotonen kertoo.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Martta (@martta_wss) jakama julkaisu


Näin Martta aloitti jokaisen kouluaamun. Siitä tuli tärkeä rutiini. Tämä oli myös viesti oppilaille: koulukoira Martta oli töissä koronasta huolimatta.

Martan kuulumiset toivat iloa muillekin: esimerkiksi yksityisessä Eläinvideokerho – Facebook-ryhmässä Martan videot olivat suuri hitti.

”Jos edes yksi oppilaistamme pystyi käynnistämään päivänsä paremmin sillä, että puhelimessa odotti Martan video, se oli sen arvoista.”

Iloa ja jälleennäkemisen riemua

Kun lähiopetuksiin palattiin 14. toukokuuta, vastaanottokomitea oli oitis valmiina: riemu oli molemmin puolin suunnaton, kun Martta oli oppilaita portilla vastassa.

”Martta oli aivan tohkeissaan, kun näki oppilaat pitkästä aikaa. Martta seurasi alkuun oppilaita joka paikkaan ja poukkoili heidän välillään. Kun yksi lopetti rapsuttamisen, toiselta sai lisää huomiota”, Laura Luotonen kertoo.

”Se on kuin Disney-leffasta, kun Martta tajuaa, että tuttu nuori tulee vastaan. Hepuli on aikamoinen, kun Martta on rynnistämässä heti syliin: hyvä ettei pyllyllään työnnä toista kumoon!”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Martta (@martta_wss) jakama julkaisu

Koulusulun aikana Martta ei paljoa leluillaan leikkinyt.

”Nyt luokassa raikaa lelujen vinkuääni pitkin päivää. Lelukrokotiilin pään sain taas parsia torsoon kiinni, kun se repeytyi irti”, Luotonen kertoo.

”Erityisluokanopettajamme Ilona sanoi myös, että Marttaa on ollut iso ikävä koulusulun aikana. Hän työskenteli sulun ajan etänä kotoaan.”

Martta ei muistanut edes käydä vaatimassa päiväherkkujaan – se oli niin keskittynyt oppilaisiin.

”Meillä oli ihana hetki yhden oppilaan kanssa, kun teimme yhdessä tehtäviä. Martta tuli paikalle, kiipesi puoliksi sohvalle oppilaan viereen, nuuskutti hänen korvaansa ja painoi päänsä oppilaan olkapäälle. Sanoin, että Martan saa komentaa pois, jos se häiritsee, johon oppilas vastasi, ettei Martta ikinä häiritse”, Luotonen kertoo.

Näin Martta auttaa oppilasta ruotsin tehtävissä. "Martta tuli perässäni ja kiipesi oppilaan viereen tuolille. Siinä se sitten nuuskutti oppilaan korvaa ja hankki rapsutuksia", Luotonen kertoo.

Näin Martta auttoi oppilasta ruotsin tehtävissä, kun lähiopetus starttasi taas. ”Olen opettanut tänä keväänä Martan kiipeämään tuolille. Siinä se sitten nuuskutti oppilaan korvaa ja hankki rapsutuksia”, Luotonen kertoo. ”Tehtäviä tehdään ihan eri sykkeellä kuin ennen koulusulkua.” © Laura Luotonen

Tärkeintä on Martan läsnäolo

Ensimmäisten koulupäivien jälkeen Martta on ollut kotiin tultaessa suorastaan väsynyt.

”Koulusulun aikana Martta käytännössä nukkui kaikki päivät koulun lattialla ja työpäivän jälkeen se oli täynnä virtaa – minä puolestaan en. Nyt kun sillä on taas seuraa oppilaista, päivät eivät mene vain nukkuessa”, Luotonen nauraa.

Vapaa-ajallaankin Laura Luotonen on aktiivinen koiraharrastaja. Kotona koronakevään ajan jöötä on pitänyt Kerttu-koira.

”Olisi ihanaa, että ihmisten katse avartuisi siihen, miten hienoja asioita lemmikkien läsnäolo saa aikaan. Se, mitä Martta on saanut luokallamme aikaiseksi, on ihan mieletöntä: vaikka se vain nukkuisi luokan matolla, se on paikalla. Se on tärkeintä.”

Takana on pitkä kevät. Onneksi kesäloma kolkuttelee ovella – myös Martalla.

Miten koronakevät vaikutti lukukoira Sylvin ja kissakahviloidan kissojen elämään? Millaista tukea ja lohtua lemmikit ovat suomalaisille tuoneet? Lue reportaasi Seura-lehdestä nro 21/20!

Lue myös: Kriisikoira kohtaa jokaisen asiakkaan varauksettomalla rakkaudella – staffi MaiMai lohduttaa pelkällä läsnäolollaan

X